Fondul Monetar International a publicat marti scrisoarea de intentie trimisa de guvernul Romaniei. In documentul datat 10 iunie 2013, autoritatile solicita Fondului, printre altele, derogari pentru criteriile de performanta ratate. Pe 13 iunie, premierul Victor Ponta declara ca Romania nu a cerut derogari institutiei financiare, declarand despre acestea ca sunt "o boala asta, cu tot felul de surse, ca sa ne tragem singuri cate un glont in picior".

"Autoritatile din Romania isi reafirma angajamentul fata de programul economic sustinut de Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si de Banca Mondiala (BM). Din pacate, in ultima parte a anului 2012, au existat derapaje in implementarea programului. Consolidarea bugetara a continuat, dar mai multe criterii de performanta stabilite pentru cea de-a saptea si cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate si agenda reformelor structurale a inregistrat intarzieri", scriu reprezentantii Guvernului in scrisoarea de intentie.

"Avand in vedere performantele inregistrate n cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala si masurile corective luate, Guvernul Romaniei si BNR slicita derogari pentru criteriile de performanta ratate si finalizarea celei de a saptea si celei de a opta evaluare", se arata in documentul semnat de vice-premierul Daniel Chitoiu, ministru de Finante, si de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Pe data de 13 iunie, Mediafax relata ca Guvernul a ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, inclusiv tinta arieratelor, dar ca solicita derogari din partea institutiei financiare astfel incat Consiliul Director sa accepte inchiderea cu succes a acordului.

In seara aceleiasi zile, premierul Victor Ponta nega, in cadrul unei interventii la Romania TV, informatiile conform carora Romania ar fi cerut derogari de la institutia financiara, sustinand ca toate prior action-urile vor fi realizate. Premierul preciza ca scrisoarea de intentie catre FMI fusese deja trimisa.

"Este o boala asta, cu tot felul de surse, ca sa ne tragem singuri cate un glont in picior. (...) Eu va spun, din punct de vedere politic, ca n-am cerut nicio derogare si ca, din cate stiu eu, vom fi cu toate prior action-urile realizate", afirma Victor Ponta, potrivit Agerpres.