Leul se tranzactiona luni spre finalul sedintei comitetului de politica monetara la un curs de 4,44/eur dupa ce a inchis saptamana trecuta la4,45/eur. BNR va anunta luni si nivelul rezervelor valutare, economistii estimand o usoara scadere cu circa 399 de milioane de euro a acestora, din cauza interventiilor valutare ale Bancii Centrale. Mai mult de jumatate dintre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) cred ca BNR va mentine luni dobanda de politica monetara la 5,25%, iar rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in iulie atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta.

"In pofida unor miscari similare pe frontul instrumentelor datoriei publice, monedele regionale au avut o evolutie disparata vineri, leul avand una dintre cele mai slabe perfomante. Moneda locala a pierdut circa 0,5% pentru a inchide sedinta aproape de minimul de 4,4650/EUR, marcand o depreciere de 1,5% in iunie. Intrucat aceasta vine dupa un avans de aproape 2% in precedentele cateva sedinte, credem ca miscarea de vineri a fost dictata de cererea naturala de valuta, asa cum sugereaza si volumele relativ reduse. Totusi data fiind traiectoria mai putin nefavorabila a contului curent anul acesta, credem ca presiunea de depreciere a leului din aceasta directie va fi limitata, in vreme ce ne asteptam ca moneda locala sa aiba o evolutie mai apropiata de tiparul celei a titlurilor de stat in lei.

Ne asteptam ca rezervele valutare ale BNR pentru luna iunie sa fie anuntate astazi la 32,5 miliarde euro, fata de 32,7 miliarde euro in luna precedenta. Conform estimarilor noastre, acest nivel este consistent cu interventii valutare de circa 300 milioane euro prin care banca centrala si-a crescut rezervele, actiune care credem ca a fost vizibila in timpul episodului de apreciere a leului de saptamana trecuta.

Ratele ON au ramas in jurul nivelului de 5,5% pentru a doua zi la rand, insa ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap au scazut cu circa 25pb vineri, marea parte a miscarii fiind vizibila pe segmentul 1-3M. Scaderile de vineri urmeaza unor cresteri similare din sedinta precedenta, indicand faptul ca piata nu se asteapta la persistenta presiunii pe finantare. Mai mult, chiar daca au marcat cresteri de 20-30pb pentru luna iunie, randamentele titlurilor de stat in lei au scazut cu circa 10-20pb vineri, miscare care s-a inscris in tendinta regionala.

Ne reiteram prognoza pentru o scadere de 25pb a ratei cheie pana la nivelul de 5% la sedinta BNR de astazi ¬ miscare care este in mare masura asteptata de piata si care ar trebui sa aiba un efect neglijabil prin scaderea nivelului facilitatii de depozit care este de obicei nivelul minim pentru ratele ON in utlimele zile ale perioadei de mentinere a rezervelor", se arata intr-o analiza remisa luni clientilor bancii.