Maria Grapini: Impozitul forfetar in turism, aplicat din 1 octombrie
Ministrul a spus ca metodologia privind impozitul forfetar in turism a fost finalizata si transmisa partenerilor din turism si ca asociatiile patronale ale hotelierilor au recunoscut ca este cea mai etica modalitate pentru a reduce fenomenul evaziunii si a neinregistrarii turistilor.
"De la 1 octombrie se va aplica acest impozit forfetar pe mai multe coduri CAEN. E un impozit pe care il facem ca si studiu pilot pentru a putea sa facem si curatenie, sa si simplificam, dar sa fie si aceasta etica pentru ca, in ultimele 6 luni, am primit foarte multe reclamatii de la cei onesti ca exista o neinregistrare a turistilor si multe alte lucruri care nu sunt evidentiate fiscal", a declarat Grapini.
Ministrul a spus ca suma convenita sa fie platita "este mult mai mica decat daca s-ar plati impozit pe profit, tocmai pentru a fi o conformare voluntara, pentru a se simplifica modalitatea de plata".
Impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate. Impozitul va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto. Contribuabilii mari, lanturile hoteliere mari, nu intra in categoria supusa impozitului forfetar.
Guvernul intentioneaza sa modifice prin lege modul de taxare a hotelurilor si pensiunilor si sa introduca un impozit care va inlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Se urmareste astfel largirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declara profit si care, potrivit autoritatilor, fac evaziune fiscala.
Viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins intre 42 si 200 euro pe an pentru structurile din Bucuresti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral si 19-82 euro pentru statiunile montane, reiese din formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei catre Ministerul Finantelor.
Grapini: Pana acum, turismul aducea la buget 7 mil euro anual, mai putin decat reparatiile auto. Forfetarul va insemna in cazul hotelurilor din Bucuresti 75 euro/an/camera
Dosar Turism Anul trecut, cele 280.000 de locuri de cazare din turismul romanesc au adus bugetului 7 milioane de euro. Adica 25 de euro/camera/an. Vezi cate sunt si cum sunt ditribuite hotelurile si pensiunile in Romania
Radu Enache: Apel pentru introducerea Impozitului Forfetar in Turism

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Eu oricum merg la munte în Austria și la mare în Grecia. Civilizație mai multă, raport servicii/preț net superior, respect pentru natură.
Statul recunoaste indirect prin aceste masuri, ca desi are tot felul de agentii, inspectori etc. nimeni nu isi face treaba si singurele masuri pe care e in stare sa le aplice sunt cele comuniste, cum e si acest forfetar.
Eu prevad ca turismul va fi a doua victima a d-nei Grapini, dupa industria textila.
acum continua cu turismul.
si asa nu aveam turism si turisti.
de acum o sa avem mai putin.
banii care le ramineau, celor din turism,
tot in turism ii investeau.
acum o sa-i ia guvernul sa-si inoiasca parcul auto,
si guvernul sa-si faca vile, sau sa-i cheltuie pe somerii ramasi din turism.
asta da politica comunista!
votati comunistii in continuare dragi romani.