Rezultatul final al Recensamantului populatiei va fi facut public in data de 4 iulie, insa rezultatele nu sunt surprinzatoare, a declarat vineri presedintele INS Tudorel Andrei in cadrul unei conferinte de presa. Institutul National de Statistica incearca sa recupereze datele privind cele un milion de persoane estimate ca nu au fost recenzate, prin confruntare cu informatiile primite de la sursele administrative, cum ar fi ANAF sau centrele universitare, a explicat Silvia Pisica, director general in cadrul INS. "Au fost procesate circa 38 de milioane de formulare.

La nivelul fiecarei inregistrari individuale, fiecare informatie a fost verificata prin 600 de tipuri de corelatii pentru a nu ne confrunta cu erori voite. Un individ nu putea afirma ca este inginer de profesie dar are ca ultima scoala absolvita. Au fost asemenea situatii care au fost imediat verificate si corectate.", a spus Pisica.

Ca sa putem sa numaram persoanele nerecenzate ne-am adresat Registrul National de Evidenta Persoanei - RNEP gestionat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, a mai adaugat directorul general in INS. "Am obtinut de la ei o lista a cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care nu au fost recenzati. Din februarie 2011 am avut acces la baza de date a ANAF, de unde am utilizat surse ca Declaratia 112 si D070. Am confruntat datele pentru cei nerecenzati cu declaratiile 112 de la ANAF, pentru ca reprezinta informatii certe ca acele persoane, care au platit contributii in octombrie 2011, sunt in tara. Daca ambii parinti figureaza ca platitori la ANAF, atunci este logic ca si copiii inregistrati in evidenta populatiei sunt in tara", a spus Pisica, director al Directiei generale de statistica sociala si demografica din INS. Au fost cazuri in care parintii nu si-au declarat copiii, a mai spus Pisica. Ea spera ca acesta sa fie ultimul recensamant prin metode clasice. In tarile nordice se face un recensamant doar prin metode indirecte, nu doar fata in fata. Au si registre de date bine puse la punct, a mai spus ea.

INS a anuntat in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.Datele provizorii comunicate de INS arata ca populatia stabila numara 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt pleacte pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o pupulatie inregistrata de 20.254.866 de persoane. Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.

"In tarile nordice se ajunge la rate de refuz si de 60%, Daca intrebarile se refera la venituri, rata de ne-raspuns creste. Cei din zona urbana sunt mai putin "cooperanti" decat cei din mediul rural acolo. Tendinta in Romania este aceeasi ca in tarile de care vorbeam inainte, chiar daca nu la aceleasi procente de non-raspuns", a mai spus directorul generl din INS.