Privatizarea CFR Marfa, reluarea angajarilor 1:1 in sistemul bugetar, deprecierea leului sau intentia de vanzare a 10% din Nuclearelectrica sunt doar cateva din evenimentele economice interne care au marcat saptamana 17-23 iunie. Pe plan extern, saptamana inchide un summit G8 fara mari pretentii, o sedinta a comitetului de politica monetara a bancii centrale americane sau anuntul venit de la vecinii bulgari referitor la renuntul de a mai privatiza transportul feroviar de marfa. Ca de obicei, in finalul articolului sunt inserate datele economice relevante pe care e asteptam saptamana urmatoare. Ordinea evenimentelor prezentate este aleatoare.

Voi ce evenimente ati fi adaugat celor selectate de noi?

Top evenimente interne

  • Grup Feroviar Roman a fost desemnat castigator la CFR Marfa

Este evenimentul economic intern cel mai important al saptamanii. Grup Feroviar Roman a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu, a anuntat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Grupul Feroviar Roman va plati integral pretul, dupa ce ministerul a respins cererea de plata in rate, iar contractul va fi semnat cel mai probabil saptamana viitoare.

"Au fost de acord si si-au asumat in scris ca renunta la solicitarea pentru plata in rate. Comisia a decis ca aceasta companie, Grup Feroviar Roman, este declarata invingatoare in acesta procedura", a declarat Fenechiu.

El a mentionat ca termenul pentru plata actiunilor este de maxim doua luni de la semnarea contractului de privatizare, care va fi facut public.

Desemnarea unui castigator reprezenta o preconditie pentru ultima evaluare a acordului cu FMI, programata pentru 26 iunie.

In ultima etapa a privatizarii a participat doar Grup Feroviar Roman (GFR), dupa ce asocierea romano-austriaca Transferoviar Grup - Donau Finanz si compania americana OmniTRAX s-au retras.

Grup Feroviar Roman este al doilea mare operator de transport feroviar de marfa din Romania si face parte din grupul Grampet, controlat de Gruia Stoica. Vezi aici cine este Gruia Stoica

Grupul este cel mai mare jucator privat din sectorul transportului feroviar din Romania si unul dintre principalii competitori la nivelul Europei Centale si de Sud-Est, asigurand servicii de transport si logistica in mai multe tari europene.

  • Creditorii au aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica

Creditorii au aprobat planul de reorganizae a Hidroelectrica, care va fi analizat de catre judecatorul sindic desemnat de Tribunalul Bucuresti, iar acesta va decide daca producatorul de energie iese din insolventa sau continua reorganizarea, prevazuta pentru cel mult doi ani.Tribunalul Bucuresti a admis joi planul de reorganizare a Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews.ro Remus Borza, administratorul judiciar al societatii. Potrivit acestuia, pentru a solicita judecatorului sindic iesirea companiei din insolventa, Hidroelectrica trebuie sa plateasca pana pe 26 iunie circa 300 de milioane de lei catre 287 de creditori. Remus Borza sustine ca Hidroelectrica poate plati aceasta suma intrucat dispune de circa 630 milioane de lei.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a inregistrat pe 7 iunie 2013, la Tribunalul Bucuresti, tabelul definitiv al creantelor. Conform tabelului, Hidroelectrica va trebui sa plateasca creditorilor inscrisi in tabelul definitiv al creantelor 3,59 miliarde lei. Alte 760 milioane lei sunt inscrise sub conditie. Remus Borza a afirmat ca aceste sume vor fi platite esalonat in 12 sau 24 de rate, in functie de intelegerile cu creditorii. Hidroelectrica a intrat in insolventa in urma cu un an.

  • Guvernul spera sa obtina 300-350 milioane lei prin vanzarea a 10% din Nuclearelectrica

Guvernul spera sa obtina 300-350 milioane lei prin oferta de vanzare pe bursa a 10% din actiunile detinute de stat la Nuclearelectrica, o transa reprezentand 85% din aceste titluri urmand sa fie alocata investitorilor institutionali, a anuntat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita.

