Veniturile medii pe o gospodarie din regiunea Bucuresti-Ilfov au fost cu 32,8% mai mari decat veniturile medii ale gospodariilor din regiunea Sud-Vest Oltenia. Veniturile medii pe o persoana din regiunea Bucuresti-Ilfov au depasit media calculata pentru toate gospodariile cu 28,2%, cele din regiunea Sud-Vest Oltenia fiind cu 11,3% mai mici, se arata intr-o cercetare a Institutului National de Statistica, solicitata de HotNews.

Vezi in finalul articolului studiul integral Veniturile si consumul populatiei

In trimestrul IV 2012, veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au fost, in termeni nominali, de 2566 lei pe gospodarie si 894 lei pe persoana. Veniturile banesti reprezentau, in medie, 2094 lei lunar pe gospodarie (729 lei pe persoana), iar veniturile in natura 473 lei lunar pe gospodarie (165 lei pe persoana).

  • Ceea ce sare oarecum in ochi in structura veniturilor totale este ponderea mare a veniturilor in natura (18,4%) si, in principal, a contravalorii consumului de produse agroalimentare din resurse proprii  (16,6%).  Acestea din urma sunt produse alimentare si nealimentare de provenienta agricola care intra in consum fie din productie proprie fie primite pentru munca prestata in alte gospodarii sau de la rudele de la tara. "Consumul de produse alimentare din productia proprie si al celor primite de la familia largita (parinti, frati, copii) constituie una dintre modalitatile de acoperire a nevoilor de consum ale gospodariilor care se confrunta cu dificultati financiare", se arata in studiul INS

  • In trimestrul IV 2012, veniturile totale medii lunare realizate de gospodariile de salariati (3316 lei) au depasit cu 29,2% venitul mediu pe ansamblul gospodariilor, in timp ce la gospodariile de agricultori acestea au reprezentat 86,9% din nivelul mediu, la gospodariile de someri 65,6%, iar la cele de pensionari 82,7%.
  • In ceea ce priveste diferentierea veniturilor pe regiuni, nivelul cel mai mare al veniturilor totale nominale s-a inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov (3052 lei lunar pe gospodarie) si cel mai mic in regiunea Sud-Vest Oltenia (2298 lei lunar).
  • Veniturile medii pe o gospodarie din regiunea Bucuresti-Ilfov au fost cu 32,8% mai mari decat veniturile medii ale gospodariilor din regiunea Sud-Vest Oltenia. Veniturile medii pe o persoana din regiunea Bucuresti-Ilfov au depasit media calculata pentru toate gospodariile cu 28,2%, cele din regiunea Sud-Vest Oltenia fiind cu 11,3% mai mici.

  • Cheltuielile totale ale gospodariilor, au fost, in trimestrul IV 2012, in medie, de 2364 lei lunar pe gospodarie (823 lei pe persoana) si au reprezentat 92,1% din nivelul  veniturilor totale
  • Pe regiuni, cheltuielile de consum au fost apropiate ca marime medie pe gospodarie. Exceptie face regiunea Bucuresti-Ilfov unde acestea au fost mai mari cu 236 lei (cu 13,9%) fata de media pe tara. De asemenea, si in ceea ce priveste cheltuielile de consum pe cele trei categorii de bunuri (alimentar, nealimentar si servicii), cel mai inalt nivel mediu lunar pe o gospodarie a fost atins in regiunea Bucuresti-Ilfov.
  • Cheltuielile pentru alimente si bauturi consumate (inclusiv cheltuielile in unitati de alimentatie publica) au fost, in medie, de 521 lei lunar pe gospodarie (181 lei pe persoana) si au  reprezentat 45,3% din totalul cheltuielilor de consum, respectiv 35,9% din cheltuielile banesti de consum. Cheltuielile pentru cumpararea de produse alimentare si bauturi alcoolice (inclusiv ramase in stoc, date in prelucrare, date la animale etc.) au insumat, in trimestrul IV 2012, 197 lei lunar pe persoana.
  • Painea si produsele de franzelarie (31 lei pe persoana) absorb in medie pe tara 15,5% din totalul cheltuielilor pentru cumpararea de alimente si bauturi alcoolice. O pondere importanta detin si cheltuielile pentru cumpararea de carne si preparate din carne (23,9%), lapte, branzeturi si oua (15,5%).
  •  Cheltuielile pentru cumpararea celor trei grupe de produse alimentare - paine si produse de franzelarie; carne si preparate din carne; lapte, branzeturi si oua - au reprezentat 54,9% din totalul cheltuielilor pentru cumpararea de produse  alimentare si bauturi alcoolice.

