Reprezentantii misiunii FMI in Romania au avut intalniri miercuri cu oficialii Ministerului de Finante, in cadrul procesului de demarare a negocierilor privind noul acord de tip preventiv, primele discutii avand loc cu ministrul Liviu Voinea, cu oficili ai ANAF si cu conducerea Bancii Nationale. La cabinetul ministrului Voinea s-a discutat strict tehnic, pe marginea impactului bugetar a masurilor pe care Guvernul doreste sa le aplice din aceasta toamna, dar si despre datoria publica, au spus pentru HotNews apropiati ai discutiilor.

Din discutii a reiesit doar termenul pentru care va opera noul acord- cel mult doi ani, sumele urmand sa fie discutate mai tarziu, au mai spus sursele citate.

  • "Se sta la o masa mare- pe o parte oficialii romani iar de cealalta parte cei ai finantatorilor straini. Ai nostri le spun ce masuri se intentioneaza sa se ia, iar ceilalti dupa ce isi noteaza, fac calcule, pun intrebari legate de acoperirea finantarii la buget a lor si spun daca li se pare fezabil sau nu. De acolo incep discutiile, care insa nu sunt deocamdata la stadiul de negocieri", au mai explicat pentru HotNews sursa citata.

Discutiile legate de ANAF au vizat modul in care partea romana vede imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, dar si noi solutii privind reducerea arieratelor statului catre companii si, de asemenea, modul in care vor fi alocati banii in Sanatate.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Reamintim ca Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine, masura care ar putea fi insa aplicata, probabil, doar din luna septembrie, potrivit premierului Victor Ponta.

El a precizat insa ca reducerea TVA la paine, anuntata initlial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicata nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevazuta sa fie efectuata la 30 iulie, ci "probabil 1 septembrie, daca totul este foarte bine". Se asteapta verdictul favorabil al FMI.

Echipa finantatorilor intenationali s-a deplasat la sediul BNR unde au avut loc acelasi gen de discutii, axat insa pe probleme legate de politica monetara. S-a discutat despre evolutiile politicilor bancilor centrale din UE, despre riscurile externe la adresa unei posibile relaxari a politicilor BNR si despre indicatorii agregati ai sectorului bancar, au mai spus sursele noastre. Daca la Finante au mai existat dubii privitoare la unele cifre prezentate, la sediul BNR au fost apreciate calculele si scenariile cu care Banca Centrala s-a prezentat la intalnire, potrivit celorasi surse.

"Oficialii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile reformelor economice. Va fi o misiune comuna a reprezentantilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale care, pe langa intalnirile cu autoritatile, vor mai discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor precum si ai organizatiilor societatii civile", potrivit unui anunt facut saptamana trecuta de noul reprezentat rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

  • Tolosa a avut dealtfel parte de o scurta intrevedere marti cu cativa jurnalisti, fiind prezentat acestora chiar de directorul general al Fondului, Christine Lagarde intr-o discutie restransa. La intalnire a participat si Andrea Schaechter, care il inlocuieste pe Erik de Vrijer in functia de sef al misiunii Fondului Monetar International in Romania.

Board-ul Fondului Monetar International (FMI) a anuntat, la finele lunii trecute, incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatand indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si remarcand progresele in directia stabilitatii macroeconomice si pe calea reformelor structurale.

In anul 2009, Romania a luat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala. Din acest aranjament cu FMI au fost trase sapte din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa