SSIF Broker: Ne asteptam la scaderi importante pentru indicii bursieri interni pe fondul evolutiilor bursiere externe (raport)
Citeste in atasament analizele si estimarile valabile pentru pietele de capital din SUA, Europa si Asia
Institutul National de Statistica a publicat datele cu privire la evolutia ocuparii si somajului in primul trimestru al anului. Conform datelor INS rata somajului s-a majorat de la 6,9% in T4 2012 la 7,5% in T1 2013, desi economia a accelerat in aceasta perioada, mai noteaza autorii Raportului.
Totodata, rata de ocupare pentru segmentul 20-64 ani a scazut la 62,3% - aproape de nivelul minim din ultimul deceniu si cu mult sub tinta din Stategia Europa 2020 (70% pentru Romania). Evolutia datelor din piata fortei de munca in primul trimestru al anului exprima o serie de aspecte relevante: pe de o parte, ritmul PIB nu a fost determinat de contributia investitiilor; pe de alta parte, sunt necesare masuri pentru incurajarea muncii; INS a revizuit in crestere rata somajului in primele luni ale anului; persista un important decalaj intre nivelul curent si tinta din Strategia Europa 2020 pentru rata de participare a populatiei active.
In prezent nivelul somajului din Romania este determinat, in principal, de componenta structurala, pentru diminuarea acestuia fiind necesare importante fluxuri investitionale in economia reala si reforme structurale. Conditionat de neintensificarea factorilor de risc, rata somajului ar putea sa scada in a doua jumatate a anului curent si sa se stabilizeze la aproximativ 6,5% ulterior (declin de 1 p.p. comparativ cu nivelul actual). Cu toate acestera, datele trimestriale exprima o probabilitate ridicata de revizuire (din nou) a ratei lunare a somajului pentru primele 4 luni ale anului.
Citeste in atasament analizele si estimarile valabile pentru pietele de capital din SUA, Europa si Asia

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”