  • Nivelul mediu al cheltuielilor pentru cumpararea marfurilor nealimentare a fost de 535 lei lunar pe gospodarie si de 186 lei lunar pe persoana, cu o pondere in totalul cheltuielilor de consum de 31,5%, respectiv 36,9% in cheltuielile banesti de consum.
  • In rural, peste 50% din cheltuielile pentru cumpararea de marfuri nealimentare s-au efectuat pentru procurarea a trei grupe de produse: combustibili lichizi si solizi (30,3%);  imbracaminte si incaltaminte (16,4%); tigari, tutun, articole si accesorii pentru fumat (13,9%).
  • Ponderea cheltuielilor cu serviciile legate de locuinta a fost cuprinsa intre 52,6% in regiunea Vest si 39,5% in regiunea Nord-Est. Cu exceptia regiunii Nord-Est serviciile legate de locuinta impreuna cu cele de transport si telefonie au reprezentat peste 70% din totalul cheltuielilor pentru plata serviciilor in toate celelalte regiuni.
  • Aceasta inseamna ca gospodariile din toate regiunile platesc prioritar servicii cu caracter obligatoriu si ca resursele banesti de care acestia dispun nu le permit accesul, decat intr-o foarte mica masura, la o gama mai larga de servicii.
  • Pe categorii de gospodarii, consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (2534 calorii si 84,8 g protide), iar cel mai mic in gospodariile de someri (2080 calorii si 69,5 g protide).
  • In teritoriu, consumul mediu zilnic de calorii cel mai mare s-a inregistrat in regiunea Vest (2721 calorii), iar cel mai mic in regiunea Bucuresti-Ilfov (2156 calorii). Aceste din urma situatii se explica prin proportiile diferite dintre sursele consumului alimentar. In mediul rural si in regiunile in care predomina ocupatiile agricole si este localizata o pondere mai mare a persoanelor cu nivel mai scazut de pregatire scolara, resursele proprii joaca un rol important in satisfacerea nevoilor alimentare, ducand si la un consum relativ mai mare de alimente cu continut energetic ridicat

  • Pe medii de rezidenta, consumul mediu de paine si produse de franzelarie a fost de 8,2 kg/persoana in urban si de 9,2 kg/persoana in rural. Pe regiuni, cel mai mare consum mediu de paine si produse de franzelarie s-a inregistrat in regiunea Sud-Vest Oltenia (11,2 kg/persoana), iar cel mai scazut in regiunea Nord-Est (6,4 kg/persoana). Consumul mediu lunar de carne si preparate din carne pe o persoana a fost, in trimestrul IV 2012, de 4,3 kg lunar.
  • In mediul urban consumul de carne si preparate din carne a fost de 4,5 kg/persoana, fata de 4,1 kg/persoana in rural, iar pe regiuni cel mai mare consum s-a inregistrat in regiunea Vest (5,1 kg/persoana), iar cel mai scazut in Centru (3,9 kg/persoana). In trimestrul IV 2012, consumul de lapte a fost, in medie lunar pe o persoana, de 6,0 litri/persoana. Intre gospodariile din rural ( 6,4 litri/persoana) si cele din urban (5,6 litri/persoana) s-a inregistrat un decalaj de 0,8 litri/persoana. Pe regiuni, decalajul a fost de 4,2 litri/persoana intre regiunea Vest care a inregistrat cel mai mare consum de lapte (8,5 litri/persoana) si regiunea Sud-Vest Oltenia unde nivelul consumului de lapte a fost cel mai scazut (4,3 litri/persoana).
  • Consumul de branzeturi si smantana cel mai inalt se regaseste in regiunea Nord-Est (1,7 kg/persoana), iar cel mai scazut in Centru (1,0 kg/persoana). Cartoful este un aliment care se consuma in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii analizate. Pe ansamblul gospodariilor, in trimestrul IV 2012, consumul mediu lunar pe persoana a fost de 3,5 kg/persoana,gospodariile de agricultori, someri, pensionari si din mediul rural  depasind acest nivel. Pe medii de rezidenta, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,4 kg/persoana in urban, fata de 3,6 kg/persoana in rural. Pe regiuni, consumul de cartofi cel mai ridicat s-a inregistrat in regiunea Nord-Est (4,1 kg/persoana), iar cel mai scazut in regiunea Sud-Vest Oltenia (2,9 kg/persoana).

Vezi mai jos studiul integral al Statisticii

documente

Veniturile si consumul populatiei in trimestrul IV 2012

(1 Iul 2013) PDF, 683KB