Euro se tranzactiona marti in jurul orei 11,10 la 4,4228 lei, valoare foarte apropiata de media ponderata la volum inregistrata luni- de 4,4250/EUR, dealtfel la fel ca in precedentele doua zile de tranzactionare. "Perspectiva pozitiva pe termen scurt asupra titlurilor de stat in lei s-ar putea traduce intr-un impuls pozitiv al leului, insa credem ca potentialul avans al monedei locale va fi limitat, date fiind emisiunile reduse ramase pana la finalul lunii. Ne asteptam ca leul sa raman in jurul nivelului curent si sa testeze probabil 4,40/EUR saptamana viitoare cand sunt programate ultimele doua licitatii de titluri de stat", scriu economistii ING intr-o nota destinata clientilor.

In alta ordine de idei, date recente arata ca inmatricularile modelelor Dacia la nivelul UE au crescut cu un impresionant 17,6% in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta este cea de-a doua rata de crestere ca marime dintre toate marcile, in vreme ce totalul inmatricularilor in UE a scazut cu 6,6% in rata anuala. De asemenea, pentru

aceeasi perioada a anului, cota de piata a Dacia in UE a crescut la 2,3%, cu 0,5pp in plus fata de primul semestru din 2012. Exporturile de autoturisme, unul dintre principalii factori care au condus la ajustarea balantei comeriale a Romaniei in T1 2013, a fost raportat la aproape 30% crestere anuala in primele cinci luni ale acestui an, iar datele pozitive de astazi sugereaza ca inertia este in continuare puternica. Un asemenea semn vine la un moment potrivit dupa datele de saptamana trecuta care indicau o scadere neobisnuita a productiei industriale, scadere despre care am spus ca este probabil sa fie revizuita sau inversata.

In linie cu asteptarile noastre, rezultatul licitatiei repo de ieri indica faptul ca presiunile pe finantare s-au redus in mare masura, posibil pe fondul injectarii sumelor din plata licentelor telecom inapoi in piata de catre MF. Astfel, dupa doua saptamani in care 6-8 banci au atras circa 1,7 miliarde lei la operatiunea repo, doar doua banci s-au finantat cu o suma redusa de 140 milioane lei la operatiunea de piata monetara ieri, similar cu rezultatele din luna iunie. In mod ciudat insa, ratele ON au crescut spre 4,5%, impulsionand cresteri de 5-10pb pentru ratelel pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap. Credem totusi ca aceasta miscare este temporara si ne asteptam ca ratele ON sa revina pe tendinta recenta de scadere in viitorul apropiat, pentru a atinge probabil nivelul facilitatii de depozit in aceasta saptamana.

Ministerul finantelor a vandut ieri titluri de stat la sase luni in valoare de suma planificata de 300 milioane lei, la un randament maxim de 4,29%. In pofida faptului ca acesta a fost usor petse prognoza noastra de 4.25%, credem ca rezultatul licitatiei este unul pozitiv, intrucat randamentul maxim a fost sub cotatia inferioara de 4,30% din piata secundara pentru un instrument cu aceeasi maturitate, in vreme ce nivelul cererii de 1,5 miliarde lei a fost impresionant de ridicat. Cerere puternica sa va inregistra probabil si la ultimele doua licitatii din aceasta luna, in vreme ce conditile de lichiditate vor sustine probabil avansul titlurilor de stat in lei.