Dupa ce in majoritatea statelor europene au aparut suspiciuni cu privire la existenta fizica a aurului fizic existent in buncarele bancilor centrale, Banca Angliei a pus la dispozitia internautilor un tur virtual care include o vizita insotita de explicatii in camera Tezaurului, unde este stocat aurul.

La inceputul acestui an, Banca centrala germana, Bundesbank, a decis sa repatrieze o mare parte a rezervelor de aur depozitate la Paris, New York si Londra, pentru a satisface recomandarile Curtii germane de conturi. Decizii similare au fost luate si de alte banci centrale europene.

Si in Romania aparusera la un moment dat zvonuri privind "mutarea" unei parti din Tezaur in afara tarii. Guvernatorul BNR a reactionat imediat atunci, chemand cativa jurnalisti cu influenta in subsolurile Bancii Centrale pentru a le arata aurul fizic. "Am chemat cativa 20 de sefi de publicatii si i-am dus in sala cu Tezaurul, lasandu-i sa il atinga fizic si sa spuna "Este!", ca in poezia aceea. Eu inteleg ca oamenii se mai indoiesc uneori si ca nu cred intotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum ca BNR ar fi scos Tezaurul din Romania sunt extrem de periculoase. Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementelor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara. Din pacate, spatiul este foarte mic acolo iar grupurile care pot intra sunt de maxim 10-15 persoane", a spus Isarescu, care a mai precizat ca aurul exista. "Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala", a mai explicat atunci Guvernatorul.

O initiativa cum este cea a Bancii Angliei este in masura sa "calmeze" eventuale spirite care ar mai avea indoieli cu privire la existenta fizica a aurului.

Lingourile de aur cu certificarea Good Delivery Standard, contin aur cu o puritate minima de 995:1000, fiind inscriptionate cu seria de productie, marca rafinariei, raportul de compozitie si anul fabricatiei.

Lista producatorilor de lingouri London Good Delivery este "sub controlul" Bank of England inca din secolul 18, ea cuprinzand circa 60 de producatori din 28 destate. Pentru ca un producator sa ajunga pe aceasta lista, ea trebuie sa aiba un rulaj financiar minim si sa fie recomandat de banca centrala locala.