"Speram sa obtinem 300-350 milioane lei, cam asta ar putea sa fie maximul posibil", a spus Nita. Numarul total de actiuni oferite este de 25.368.236 titluri. "85% din actiuni vor fi oferite investitorilor institutionali, iar diferenta la investitorii de retail, in doua transe, respectiv subscrieri mici care au valoare maxima pana la 15.000 de actiuni si 5% cei care vor cumpara peste 15.000 de actiuni. Eu as vrea sa obtin cat mai mult, dar trebuie sa facem un raport intre capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, si ceea ce putem obtine in conditiile in care energia nucleara nu este foarte simpatizata de catre investitori", a spus Nita.

El a aratat ca va fi convocata Adunarea Generala a Actionarilor si publicat prospectul de emisiune, intregul proces fiind estimat sa dureze pana in jurul datei de 10 iulie.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern obtinut saptamana trecuta de Mediafax, actiunile ar urma sa fie impartite in trei transe: una va fi destinata investitorilor institutionali si salariatii Nuclearelectrica, iar alte doua destinate investitorilor de retail, in functie de volumul subscrierilor, potrivit proiectului.

Inainte de listarea la Bursa, Nuclearelectrica va emite actiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vandute la bursa, iar 1,077% vor putea fi cumparate de Fondul Proprietatea, in baza dreptului de preferinta.

Fondul Proprietatea detine in prezent 9,72% din actiunile Nuclearelectrica, insa cel mai probabil nu va cumpara actiunile care ii revin la majorarea capitalului, avand in vedere unele declaratii din luna aprilie ale managerului FP, Greg Konieczny. In AGA de bilant din luna aprilie, Konieczny le-a spus actionarilor ca Fondul Proprietatea ar participa la ofertele pe care le va derula statul doar daca va primi un discount foarte mare. Daca actiunile ar fi fost vandute la pretul la care Fondul Proprietatea a evaluat participatia sa la Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producatorului de energie ar fi fost de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro). Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul detinand 90,28% din actiuni.

  • Investitia facuta de Lufkin in Romania, cea mai mare din istoria companiei

Investitia facuta de Lufkin in Romania este cea mai mare din istoria companiei, iar fabrica inaugurata, miercuri, la Aricestii Rahtivani, din judetul Prahova, va deveni centrul strategic regional al Lufkin, a declarat, miercuri, insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher.

"Investitia Lufkin in Romania este cea mai mare investitie din istoria companiei", a afirmat Duane Butcher, la inaugurarea fabricii Lufkin, de la Aricestii Rahtivani, judetul Prahova.

Compania americana Lufkin Industries Inc.a inaugurat la Aricestii Rahtivani, in judetul Prahova, o fabrica de utilaj petrolier, investitie de 140 de milioane de dolari, cea mai mare parte a productiei urmand a fi exportata.

Fabrica Lufkin din Prahova, care se intinde pe o suprafata de 330.000 de metri patrati, este situata in Ploiesti West Park, un parc industrial privat situat la cativa kilometri de Ploiesti, iar constructia acestei unitati de productie a inceput in octombrie 2010.

Prezent la inaugurare alaturi de presedintele Traian Basescu si de Nadia Comaneci, presedintele companiei Lufkin Industries, Jay Glick, a afirmat ca fabrica de langa Ploiesti are, in prezent, 260 de angajati si ca in urmatoarele luni numarul acestora va ajunge la 350.

Lufkin Industries, Inc. comercializeaza si ofera servicii de mentenanta si reparatii pentru unitati de pompare, sisteme automatizate, pompe de gaz cu tija si piston, pompe cu cavitati progresive, cofraje de fundatii si produse power transmission in intreaga lume.

  • Guvernul introduce regula de angajare in sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat

Toate posturile neocupate vor fi desfiintate simultan cu introducerea regulii de angajare in sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, in primul rand in sanatate si educatie, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la sapte posturi vacantate, a anuntat, miercuri seara, premierul Victor Ponta.

Noua regula va fi introdusa prin ordonanta pregatita sa fie aprobata de Guvern sptamana viitoare.

"Saptamana viitoare o sa adoptam ordonanta prin care desfiintam toate posturile neocupate si introducem posibilitatea de angajare 1 la 1. Acum este 1 la 7 din cauza cresterii de personal. Deci, practic, de saptamana viitoare, la orice post eliberat se poate angaja o noua persoana, in primul rand in sanatate si educatie, dar si pentru politie vom face acelasi lucru ", a spus Ponta la Antena 3.

