Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului administratiei, ministrului muncii si ministrului finantelor sa pregateasca pana in toamna "principiile cu ce vrem sa modificam in mod radical la salarizarea administratiei publice centrale si locale". Noul act normativ privind salarizarea bugetarilor va sta la baza viitoarei legi a bugetului, a precizat Ponta in cadrul sedintei Guvernului de miercuri. Acesta a mai spus ca fiecare dintre institutiile publice trebuie sa elaboreze criterii de performanta in vederea salarizarii bugetarilor. Premierul mai afirma ca modificarile vor fi facute in asa fel incat anvelopa salariala sa ramana aceeasi: 7% din PIB.

"Important e ca in aceiasi bani fiecare dintre institutiile publice sa aiba mai mare flexibilitate si sa poata sa introduca criterii de performanta. In acest moment, fie ca lucrezi de dimineata pana seara, fie ca nu faci nimic, primesti acelasi salariu. Vreti sa sanctionati pe cineva, mai usor schimbam un presedinte, decat sa schimbam vreun functionar public de undeva. Toata lumea e nemultumita de administratia publica centrala si locala, responsabili suntem doar noi", a precizat Ponta.

"Ca toate marile reforme ale guvernului Boc, legea precedenta nu s-a aplicat niciodata. Avem in continuare un aparat administrativ care nu performeaza din mai multe motive. E bine sa castige doar ce-i care-si fac treaba. Foarte multi sefi de directii sau servicii aveau in subordine numai posturi vacante. Ramasesem cu sefii si nu mai aveam angajati. Am desfiintat toate posturile vacante si am reusit sa desfiintam acel sistem 7 la 1, mai putin in Sanatate si Educatie. Conform intelegerii cu FMI trebuie sa avem salarii in valoare de 7% din PIB, ca toate statele moderne", a declarat Victor Ponta, marti, la RTV.