O politica monetara mai relaxata ar avea un rol important in stimularea consumului intern si a investitiilor prin relansarea imprumuturilor, estimeaza Garanti Bank, in Raportul Macroeconomic Trimestrial corespunzator trimestrului II al acestui an (vezi Raportul in atasament)

Rozalia Pal - Garanti BankFoto: Hotnews

Banca estimeaza o scadere in trepte a ratei dobanzii de politica monetara, de 0,75% in acest an, pana la 4,5%, si de 0,5% la inceputul lui 2014, pana la 4%. Totusi, revenirea presiunilor de depreciere asupra leului, cum s-a intamplat la inceputul lunii iunie, ar putea determina Banca Nationala a Romaniei sa amane temporar relaxarea politicii monetare, pentru a proteja moneda nationala.

"Conditiile actuale de piata, cu o continua contractie a creditului, cer o finantare mai ieftina. Data fiind imbunatatirea asteptarilor asupra inflatiei, BNR poate da o mana de ajutor cererii interne printr-o politica monetara mai relaxata", spune Rozalia Pal, economist-sef al Garanti Bank.

Relaxarea politicii monetare este unul dintre putinii factori care ar putea duce la cresterea consumului intern. De asemenea, inregistrarea unor rezultate mai bune decat anul trecut in ceea ce priveste productia agricola contribuie pozitiv la cresterea prognozata de 1,7% a Produsului Intern Brut in 2013. Alti factori care ar putea stimula economia nationala in ansamblu sunt privatizarea companiilor de stat, asa cum s-a agreat in acordul cu Fondul Monetar International, imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene si relansarea proiectelor de infrastructura.

Conform Raportului Macroeconomic citat, Garanti Bank estimeaza, de asemenea, ca pana la finalul acestui an cursul de schimb euro/leu se va stabiliza la aproximativ 4,35 si va ajunge la 4,25 in 2014, in conditiile unui mediu politic stabil. Evolutia leului va fi strans legata de apetitul investitorilor straini pentru titlurile de stat, dar si pentru companiile detinute de stat, incluse pe lista de privatizari, si, implicit, de succesul proiectelor de privatizare.

De asemenea, vulnerabilitatea tarii fata de evenimentele globale si regionale ar putea fi mitigata de cresterea credibilitatii reformelor structurale prin incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International. Atractivitatea tarii va creste odata ce rezultatele proiectelor structurale vor fi reflectate intr-o activitate economica sporita.

In primul trimestru, Produsul Intern Brut real a fost peste asteptari, cu o rata de crestere trimestriala de 0,7%, respectiv de 2,2% fata de primul trimestru din 2012.

Raportul Garanti Bank mai precizeaza ca cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta exclusiv de catre cererea externa. In ceea ce priveste cererea interna, consumul a fost afectat in principal de scaderile in termeni reali ale salariilor in sectorul privat, iar investitiile au fost afectate de blocarea fondurilor europene. Totusi, Garanti Bank estimeaza ca apetitul consumatorilor ar putea fi impulsionat printr-o finantare mai ieftina in moneda locala si prin posibila apreciere a leului in a doua parte a anului.

La randul lor, estimarile in privinta inflatiei s-au imbunatatit. Garanti Bank estimeaza o rata a inflatiei de 3,5% pentru finalul anului 2013, ajungand astfel in intervalul de tinta al BNR. Se asteapta pe de o parte scaderea preturilor la alimente, ca urmare a recoltei mai bune din acest an, iar pe de alta parte mentinerea presiunilor asupra preturilor la energie, cu o crestere proiectata de 13,6% in decembrie 2013 fata de anul trecut.