In luna mai, premierul a aratat ca regula de angajare in sistemul bugetar a unei singure persoane la sapte posturi vacantate va fi abrogata cand va exista un consens pentru desfiintarea posturilor neocupate, acord care nu exista deoarece eliminarea acestor posturi va conduce si la "caderea" sefilor de directie.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.

Interdictia a fost prelungita anual, pana in prezent.

  • Taxa clawback va fi modificata si se va calcula diferit pentru produsele generice si cele originale

Ministerul Sanatatii va modifica legislatia privind taxa clawback, astfel incat aceasta sa se aplice diferentiat pentru medicamentele generice si cele originale, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"In scurt timp vom modifica taxa clawback, sa indreptam neajunsurile de acum. Vrem ca taxa sa fie calculata diferentiat, separat pe generice si pe medicamente originale. Vrem sa cream un sistem echitabil si sa asiguram cat mai multe medicamente generice la preturi mici", a declarat joi Nicolaescu, la conferinta "Cei mai mari jucatori in economie", organizata de Ziarul Financiar.

El a aratat ca in prezent exista o discriminare pe piata, pentru medicamente genericele taxa fiind mai mare decat in cazul celeilalte categorii.

Pentru noile modificari privind taxa clawback, calculata in functie de veniturile obtinute de companii din vanzarea de produse compensate, ministerul are in aceasta perioada consultari cu organizatiile de profil.

  •  CE a declansat infringement impotriva Romaniei pentru licitatia de reabilitare a DN Crasna-Iasi

Comisia Europeana a anuntat joi declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru incalcarea directivelor UE privind achizitiile publice in derularea CNADNR a licitatiei pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi.

"Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice. Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE ?i 89/665/CEE", se arata intr-un comunicat al institutiei de la Bruxelles.

Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu normele europene privind achizitiile publice. Ca urmare, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor deplin la un recurs efectiv, precizeaza Comisia Europeana.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE in constatarea neindeplinirii obligatiilor. In cazul in care in termen de doua luni nu se notifica masuri prin care sa se puna capat incalcarii legislatiei UE, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in privinta Romaniei, se mai arata in comunicatul CE.

  • Leul bifeaza o saptamana de depreciere in fata euro

Leul a mai incheiat o saptamana de depreciere, cotatia Bancii de emisiune fiind de 4,52 lei/eur pentru ultima zi de tranzactionare, fata de 4,45 lei/eur cat fusese estimat luni. "Chiar daca leul ar mai putea pierde teren in urmatoarele sedinte, credem ca potentialul de depreciere este redus, intrucat climatul extern este mai putin turbulent in aceasta dimineata, cu bursele europene in teritoriu pozitiv", scriu intr-o nota economistii ING. "Totodata, data fiind lipsa de reactie a bancii centrale in fata recentului episod similar de depreciere a leului, credem ca BNR va ramane probabil si de aceasta data in afara pietei, mai ales fiindca deprecierea este cauzata de factori externi. In aceste conditii, renuntam la prognoza pozitiva asupra leului vizand viitorul apropiat, insa miscarile ample de slabire a leului care au depasit pe cele ale monedelor regionale sugereaza ca potentialul pentru episoade ulterioare de depreciere brusca este limitat", mai scriu acestia.

  • Vizita directorului general al FMI in Romania, fara legatura cu evaluarea acordului

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni in Romania "undeva la mijlocul lunii iulie", asa cum este programat, vizita neavand legatura cu evaluarea acordului cu Romania, a declarat, joi, directorul de comunicare al FMI.

"Acestea sunt doua aspecte separate (...) Intalnirea va avea intradevar loc undeva la mjlocul lunii iulie", a declarat directorul Departamentului de comunicare al FMI, Gerry Rice, intr-o conferinta de presa, intrebat daca amanarea desemnarii unui castigator la privatizarea CFR Marfa ar putea avea ca efect anularea vizitei in Romania a directorului FMI.

Anterior, media anuntase ca vizita lui Lagarde a devenit incerta din cauza amanarii desemnarii unui castigator la privatizarea CFR Marfa, preconditie asumata in acord.

Pe agenda vizitei directorului FMI figureaza intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si conducerea bancii centrale, potrivit surselor.

