Inflatia industriala, in scadere. Preturile productiei industriale din Romania au scazut in medie cu 0,3% in luna mai

de DP     HotNews.ro
Marţi, 2 iulie 2013, 10:58 Economie | Finanţe & Bănci

In luna mai 2013, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale din Romania au scazut in medie cu 0,3%. Preturile productiei industriale au scazut atat pe piata interna (-0,1%), cat si pe piata externa (-0,6%). Fata de luna mai 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 2,6%, cu 2,3 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 4,4 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.
  • Deflatorul depinde nu doar de IPPI, ci si de indicele preturilor de consum. In 2010 si 2011, nivelul IPPI a fost de peste doua ori mai mare decat IPC ceea ce a franat puternic cresterea economica reala, iar presiunile facute de FMI si Banca Mondiala pentru restructurarea si eficientizarea industriei romanesti au avut in vedere in special evolutiile IPPI. Dar sa revenim la cifre.

Comparatie lunara

Preturile produselor din industria bunurilor intermediare si cele din industria bunurilor de capital, determinante pentru evolutia lunara a preturilor productiei industriale. Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat scaderi: cu 0,6% in industria bunurilor intermediare si cu 0,5% in industria bunurilor de capital. In cazul grupei bunurilor de folosinta indelungata si a bunurilor de uz curent s-au inregistrat cresteri ale preturilor cu 0,2%. Preturile produselor energetice s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Comparatie anuala
Preturile bunurilor de uz curent si produselor energetice: peste nivelul de 2,6%, inregistrat pentru total industrie
In luna mai 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent si la produsele energetice: cu 6,4% si respectiv cu 4,7%.
Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzactionate la un pret mai mare: bunurile de folosinta indelungata cu 2,3%, bunurile intermediare cu 0,2% si bunurile de capital cu 0,1%.

IPPI este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

372 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version