Leul se tranzactiona joi cu circa 30 de minute inaintea cotatiei oficiale a BNR la un curs de 4,44/eur. Sesiunea de miercuri a fost foarte asemanatoare cu cea precedenta, leul intarindu-se pe volume foarte mari, evolutie care inca o data nu a fost reflectata de lipsa de tendinta din pietele regionale, unde si tranzactiile au fost mai reduse decat de obicei. Noutatea vine insa din faptul ca leul a fost apreciat la un moment dat cu 1,6%, insa nu a pastrat decat jumatate din acest avans pana la finalul zilei", se arata intr-un raport al economistilor ING. "Date fiind volumele mari (care, conform indiciilor, sunt depasite doar de cele din Octombrie 2008), credem ca miscarea a fost dictata de platile licentelor telecom si totodata, ca ajustarea avansului initial este rezultatul interventiilor bancii centrale", se mai arata in raport.

Interventii valutare realizate cu scopul de a reduce volatilitatea par a se inscrie intr-un scenariu plauzibil, intrucat, la un moment dat, leul se apreciase cu circa 3% in ultimele doua sedinte. Daca temerile noastre legate de interventii sunt sustinute si de realitate, credem ca cea mai mare parte a impulsului dat de platile licentelor telecom s-a disipat deja. De aceea, dar si fiindca sentimentul din pietele europene este usor negativ, prognozam ca leul va pierde usor teren azi.

Intr-o alta nota, Acordul Stand-By cu titlu preventiv s-a incheiat cu succes dupa doi ani. Aceasta stire nu a influentat vizibil pietele, confirmand astfel ca nu a constituit o surpriza. Insa raportul final pozitiv al FMI este din pacate umbrit de faptul ca Romania a avut nevoie de trei derogari de la criteriile de performata (pentru activele externe nete ale BNR, balanta fiscala guvernamentala si arierate). Acesta sugereaza faptul ca negocierile pentru un urmator nou acord par usor mai dificile decat inainte de acest anunt.

Ratele ON au crescut ieri, posibil pe fondul evenimentului mai putin obisnuit al platilor licentelor telecom catre trezoreria statului. Totusi, cele 20pb in cresteri ale ratelor ON pana la 5% ieri nu au avut ecou in ratele pentru

scadente mai indepartate de pe curba FX swap. Acestea sugereaza ca presiunea pe finantare este de asteptat sa fie temporara, fapt ce ar fi putut ajuta totodata la corectia de 2-3pb a cresterilor din sedinta precedenta pentru randamentele titlurilor de stat in lei.