  • Guvernul schimba tot sistemul taxei de timbru-cresc platile si de 25 ori, vor fi taxe noi

Cuantumul sumelor achitate ca taxa de timbru va fi majorat in unele cazuri si de 25 de ori, timbrul judiciar va fi eliminat, urmand sa fie introdusa si obligativitatea achitarii taxelor de timbru pentru unele categorii de cereri care in prezent sunt scutite de la plata.

Modificarile rezulta dintr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax si care schimba, in forma actuala, intregul sistem actual al taxelor judiciare de timbru.

Contactata de Mediafax, Madalina Nedelcu, avocat in cadrul Departamentului de litigii si executari silite al casei de avocatura Bostina si Asociatii, a explicat ca, potrivit acestei forme a ordonantei, printre principalele aspecte de noutate cuprinse in proiect sunt eliminarea timbrului judiciar si actualizarea cuantumului sumelor care se vor achita cu titlu de taxa de timbru. Astfel, in privinta cererilor evaluabile in bani se constata o micsorare a cuantumului fix al taxelor, dar o majorare a cuantumului procentului aplicabil valorii cererii de chemare in judecata, precum si o majorare semnificativa a unor taxe de timbru.

De exemplu, suma de plata va creste de la 4 lei, in prezent, la 100 de lei pentru taxele privind cererile de recuzare in materie civila, de la 39 lei la 200 lei pentru cererea de divort (intemeiata pe dispozitiile articolului 373, lit a din Codul de procedura civila), respectiv 100 lei (pentru cererea de divort intemeiata pe dispozitiile art. 373, lit. b) si c), de la 39 lei la 100 lei pentru actiunile formulate in domeniul dreptului de autor si de inventator si de la 10 lei la 50 lei pentru cererile de suspendare a executarii silite.

In acelasi timp, va fi introdusa obligativitatea achitarii taxelor de timbru pentru cereri care in prezent sunt scutite de la plata, precum cele pentru actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice, care vor fi taxate cu 100 lei. In materie contraventionala, plangerea impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate va fi de asemenea taxata, cu 20 lei.

Top evenimente externe

  •     Banca centrala a SUA va reduce treptat programul de achizitii de obligatiuni, cu final in 2014

Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) va incepe in acest an sa reduca programul agresiv de stimulare monetara a economiei, urmand sa renunte complet la achizitiile de obligatiuni la jumatatea anului viitor, a declarat presedintele bancii centrale americane, Ben Bernanke, transmite Bloomberg.

Calendarul descris va fi respectat daca economia SUA si cea globala vor evolua conform cu prognozele Fed, a precizat oficialul intr-o conferinta de presa, dupa sedinta de politica monetara de marti si miercuri.

Banca centrala a SUA preia din piata in fiecare luna obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari, pentru a incuraja creditarea, consumul si cresterea economica. Totodata, Fed mentine de peste patru ani dobanda de politica monetara in banda 0-0,25%.

Programul de achizitii de obligatiuni a fost introdus in contextul crizei financiare mondiale si reprezinta o masura fara precedent in istoria de un secol a Rezervei Federale.

Totodata, valoarea titlurilor de Trezorerie SUA pe piata secundara a scazut, impingand in sus costurile de finantare. Astfel, randamentul titlurilor de Trezorerie cu maturitatea la 10 ani a crescut la 2,35%, maximul ultimelor 15 luni. Dolarul s-a apreciat fata de euro, in timp ce cotatiile aurului si petrolului au scazut.

Programul de achizitii de obligatiuni a umflat activele bancii centrale a SUA la nivelul record de 3.410 miliarde de dolari, care subliniaza agresivitatea masurilor de politica monetara adoptate pentru a reduce somajul, ajuns la cele mai ridicate cote de la Marea Depresiune din anii '30.

Bernanke, al carui mandat se va incheia la inceputul anului viitor, a aratat ca situatia din economie s-a imbunatatit, ceea ce permite Fed sa reduca programul de stimulare.

Retragerea totala a lichiditatii excesive injectate de banca centrala in economie se va desfasura treptat in urmatorii ani, iar prognoza Fed arata ca oficialii nu se asteapta la reducerea dobanzii de politica monetara pana in anul 2015.

Reducerea programului de stimulare si degrevarea bilantului Fed fara a tulbura pietele este una dintre cele mai dificile provocari pentru succesorul lui Bernanke, daca actualul guvernator nu va fi desemnat pentru cel de-al treilea mandat de patru ani.

