"​Un acord e bun ca element stabilizator si pentru a mentine disciplina fiscala in tara. Exista inca de lucru in aceasta directie. Unele firme de stat trebuie privatizate iar altele restructurate. Cred ca FMI poate fi un partener care sa sprijine Romania in aceste eforturi", a declarat pentru HotNews.ro Christine Lagarde, directorul general al FMI, intrebata daca ar incheia un acord cu Fondul in cazul in care ar conduce un guvern al unei tari stabilizata macroeconomic. Lagarde a vizitat Romania in 15 si 16 iulie, urmand sa plece in Lituania.

Christine LagardeFoto: Reuters

Despre intalnirile avute in Romania:

"M-am intalnit cu premierul Ponta, care era insotit de ministrul Chitoiu, de dl. Voinea. M-am intalnit si cu alti oficiali, cu presedintele. Am avut de asemenea o discutie foarte utila cu antreprenori romani, reprezentanti ai ONG-urilor, societatii civile. Acesta a fost programul. Am discutat despre noul acord care va fi tot de tip preventiv, fara a negocia sume. Asta e job-ul reprezentantului FMI la nivel local, nu al meu"

Despre ce se urmareste in noul acord care va fi incheiat:

Consolidare fiscala si reforme structurale- acestea sunt cuvintele cheie pe care trebuie sa mizeze. Primul pas atunci cand se decide incheierea unui nou acord este ca Guvernul sa il doreasca si sa-l solicite. O asemenea initiativa nu vine din partea Fondului. Acesta este pasul unu. Pasul doi este este mobilizarea finantarii. Apoi vine pasul al treilea, care este in curtea decidentilor politici- de a ancora macrostabilizarea economica. Abia al patrulea pas este aprobarea din partea boardului a programului asumat de Guvern. Deocamdata nu am discutat despre sume. Orcum, va fi un acord de tip precautionar iar banii pot fi trasi sau nu. FMI nu este un ATM si nici o polita de asigurare ca totul va fi bine. Ne implicam in masura in care si Statul isi asuma anumite masuri.

Despre politicile monetare si aderarea la euro:

"Politicile monetare aplicate in Romania au fost foarte eficiente. Luati cazul Letoniei. Letonia si-a consolidat economia, a aplicat reforme structurale, chiar daca a fost dureros. Ganditi-va ca Letonia si-a pierdut o buna parte din populatie- 10% dintre ei au emigrat. Procesul a fost dureros, dar e foarte important sa fi facut reformele inainte de aderaraea la euro, nu sa incerci aderarea la zona euro in graba, cand esti vulnerabil. Daca esti in zona euro, ganditi-va ca nu mai poti sa iti devalorizezi moneda ca sa restabilesti anumite echilibre. Politicile monetare nu-ti mai apartin atunci cand intri in Eurozona. Aderarea are beneficii multiple, dar si anumite constrangeri. Nu am din pacate un glob de crstal in care sa vad cum va arata aderarea"

Despre necesitatea noului acord:

"Un acord e bun ca element stabilizator si pentru a mentine disciplina fiscala. Exista inca de lucru in aceasta directie. Firmele de stat trebuie unele privatizate , altele restructurate, iar aici FMI poate fi un partener care sa sprijine Romania in aceste eforturi"