Supervizarea dobanzii interbancare Libor, in centrul unui vast scandal de manipulare, va fi incredintata operatorului bursier transatlantic NYSE Euronext, a anuntat marti Trezoreria britanica, pentru a restaura "credibilitatea" acestei dobanzi-cheie in lumea financiara, scrie AFP.

Comisia independenta insarcinata de autoritati cu identificarea unei noi organizatii pentru gestionarea stabilirii Libor "a anuntat ca asociatia bancherilor britanici (BBA) a acceptat sa recomande ca NYSE Euronext Rate Administration Limited (filiala NYSE Euronext) sa fie noul administrator al Libor", potrivit unui comunicat al Trezoreriei.

Libor, fixat la Londra zilnic pe baza dobanzilor comunicate de un panel de banci internationale, este una dintre dobanzile pe baza carora bancile isi imprumuta bani intre ele.

Esentiala in lumea finantelor, conditioneaza peste 300.000 de miliarde de dolari in produse financiare si are o incidenta asupra creditelor acordate gospodariilor si intreprinderilor. Dar anchetele au demonstrat ca traderii din banci manipulau ratele comunicate de panel pentru a obtine profit din pozitiile lor sau pentru ca banca lor sa para mai solida.

Perioada de tranzitie, inainte ca NYSE Euronext sa fie responsabila cu supervizarea Libor, "ar trebui sa se incheie la inceputul lui 2014".

"Nominalizarea unui nou administrator este un pas major in reforma Libor", a apreciat comisia, care considera ca operatorul bursier, care detine in special bursele din New York si din Paris, fost "cel mai bine plasat" in randul candidatilor pentru a "restabili credibilitatea internationala" a Libor.

Scandalul Libor a izbucnit in urma cu un an, atunci cand banca Barclays a anuntat ca va plati 290 milioane de lire pentru a pune capat unei anchete a autoritatilor de reglementare britanice si americane.