Presedintele Barack Obama a declarat recent ca Bernanke a petrecut "mai mult timp decat a dorit" in functie, un semnal ca seful Fed va fi schimbat.

Bernanke a afirmat inca din 22 mai ca Rezerva Federala va incepe sa restranga programul de stimulare daca va constata o imbunatatire sustenabila a situatiei economice.

  •     Bulgaria renunta la privatizarea companiei feroviare de marfa

Agentia bulgara pentru privatizare si control post-privatizare a decis sa anuleze procedura de privatizare a diviziei de marfa a Companiei Nationale Feroviare BDZ, pentru care Grupul Feroviar Roman (GFR) urma sa depuna vineri o oferta de preluare.

Decizia agentiei a fost luata in colaborare cu Ministerul bulgar al Transporturilor, relateaza Novinite.

Guvernul condus de premierul Plamen Oresarski a indicat ca ar putea opri privatizarea transportatorului feroviar de marfa, la scurt timp dupa venirea la putere, la sfarsitul lunii mai.

Agentia pentru privatizare a lansat la jumatatea lunii noiembrie 2012 o a doua procedura de privatizare a diviziei de marfa a BDZ, dupa ce prima procedura a esuat.

Cea de-a doua incercare a vanzare a diviziei de marfa a BDZ a inclus numai investitori strategici si financiari.

Vanzarea diviziei de transport de marfa a BDZ avea rolul sa asigure fonduri pentru acoperirea datoriilor uriase ale companiei si sa contribuie la revitalizarea celeilalte unitati a companiei, de transport de pasageri.

  • Summitul G8 de la Lough Erne, in Irlanda de Nord, s-a incheiat. Principalele puncte ale documentului

Summitul G8 de la Lough Erne, in Irlanda de Nord, s-a incheiat marti cu o declaratie finala, relateaza AFP, citata de Mediafax, care prezinta principalele puncte ale documentului. "Vom darama barierele comerciale la nivel national si in strainatate, rezistand protectionismului si incheind o serie de acorduri comerciale ambitioase. In particular, salutam deschiderea unor negocieri in vederea unui Acord comercial UE-Statele Unite", se arata in documentul final al reuniunii. Vezi aici principalele puncte de pe documentul final al summitului G8

  •     Cipru va despagubi deponentii rusi cu actiuni la Bank of Cyprus

Cipru intentioneaza sa dea deponentilor rusi actiuni la cea mai mare banca din tara, Bank of Cyprus, drept compensatie pentru banii pierduti in urma programului de salvare a tarii, de 10 miliarde de euro, convenit cu UE si FMI, a declarat presedintele cipriot Nicos Anastasiades.

Autoritatile de la Nicosia au acceptat in cadrul planului de salvare restructurarea sectorului bancar si impunerea de pierderi detinatorilor de depozite bancare de peste 100.000 de euro la cele mai mari doua banci din tara, relateaza RIA Novosti. Inainte de aceste masuri, rusii detineau circa 19 miliarde de dolari in depozite bancare in Cipru, cea mai mare parte prin companii infiintate in aceasta tara.

La sfarsitul anului trecut, bancile rusesti aveau circa 12 miliarde de dolari plasati in banci cipriote si imprumuturi de aproximativ 40 de miliarde de dolari acordate unor companii din Cipru, potrivit estimarilor Moody`s. "Depozitele cetatenilor rusi care au fost afectate vor fi compensate cu actiuni la Bank of Cyprus. De fapt, cetatenii rusi vor primi o parte destul de mare din capitalul bancii si vor obtine un anumit control asupra bancii", a spus Anastasiades intr-un interviu acordat canalului TV de business din Rusia RBC TV. Guvernul cipriot va face tot posibilul sa minimalizeze pierderile cetatenilor rusi legate de depozitele la banci cipriote, a adaugat presedintele.

Date economice relevante pentru saptamana 24-30 iunie

  • 25.06.2013 - Indicatori monetari -BNR- mai 2013 (Comunicat de presă)
  • 26.06.2013 - Structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari neguvernamentali -BNR- mai 2013 (Date statistice)
  • 27.06.2013 - Buletin lunar 4/2013- BNR-
  • 28.06.2013- INSSE- Principalele rezultate educationale de la sfarsitul anului scolar/universitar 2011-2012 si situatia educationala la inceputul anului scolar/universitar 2012-2013