Leul se tranzactiona miercuri in jurul orei 11 la nivelul de 4,4467/eur, dupa ce marti inchisese sesiunea intr-un climat bazat pe volume reduse, in jurul nivelului de 4,4350/EUR. Dealtfel, in luna iulie, volumele tranzactionate au fost mai reduse decat in restul anului in intreaga regiune, fapt ce sugereaza ca factorii locali au determinat in mare masura miscarile din spatiul valutar, se arata intr-o nota a ING.

"Totusi, am putea asista la o revenire a corelatiei leului cu mediul extern daca discursul guvernatorului US Fed de miercuri va avea un impact material asupra pietelor globale (ING subliniaza ca presedintele Fed va trebui sa tina cont de imbunatatirile inregistrate in activitatea economica si in piata fortei de munca in perioada de dupa precedentul sau discurs din februarie). Inainte de aceasta insa, credem ca leul va ramane in jurul valorilor curente de 4,4350/EUR.

  • Imbunatatirea lichiditatii in iunie in termeni de medie zilnica s-a datorat cheltuielilor de aceeasi marime efectuate de catre MF mai devreme in luna iunie

Ministrul delegat pentru buget a anuntat ieri ca deficitul bugetar preliminar a fost de 1,1% din PIB in prima jumatate a anului, similar cu cel inregistrat in primele cinci luni din 2013. Acest fapt se traduce prin cheltuieli care au fost egale cu veniturile in iunie, o luna in care acestea din urma au fost impulsionate de platile licentelor telecom spre finalul lunii (in valoare de aproape 0,3% din PIB).

Tinand cont de acest lucru, credem ca imbunatatirea semnificativa a lichiditatii in iunie in termeni de medie zilnica s-a datorat cel mai probabil cheltuielilor de aceeasi marime efectuate de catre MF mai devreme in luna iunie. Acest lucru implica si ca sistemul s-ar putea sa se fi reintors in iulie la conditiile de lichiditate din mai, cand a inregistrat un deficit in medie zilnica de 200 milioane lei. Inrautatirea conditiilor de lichiditate in termeni de medie zilnica pe care o implica cantitatea si calendarul emisiunilor MF in iunie si iulie comparativ cu mai, a jucat probabil un rol in cresterea ratelor ON pe medie pana acum in aceasta perioada de mentinere a rezervelor fata de cea din mai. In continuare, credem ca planurile de emisiuni relativ scazute in T3 2013, precum si calendarul de emisiuni din iulie sunt in favoarea conditiilor de lichiditate incepand cu urmatoarea perioada de mentinere a rezervelor minime.

  • O revenire a creditarii pare foarte indepartata

Presa locala ofera si mai multe motive pentru relaxare monetara citand astazi cifre preliminare ale BNR conform carora rata creditelor neperformante a urcat la peste 20% la finalul lui mai, de la 19,08% la sfarsitul primului trimestru din 2013. Deteriorarea accelerata a calitatii activelor bancare (cresterea trimestriala a ratei creditelor neperformante in T2 2013 pare sa fie cea mai mare inregistrata in mai mult de un an) impreuna cu contractia continua a creditului (- 1% in termeni anuali nominali in mai sau -6% in termeni anuali reali) fac ca o revenire a creditarii sa para foarte indepartata, se mai arata in documentul semnat de Vlad Muscalu (senior economist) si Mihai Tantaru (economist).

Valutele din regiune consemnau, de asemenea, deprecieri usoare, in asteptarea raportului semestrial catre Congres al presedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke.

Sedinta ar putea oferi noi indicii privind intentiile Rezervei Federale cu privire la programul de achizitii de obligatiuni. Bursele din intreaga lume au inregistrat scaderi in ultimele luni, dupa ce Bernanke a indicat ca programul ar putea fi redus incepand din acest an si incheiat la jumatatea anului viitor.