VIDEO Isarescu: Recomand incheierea unui nou acord cu Fondul pentru ca s-a dovedit a fi benefic/Este in interesul bancherilor sa tina in bilanturi dobanzi mai mici dar platibile, decat dobanzi mari care sa le aduca neperformante

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 1 iulie 2013, 15:05 Economie | Finanţe & Bănci


"Recomand incheierea unui nou acord cu Fondul pentru ca s-a dovedit a fi benefic. Un acord iti ofera o ancora si o credibilitate care iti permite sa te imprumuti mai ieftin pe pietele de capital. Nu cred ca Romania ar fi castigat o asemenea credibilitate daca statea doar pe picioarele ei. Asta este o realitate!" a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul briefingului de presa desfasurat la doua ore dupa incheierea sedintei comitetului de politica monetara in care s-a decis reducerea dobanzii cheie la 5%.

​ Decizia BNR a fost privita ca un gest normal al Bancii Centrala, cata vreme inflatia este pe un trend de scadere iar estimarile BNR arata o intrare in tinta in toamna acestui an.

Cele mai importante declaratii ale Guvernatorului:

 • Evolutia inflatiei este in linie cu asteptarile BNR existand in continuare persistenta deficitului de cerere
 • IPC a fost de 5,32%, iar IAPC s-a situat la 4,38% fata de decembrie 2012.
 • Rata inflatiei CORE2 este pe un trend descendent
 • Dinamica anuala a PIB s-a imbunatatit in primul trimestru 2013 datorita exporturilor nete
 • Evolutia favorabila a balantei comerciale s-a reflectat asupra soldului contului curent
 • Dinamica creditarii in valuta a scazut iar creditarea in lei a stagnat
 • In septembrie-octombrie rata anuala a inflatiei va intra in intervalul tintit de BNR
 • Principalele riscuri tin de rigiditatile din economie si de volatilitatea pietei de capital
 • Volatilitatea cursului nu a fost mai mare in Romania decat in alte tari, ea s-a datorat si faptului ca atunci cand s-a apreciat, aceasta apreciere a fost de mai mare anvergura. A fost o particularitate si atat
 • Leul s-a plimbat intr-o marja de 5%, ceea ce consider  un interval normal
 • Nu am atins in decembrie criteriul activelor externe nete, dar dupa cele 3 luni de prelungire le-am atins cu o marja confortabila. Criza din Grecia, criza politica de la noi au fost cateva motive pentru care in decembrie nu am atins acel criteriu
 • Recomand incheierea unui nou acord pentru ca s-a dovedit a fi benefic
 • Reformele structurale nu s-au terminat si este necesara o umbrela in acest sens
 • Reformele structurale sunt mult mai greu de facut atunci cand ai poticniri
 • S-a facut un studiu privind impactul financiar al clauzelor abuzive. Am recomandat colegilor din ARB sa iasa public si sa spuna ei despre ce sume e vorba. Eu spun doar atat: e un impact major!
 • BNR apara cele 6 milioane de clienti deponenti in bancile romanesti. Atunci cand impactul asupra sistemului bancar e major, cei care pot fi afectati sunt cele 6-7 milioane de deponenti, tot romani si ei.
 • Cand a fost cazul Bank of Cyprus, au fost clienti mult mai putini-60-70. Si am fost luati la rost pentru ei. Ganditi-va ce s-ar intampla la 6-7 milioane de deponenti. 
 • Nu stiu cat de dependenti suntem de declaratiile d-lui Ben Bernanke- poate o sa introducem niste functii econometrice ca sa masuram mai exact aceasta dependenta
 • Este in interesul bancherilor sa tina in bilanturi rdobanzi mai mici dar platibile, decat dobanzi mari care sa le aduce neperformante
 • Un negusotor bun trebuie sa-si faca calculele: profitul poate veni si din dever mare-clienti multi care platesc la timp chiar si daca mai putin

Despre decizia de politica monetara:

