Executia bugetara a lunii mai arata un excedent de 932 milioane lei. La 5 luni avem un deficit de 1,05% din PIB

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 26 iunie 2013, 5:17 Economie | Finanţe & Bănci


Deficitul bugetului general consolidat la sfarsitul lunii mai 2013 a fost de 1,05% din PIB, cu 0,18 pp mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul se incadreaza in limitele agreate cu organismele financiare internationale, fiind in linie cu deficitul prognozat pentru sfarsitul anului 2013, se arata intr-o nota a Ministerului Finantelor. Executia lunii mai a anului 2013 a inregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, in principal datorita platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care  s-au reflectat in luna precedenta.

1. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 81,1 miliarde lei, reprezentand  13.0% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  • Incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu +9,7% si respectiv +3,6%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
  • Incasarile din TVA au crescut cu 6,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutia favorabila evidentiind faptul ca acestea nu au fost afectate de masura platii TVA la incasare.
  • Accizele au crescut (+6,3%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor, dar si ca urmare a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii.
  • Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului 2012, din cauza regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale.
  • La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 8,9 % si la venituri nefiscale cu 3,9%.
  • Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,4% din PIB, dar isi mentin evolutia ascendenta, fiind cu 37% mai mari fata de cele din luna precedenta.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 87,6 miliarde lei, reprezentand 14,1% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 3,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

  • S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+19,5%) ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar.
  • Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 6,1%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.
  • S-au inregistrat de asemenea cresteri fata de anul 2012, cu 5,4% la subventii, in timp ce platile pentru dobanzi s-au redus cu 0,2%.
  • Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).
In cheltuielile bugetului general consolidat sunt incluse si 800 milioane lei, reprezentand plati din imprumuturile din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezorerie Statului contractate de la Ministerul Finantelor Publice de catre unitatile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1314 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by