Pe masura ce criza a distrus industria financiara a Ciprului, partenerii europeni acuzand ca bancile functionau ca un cazino aflat la dispozitia rusilor, autoritatile cipriote incearca acum sa-i aduca pe rusi in cazinouri pentru a revigora economia, scrie Bloomberg.

Guvernul a pregatit un proiect de lege privind licentierea si operarea cazinourilor, a declarat ministrul comertului, turismului si industriei George Lakkotrypis. "Suntem interesati sa atragem investitii pentru o statiune care va cuprinde si cazinouri. Astfel ne vom imbunatati oferta turistica, iar Ciprul va deveni o destinatie turistica pentru orice perioada a anului", a aratat oficialul.

Presedintele Nicos Anastasiades incearca sa reduca impactul acordului de finantare externa convenit cu partenerii europeni, in urma caruia a doua mare banca din tara a fost inchisa, iar cea mai mare institutie de credit trece printr-un program dur de restructurare.

Produsul Intern Brut al Ciprului a inregistrat o contractie de 4,3% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, acesta fiind al saptelea trimestru consecutiv de declin al economiei cipriote, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica, transmite AFP.

Ajustat in functie de variatiile sezoniere, PIB a inregistrat o contractie de 1,3% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Datele arata ca sectoarele constructiilor, industriei, turismului, transporturilor, comertului si serviciilor s-au contractat in primele trei luni ale acestui an.

Luna trecuta, Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania. Dupa lungi negocieri, troica FMI, CE, BCE a acceptat sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari, etc.) si a restructurarii drastice a sectorului sau financiar.

In prognozele sale publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana estima ca economia cipriota va ramane in recesiune pana in 2014, in conditiile reducerii drastice a sectorului bancar ca urmare a conditiilor impuse de creditorii internationali. Potrivit Comisiei, PIB-ul Ciprului se va contracta cu 15,6% in perioada 2013-2014, cu un recul de 8,7% numai in acest an. Activele sectorului bancar cipriot depasesc de aproximativ 8 ori Produsul Intern Brut al tarii si se estimeaza ca jumatate din depozitele din banci sunt controlate de persoane sau companii din Rusia.

Turismul reprezinta aproximativ 19% din PIB-ul Ciprului. Cazinourile ar putea aduce un spor semnificativ acestui sector, avand in vedere legaturile stranse cu Rusia, unde astfel de localuri nu mai sunt legale.

Ciprul ar putea deveni un loc accesibil pentru cateva zile sau saptamani de soare, cu optiuni variate de distractie, comenteaza analistul Paul Hezfeld, consultant specializat in industria jocurilor de noroc. "Ciprul ar putea deveni pentru rusi ceea ce este Mallorca pentru germani", a afirmat el.

Numarul britanicilor si al germanilor, in mod traditional cei mai numerosi turisti din Cipru, a scazut cu 13%, respectiv 39%, mai scrie Bloomberg.

Warrick Bartlett, alt cosultant in jocuri de noroc, considera ca Cipru are un potential urias pentru dezvoltarea industriei cazinourilor.

"Ciprul este asezat strategic, aproape de Orientul Mijlociu, unde multi cetateni bogati sunt nevoiti acum sa calatoreasca pana la Londra pentru a juca. Potentialul cel mai ridicat vine insa din partea vizitatorilor rusi bogati", comenteaza el.

Cheltuielile anuale pe jocuri de noroc se ridica in Rusia la aproximativ 170 dolari pe persoana, fata de o medie de 82 de dolari la nivel mondial, a precizat acesta.

Rusia a interzis in 2009 majoritatea formelor de jocuri de noroc, cazinourile si salile de jocuri mecanice fiind scoase in afara legii. Acum, majoritatea amatorilor de jocuri de noroc din Rusia calatoresc in afara tarii, Belarusul fiind unul dintre principalii beneficiari, spune Bartlett.

Veniturile din jocuri de noroc vor ajunge in 2015, la nivel global, la 182,8 miliarde de dolari, in urcare cu 55% fata de nivelul din 2010. In Europa, Orientul Mijlociu si Africa se estimeaza cresterea cu 12% a afacerilor de profil, la 18,3 miliarde de dolari, potrivit estimarilor PwC.