 • Analiza celor mai recente date macroeconomice relevă o evoluţie a inflaţiei în linie cu prognozele anterioare ale băncii centrale, precum şi persistenţa deficitului de cerere în pofida ameliorării dinamicii activităţii economice.
 • În luna mai 2013, rata anuală a inflaţiei, conform indicelui preţurilor de consum calculat de Institutul Național de Statistică pe baza metodologiei naţionale, a fost de 5,32 la sută, în creştere marginală faţă de luna martie (5,25 la sută), pe fondul majorării preţurilor volatile alimentare şi a unor accize.
 • În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei determinate pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum - indicator calculat de Institutul Național de Statistică conform metodologiei Eurostat şi destinat asigurării comparabilităţii la nivel european - s-a situat la 4,38 la sută, în scădere de la 4,56 la sută în decembrie 2012 şi 4,45 la sută în martie 2013.
 •  Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustată  şi-a continuat trendul descendent coborând până la 2,66 la sută în luna mai 2013, comparativ cu 3,25 la sută în luna decembrie 2012.
 • În ceea ce priveşte creşterea economică, dinamica anuală a PIB s-a îmbunătăţit în primul trimestru al anului 2013 (la 2,2 la sută față de 1,1 la sută în trimestrul IV 2012) datorită exporturilor nete, a căror redresare a antrenat un avans semnificativ al producţiei industriei prelucrătoare. Evoluţia favorabilă a balanţei comerciale s-a reflectat asupra contului curent, al cărui sold s-a menţinut pozitiv în primele patru luni ale anului.
 • Dinamica anuală a creditului în valută acordat sectorului privat a scăzut cu 4,1 la sută în timp ce creditarea în moneda națională a stagnat.
 • Cursul de schimb a înregistrat fluctuații mai ample din cauza volatilității sporite a apetitului pentru risc al investitorilor și a persistenţei incertitudinilor privind evoluţia activității economice la nivel european și global.
 • În acest context, conduita politicii monetare a vizat ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste, consolidarea transmisiei impulsului de politică monetară și sporirea încrederii în evoluția pozitivă a economiei, în condițiile realizării acordurilor cu instituțiile financiare internaționale. Adecvarea manierei de gestionare a lichidităţii din sistemul bancar şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor la facilităţile permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară s-au reflectat favorabil în trendul descendent al ratelor dobânzilor interbancare şi al randamentelor titlurilor de stat, acestea plasându-se în prezent în apropierea sau sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară.
 • Actuala proiecţie pe termen scurt reconfirmă reluarea dezinflaţiei începând din luna iulie 2013. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare într-un ritm mai accelerat şi să reintre în lunile septembrie/octombrie a.c. în interiorul intervalului de variaţie de +/- 1 punct procentual din jurul ţintei de 2,5 la sută. De asemenea, inflaţia de bază CORE2 ajustată îşi va continua trendul descendent pe fondul persistenţei deficitului de cerere agregată.
 • Aceste perspective permit relaxarea graduală a conduitei politicii monetare în condiţiile asigurării unei ancorări eficace a anticipaţiilor inflaţioniste și acordării atenției necesare evoluțiilor mediului intern și internațional.
 • În acest context, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,0 la sută pe an de la 5,25 la sută, începând cu 2 iulie 2013.
 • Deciziile constituie un semnal pozitiv pentru sistemul bancar, mediul de afaceri şi populaţie, în sensul imprimării unui trend de ieftinire graduală a creditării în lei și de stimulare a activității economice. O asemenea configurare a politicii monetare vizează, în continuare, îndeplinirea obiectivului privind asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu, în condițiile prezervării stabilităţii financiare şi ale atenuării impactului nefavorabil exercitat de factorii interni şi externi asupra redresării economiei româneşti.
 • Principalele riscuri asociate perspectivei pe termen scurt a inflaţiei sunt legate de volatilitatea fluxurilor de capital în condiţiile internaționale actuale, precum şi de persistenţa rigidităţilor structurale cunoscute ale economiei naţionale
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1610 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  prostia premierului si (Luni, 1 iulie 2013, 15:25)

  __alex__ [utilizator]

  ciracii aflati la guvernare nu au, desigur, niciun amestec...
 • +5 (9 voturi)    
  Domnule Guvernator! (Luni, 1 iulie 2013, 15:39)

  un dac [utilizator]

  pe termen lung ce este mai dezatruos pentru o tara, dobanda mare cu care ne imprumutam sau promisiunile dezastruoase pe care trebuie sa le facem FMI-ului?

  Intreb ca prostul, practic dvs aveti mai multi prieteni masoni in FMI decat printre cetatenii de rand, astia care platesc factura la gaze...

