Consiliul de administratie al BNR a decis luni sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,00% pe an de la 5,25 % incepand cu data de 2 iulie 2013. Incepand cu aceeasi data rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,0% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,0% pe an fata de 2,25%. "E o decizie normala intr-un context cu inflatie in scadere rapida, un mediu economic care are nevoie de o stimulare prin dobanzi mai scazute si un mediu economic extern favorabil unei asemenea miscari", a declarat pentru HotNews.ro Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank si sef al Consiliului Fiscal.

"Cred va vom asista la un ciclu de reducere a ratei dobanzii cheie si nu exclud sa vedem anul viitor un nivel de 4,25%", a mai adaugat Dumitru.

BNR a aplicat ultima reducere a dobânzii de politică monetară în martie 2012, de la 5,5% la 5,25% pe an.

  • "Decizia BNR este in linie cu scenariul macroeconomic central elaborat in cadrul Raportului Macroeconomic lunar (mai). In acelasi timp, BNR a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii la 15% (pentru RON) si 20% (pentru valuta). Banca Centrala a semnalat la sedinta anterioara (la inceputul lunii mai) un nou ciclu de reducere a dobanzii de referinta, determinat atat de asteptarile cu privire la atenuarea presiunilor inflationiste in a doua jumatate a anului (efectul baza in agricultura), dar si de persistenta deficitului de cerere.  Cu toate acestea, din mai pana in prezent am asistat la o deteriorare a climatului macro-financiar: costul finantarii statului s-a majorat, in timp ce moneda nationala s-a depreciat. Ma astept la o noua reducere a dobanzii de referinta cu 0,25% in acest an, momentul deciziei fiind dependent de evolutia perspectivelor cu privire la stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara", a declarat pentru HotNews.ro si  Andrei Radulescu, SSIF Broker.

"BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea graduala a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se mai arata in comunicatul Bancii Centrale.

  • Reamintim ca mai mult de jumatate dintre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) au estimat ca BNR va mentine luni dobanda de politica monetara la 5,25%. "Conform opiniilor exprimate de 54% din membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) care au participat la un sondaj intern, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 1 iulie 2013. Restul participantilor la sondaj estimeaza o reducere a dobanzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna iulie 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta", se arata intr-un comunicat transmis de AAFBR.

"Scenariul de baza al proiectiei macroeconomice plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la valoarea de 3,2 la suta la sfarsitul anului 2013 si de 3,3 la suta la finele anului urmator, niveluri situate in intervalul de variatie din jurul tintei centrale de inflatie.

Valoarea proiectata pentru sfarsitul anului curent a fost revizuita in jos cu 0,3 puncte procentuale fata de cea publicata in raportul anterior, ca rezultat al anticiparii unor contributii mai favorabile din partea preturilor volatile ale alimentelor (LFO), dar mai ales ale celor ale combustibililor. Influente de sens opus, dar de mai mica amploare, sunt anticipate a proveni din partea dinamicii proiectate a preturilor produselor din tutun si bauturilor alcoolice si din cea a inflatiei CORE2 ajustat", se arata in Raportul privind inflatia elaborat in luna mai.