"Piata interna de capital nu a tranzactionat in prima zi a saptamanii (Sarbatoarea Rusaliilor). Pentru sedinta de tranzactionare de marti ma astept la scaderi importante pentru indicii bursieri interni si deprecierea monedei nationale. Aceste asteptari sunt sustinute de evolutiile recente ale indicilor bursieri pe mapamond, in special in randul economiilor emergente si de frontiera, determinate de intensificarea semnalelor de criza economico-financiara din China (indicele Shanghai Compozit a consemnat intrarea in bear market - declin de peste 20% din maxime)", se arata in Raportul zilnic al SSIF Broker, remis marti dimineata, HotNews.ro.

Citeste in atasament analizele si estimarile valabile pentru pietele de capital din SUA, Europa si Asia

Institutul National de Statistica a publicat datele cu privire la evolutia ocuparii si somajului in primul trimestru al anului. Conform datelor INS rata somajului s-a majorat de la 6,9% in T4 2012 la 7,5% in T1 2013, desi economia a accelerat in aceasta perioada, mai noteaza autorii Raportului.

Totodata, rata de ocupare pentru segmentul 20-64 ani a scazut la 62,3% - aproape de nivelul minim din ultimul deceniu si cu mult sub tinta din Stategia Europa 2020 (70% pentru Romania). Evolutia datelor din piata fortei de munca in primul trimestru al anului exprima o serie de aspecte relevante: pe de o parte, ritmul PIB nu a fost determinat de contributia investitiilor; pe de alta parte, sunt necesare masuri pentru incurajarea muncii; INS a revizuit in crestere rata somajului in primele luni ale anului; persista un important decalaj intre nivelul curent si tinta din Strategia Europa 2020 pentru rata de participare a populatiei active.

In prezent nivelul somajului din Romania este determinat, in principal, de componenta structurala, pentru diminuarea acestuia fiind necesare importante fluxuri investitionale in economia reala si reforme structurale. Conditionat de neintensificarea factorilor de risc, rata somajului ar putea sa scada in a doua jumatate a anului curent si sa se stabilizeze la aproximativ 6,5% ulterior (declin de 1 p.p. comparativ cu nivelul actual). Cu toate acestera, datele trimestriale exprima o probabilitate ridicata de revizuire (din nou) a ratei lunare a somajului pentru primele 4 luni ale anului.

Citeste in atasament analizele si estimarile valabile pentru pietele de capital din SUA, Europa si Asia