Populatia are dreptul moral sa acceseze credite bancare, dar foarte putine persoane indeplinesc in prezent conditiile de eligibilitate, dupa ce "miresele frumoase s-au maritat", a declarat marti Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax. El a participat la un seminar pe tema garantarii si contragarantarii creditelor dupa Basel III. "Banca Nationala in niciun caz nu isi ridica mainile, cum se spune, de pe creditarea persoanelor fizice. Populatia are dreptul la credite, dar din pacate acesta este numai un drept moral pentru ca, material, lucrurile sunt mai complicate, in sensul ca, asa cum se spune, "miresele frumoase s-au cam maritat"", a spus Vasilescu.

El a aratat ca 3,5 milioane de persoane care aveau dreptul la credite si-au exercitat acest drept si au luat imprumuturi, iar acum bancile privesc "in toate partile" cautand persoane care devin eligibile.

"Din pacate aici este o problema foarte complicata pentru ca foarte putini reprezentanti ai populatiei mai indeplinesc conditiile in ziua de astazi ca sa vina la creditul unei banci. Pentru noi este limpede ca in etapa imediat urmatoare creditarea populatiei nu poate fi decat in pasul 2. Adica creditul pleaca de la banca la intreprindere, la companie, compania face productie, face locuri de munca mai multe si in felul acesta ajunge ceva din creditul acesta si la populatie prin salarii mai bune, prin locuri de munca si prin alte conditii materiale", a spus Vasilescu. El apreciaza ca are loc "o tatonare", pentru ca economia reala asteapta relansarea pe baza creditarii, iar bancile asteapta sa relanseze creditarea dupa ce se relanseaza economia.

"Daca aceasta mentalitate va continua vom astepta mult si bine pentru a incepe creditarea in Romania. Cred ca bancile au un rol foarte important in schimbarea mentalitatii la relansarea creditarii", a conchis Vasilescu.

Băncile trebuie să-şi restructureze personalul, dar nu în sensul de disponibilizare ci de întărire a unor departamente, precum cel de analiză de risc, şi să plătească psihologi şi sociologi, pentru a se pregăti de relansarea creditării, a mai aratat consilierul guvernatorului BNR. "Cred că nu greşesc dacă reiau o idee a guvernatorului dintr-o conferinţă de la Universitatea din Braşov, care spunea aproape deschis că băncile au în perioada următoare o responsabilitate imensă şi anume că reorganizarea trebuie să înceapă de la restructurarea personalului, dar nu înseamnă ceea ce se înţelege la noi prin restructurare . Când guvernatorul s-a referit la restructurarea personalului nu s-a gândit la disponibilizarea personalului din bănci, ci a avut în vedere nevoia unei reorganizări şi a unei restructurări a personalului bancar într-un sens foarte real, că s-a terminat perioada aceea de boom din 2004-2008, foarte scurtă pentru România, când în ţară se trimiteau cam 20 de miliarde de euro pe an şi băncile aveau foarte mulţi bani şi nevoie de vânzători de credite" , a declarat marţi Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, la un seminar pe tema creditării.

El apreciază că băncile ar trebui să devină partenerii companiilor cărora le dau credite, să-şi întărească compartimentele de analiză şi cele de analiză de risc în primul rând şi să înţeleagă foarte bine problemele companiilor.

"Eu o să spun în continuare o idee mai veche care a deranjat băncile. Când spuneam că băncile ar trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare şi să plătească un personal specializat plecând de la psihologi, filosofi, sociologi, oameni care să vină în grupurile de analiză ale băncilor şi să asigure momentul de relansare a creditării", a menţionat Vasilescu.

El consideră că băncile sunt foarte reticente să colaboreze cu Institutul Bancar din România, care asigură specializarea personalului bancar.

"Cu foarte multă dificultate acest institut bancar reuşeşte să coopereze bine cu băncile şi cu foarte multă greutate reuşeşte să scoată ceva bani de la bănci pentru dezvoltarea institutului şi organizarea cursurilor, care sunt foarte bine pregătite, cu oameni de specialitate, foarte mulţi vin din Europa şi predau la acest institut bancar. Ei bine, acest program se derulează foarte greu, aş spune din cauza reticenţei băncilor", concluzionează Vasilescu.