  Asa m-am saturat de cel mai longeviv om intr-o functie de nu-ti zic. Vinul tau este foarte bun, pleaca de tot la Dragasani si promit sa fiu printre cei mai fideli clienti.
  Promit sa-mi si schimb radical parerea pe care o am despre tine. In bine, evident.
  • -2 (4 voturi)    
   Care-s promisiunile alea dezastruase? (Luni, 1 iulie 2013, 16:48)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Ce ne cere FMI si nu-i bine?
   Inteleg ca intrebi ca prostul, da' vrun raspuns ai?

   FMI ne-a cerut doar ceva reforme care sa ne dea un sut in fund. Sut care sa ne propulseze cu inca citiva pasi inainte. Ce e rau in reforma administrativa, reforma sanatatii, legea salarizarii unitare, vinzarea mastodontilor de stat care produc doar pierderi si salarii restante si sunt capusate de tot de-o mina de politruci?
   Ce e dezastruos in toate astea?
   • +2 (2 voturi)    
    intreb ca prostul, nu sunt prost:-) (Luni, 1 iulie 2013, 17:33)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    tu chiar nu stii relatia dintre FMI si Isarescu? Nu de alta, dar nu vorbesc de nicio barfa, este definita prin boardul guvernatorilor...
    Stii cat reprezinta puterea de vot a SUA si cat reprezinta puterea de vot a Romanaiei?
    Stii de cine este condusa SUA?
    Stii legatura dintre Isarescu, numit de Roman (acelasi care l-a numit si pe Babiuc), Dijmarescu (care i-a recomandat pe amandoi) si destramarea tarisoarei?

    Dezatruos, my friend, este sa vindem pe nimic.
    Lasa-ma sa fiu idealist si sa astept ca toate capusele sa faca puscarie, abia apoi sa vindem. Pe profit, nu in pierdere. Nu sunt comunist, nu vreau sa fie statul actionar la toate companiile (desi energia mi se pare de bun simt sa fie a statului, mai ales ca vorbim de hidro, care are si o componenta anti inundatie etc), dar nici nu vreau sa privatizam in pierdere.
    Vreau sa ne imprumutam de la banci, nu de la FMI. Vreau sa fim condusi de oameni credibili care sa obtina dobanzi ok de la banci, fara implicatii in politica tarii. FMI-ul habar nu are dedesubturile sistemului sanitar romanesc, ca sa-ti dau un singur exemplu.
    Stiu, am mai citit comentariile tale, tu esti fericit ca s-a privatizat CFR Marfa. Eu consider ca este o japca (la pretul ala) cel putin la fel de mare ca japca capuselii.
    Probabil ca si privatizarea OMV ti se pare ok, desi Ponta a recunoscut cum au fost sunati de austrieci si cum a fost la impuse. Acum intelegi despre ce vorbesc?
    Incearca o Cramposie de Dragasani si o sa vezi ca am dreptate. Isarescu este mai bun vinificator decat guvernator:-)
  • 0 (2 voturi)    
   Vacaroiu, (Luni, 1 iulie 2013, 17:35)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   in mandatul sau de PM,incheie un acord cu FMI care avea ,printrele altele,promisiunea dezastruoasa de a privatiza Bancorex.Vacaroiu trage o transa sau doua,nu privatizeaza Bancorex si acordul se suspenda.Vine Ciorbea,inchie acord cu FMI care ,la fel,avea promisiunea dezastruoasa de a privatiza Bancorex.Trage si Ciorbea o transa sau doua,nu privatizeaza Bancorex,iar acordul se suspenda din nou.Pleaca Ciorbea,vine Radu Vasile care este obligat dezastruoas de FMI,daca mai vrea acord,sa inchida Bancorex.Cand a fost inchisa Bancorex,s-a descoperit o gaura de vreo 10mld. de dolari,gaura facuta de toti jmecherii din tara asta.
   In legatura cu Isarescu va zic:iarta-i,Doamne,ca nu gandesc,ca tot ai Tai sunt!
   • +3 (3 voturi)    
    bravo (Luni, 1 iulie 2013, 17:59)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    vezi cum adaugi tu zale la lantul masonic?
    Multumesc pentru completari, eu ma intinsesem prea mult si mai aveam treaba...
  • +1 (1 vot)    
   succesul vinului (Luni, 1 iulie 2013, 19:51)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   sa-i fie la fel de mare, ca si legea falimentului personal.
 • +10 (10 voturi)    
  un nou acord... (Luni, 1 iulie 2013, 15:43)

  demaGOGU [utilizator]

  a ramas ceva de vandut in tara asta?
 • +5 (9 voturi)    
  Pentru cine va fi bine mai bine? (Luni, 1 iulie 2013, 15:58)

  alex1234 [utilizator]

  1.
  Pentru cine va fi bine mai bine Masonica?

  Pentru poporul roman care plateste
  de 3 ori mai scump benzina

  Pentru poporul roman care plateste
  de 3 ori mai scump gazele

  Pentru poporul roman care plateste
  de 3 ori mai scump electricitatea si apa

  Pentru poporul roman care are milioane de someri

  Pentru poporul roman care lucreaza
  pe salarii de mizerie , practic cele mai mici din UE.

