Polonia nu va putea sa adopte moneda euro decat peste mai multi ani, mai ales avand in vedere faptul ca o asemenea decizie necesita si o revizuire a Constitutiei, a reiterat sambata premierul liberal Donald Tusk intr-un interviu acordat ziarului local Gazeta Wyborcza, citat de AFP.

"Nu putem intra in zona euro fara sa modificam Constitutia (...) ori nu dispunem de majoritatea necesara pentru asta, nici acum, nici, intuiesc, in viitorul parlament", care va rezulta din alegerile ce vor avea loc peste doi ani si jumatate, a declarat Tusk.

Tusk a reiterat ca exista atat un obstacol constitutional cat si unul juridic la adoptarea monedei unice.

O majoritate de doua treimi este necesara modificarii Constitutiei. La ora actuala, legea fundamentala poloneza prevede ca pe teritoriul national numai Banca Centrala are dreptul sa emita moneda, dar odata cu intrarea in zona euro acest rol va reveni Bancii Centrale Europene (BCE), modificare care nu se poate face decat prin revizuirea Constitutiei.

Cota de popularitate a liberalilor a inceput sa scada in ultima vreme in favoarea partidului conservator si a formatiunii nationaliste PiS, condusa de Jaroslaw Kaczynski. Potrivit unui sondaj recent realizat de institutul TNS, Platforma civica (PO) a lui Donald Tusk este cotata cu 25% din intentiile de vot in timp ce 28% dintre polonezi atr vota pentru PiS.

Premierul polonez a subliniat ca "adoptarea monedei euro este in continuare un obiectiv" al Poloniei, dar ca "perspectiva ramane indepartata".

"Polonia are o reputatie foarte buna si este privita cu incredere la Bruxelles", a afiirmat Tusk adaugand ca "atunci cand spunem ca euro este obiectivul nostru, dar ca perspectiva ramane indepartata, partenerii europeni au incredere fata de noi".

Nu a fost stabilita inca o data pentru aderarea Poloniei la zona euro. Potrivit ministrului polonez de Finante, Jacek Rostowski, pregatirea acestei aderari ar putea dura "mai mult de cativa ani".