  Asta in timp ce OMV-ul pompeaza petrolul si gazele tarii pe gratis ! Sau ard gazul romanesc pe gratis pomana ca sa produca curent?


  4.
  Pentru cine va fi bine in acordul cu FMI?

  Va fi bine pentru firmele straine carora le-ati dat pe nimic tu Plagiatoriul si Infractorul-Nastase :

  - tot petrol tarii

  - toata platforma continentala p0entru exploatari

  - tot aurul, tot cuprul, toate metalele rare

  - toate intreprinderile energetice ale tarii

  - toate intreprinderile metalurgice ale tarii

  - toate intreprinderile chimice ale tarii

  etc...etc....

  (mai putin pe cele pe care le-ati inchis)


  3.
  Da! va fi bun un nou acord cu FMI-ul ca sa puteti vinde
  ce a mai ramas nevandut din Tara:

  Da! Mai aveti de terminat vandut

  Taromul ,
  Metroul,
  Portul,
  Aeroportul,
  Posta,
  CFR-ul (ce a mai ramas nevandut),
  Hidroelectrica,
  Nuclearelectrica,
  Transgaz ,
  Romgaz,
  Transelectrica,
  Termocentralele,
  Radet+Elcen., etc..etc...

  De aceea mai este nevoie de inca un acord cu FMI :
  ca Plagiatorul si Masonica sa vanda pe nimic ce a mai ramas nevandut !
  • +1 (1 vot)    
   nene alex ce bine combati! (Luni, 1 iulie 2013, 17:13)

   sconcsu [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   ai facut o sinteza cuprinzatoare a istoriei romaniei in ultimi 20 de ani de cand benerelul trilateral ne "conduce" cu intelepciunea lui de francnasol.

   daca ai un partid spune-l si noua sa venim, poate scapam de haimanalele antiromanesti.
 • +2 (2 voturi)    
  ce a fost benefic? raport cost/beneficiu? (Luni, 1 iulie 2013, 16:11)

  jackalphonse [utilizator]

  vorbiti de dinamica creditelor in timp ce faceti lobby pentru amanarea legii 193 care protejeaza populatia de lacomia bancilor (de ce?!!). doriti dinamica creditelor? facilitati aparitia unor legi ca ordonanta 50 sau legea 193. realitatea este ca doriti un alt imprumut, fara ca noi sa stim de ce, in schimb, devenim platitori.
  ca sa sa platesti miliarde de dolari numai dobanzi, trebuie sa arati populatiei un program clar de investitii, altfel, nu stiu cum ar putea isarescu sa convinga pentru un nou imprumut. banii cheltuiti pana acum ce au produs? unde este plusvaloarea? concret, daca se poate. trebuie musai inca un imprumut sau vorbim de niste beneficii care se dovedesc a fi un fel de fata morgana (strazi asfaltate cu garantii de un an, parcuri in padure, plati pensii si salarii, samd)? de exemplu, eu am imprumutat bani ca sa cumpar o masina mai mare pentru transport marfa). mi-am calculat cam in cat timp (macar teoretic, poate dau faliment pana atunci) pot sa-mi amortizez cheltuiala (pentru ca nu-mi permit sa imprumut bani pentru propria-mi placere). la o prezentare cat mai realista posibil (cat se poate, avand in vedere incertitudinile de azi) a raportului cost beneficiu, nu cred ca s-ar opune cineva unui imprumut. dar cand banii luati deja nu au produs aproape nimic, in afara de dobanzi, nu cred ca cineva are argumente reale pentru imprumuturi peste imprumuturi la o entitate extrem de controversata cum este fmi-ul. relativ recent fmi-ul stabilea inclusiv conditiile de imprumut la noi in tara pentru persoanele fizice (vezi ordonanta50), desi NU avea astfel de atributii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by