Ce inseamna pentru clientii BCR si BRD retrogradarea ratingurilor de catre Moody`s? Nimic, spun oficialii celor doua banci. Ce inseamna de fapt un rating?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 18 iulie 2013, 16:36 Economie | Finanţe & Bănci


Moody’s a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Comercială Română (BCR), Ce inseamna asta pentru bancile in cauza? Se va schimba ceva in politicile comerciale ale acestor doua banci? Se vor modifica dobanzile? Vor aparea noi oferte pentru a fideliza clientii? Oficialii institutiilor de credit spun ca nici vorba. Dealfel, Moody`s este recunoscuta ca fiind cea mai pesimista dintre agentiile de rating.

Mai intai o precizare: aceste ratinguri nu au fost solicitate de catre banca. Daca bancile ar fi emis instrumente financiare gen securities, ele ar fi trebuit auditate. Dar pentru BCR si BRD, deciziile Moody`s au cazut ca din cer. "Sigur ca nu ne convine, dar trebuie explicat cum se dau aceste ratinguri", spun cei vizati.

"Considerăm că acţiunea de rating se bazează mai degrabă pe câteva tendinţe economice, de piaţă şi financiare din perioada deja scursă, din care mai multe, dacă nu majoritatea s-au inversat în mod semnificativ sau sunt în proces de îmbunătăţire în prezent. Poate cel mai semnificativ, în timp ce Moody’s consideră "o creştere slabă economică" pentru România, in fapt, tara urmează a înregistra una dintre cele mai puternice rate de creştere economică din Europa în anul 2013 (bazat pe o performanţă mai bună a exporturilor şi a agriculturii) - estimarea noastră actuală fiind de 1,8%, în timp ce o serie investitori si institutii internaţionale mari estimează peste 2%

 Schimbarea de rating nu are nici o influenţă asupra depozitelor clienţilor. Banca dispune de bază de capital şi lichiditate puternice, mult superioare minimelor reglementate: rata capitalului de tip 1+2 pentru grupul BCR (conform IFRS) era de 18,6% în decembrie 2012; rata de solvabilitate era de 13,0% (standarde locale, doar banca) în martie 2013, spun oficialii BCR

La randul lor, BRD spune ca atata vreme cat decizia are la baza informatii incomplete, nu doreste sa o comenteze. Sigur ca o asemenea informatie nu face bine unei banci, indiferent care ar fi ea. Dar suntem siguri ca am putea demonta argumentele agentiei de rating", au transmis miercuri dimineata oficialii bancii cu capital francez. In plan operational, decizia Moody`s nu va avea efecte, au mai adaugat acestia.

Citeste si cum au contribuit agentiile de rating la actuala criza

 
 În cazul BRD, Moody’s a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, după ce agenţia a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.

În consecinţă, Moody’s a retrogradat şi ratingul de soliditate financiară individuală (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Vezi aici ce inseamna efectul Butterfly in privinta ratingurilor

Moody’s a explicat că reducerea ratingului BCA a fost determinată de deteriorarea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările ca banca să aibă dificultăţi să revină la o profitabilitate sustenabilă în 2013 şi din cauza expunerii băncii la o valoare incertă a garanţiilor.

Agenţia notează totuşi că BRD este capitalizată corespunzător pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel că Moody’s nu se aşteaptă ca banca să aibă nevoie de capital suplimentar.

Creşterea lentă a economiei României continuă să afecteze performanţele sectorului bancar, cu cerere slabă pentru creditare, venituri scăzute şi presiuni asupra calităţii activelor, se arată în comunicat. Moody’s anticipează că economia României va înregistra o creştere modestă de 1,5% în acest an, iar consumul privat va fi scăzut.

Vezi aici rolul agentiilor de rating

În aceste condiţii, Moody’s se aşteaptă la deteriorarea în continuare a calităţii activelor BRD, deşi într-un ritm mai lent. Totuşi, expunerea băncii la o posibilă depreciere a leului faţă de euro rămâne un risc major pentru calitatea activelor. Este probabil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele de risc vor rămâne ridicate, dar sub nivelul de vârf din 2012, de 5,2% din creditele brute.

Calitatea activelor BRD este slabă, iar raportul dintre împrumuturile problemă şi împrumuturile brute s-a înrăutăţit la 22,2% în martie 2013, faţă de 21,3% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă acoperirea creditelor neperformante la 53,9%, conform datelor din martie 2013, de la circa 43% la sfârşitul lui 2011. BRD este a doua mare bancă din România după nivelul activelor.

Capitalizarea BRD rămâne corespunzătoare, cu o rată de adecvare conform IFRS de 16,7%, la sfârşitul lui 2012, iar Moody’s notează că, potrivit scenariilor de stres luate în calcul de agenţie, care măsoară rezistenţa băncii la continuarea înrăutăţirii calităţii activelor, presiunile asupra capitalului vor fi limitate.

Perspectiva ratingului pe termen lung a BRD este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la o posibilă reducere a calificativului.

Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, după reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.

Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum şi cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă.

Agenţia a explicat că reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinată de înrăutăţirea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările Moody’s ca bancă să aibă dificultăţi pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabilă şi din cauza expunerii la o valoare incertă a garanţiilor.

Moody’s consideră că BCR rămâne expusă la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum şi la un necesar de capital suplimentar, dacă înrăutăţirea calităţii activelor va continua într-un ritm similar.

Agenţia anticipează înrăutăţirea calităţii activelor BCR, dar într-un ritm mai lent decât anul trecut. Moody’s menţionează ca şi în cazul BRD efectul negativ al creşterii economice lente, precum şi al unei posibile deprecieri a leului faţă de euro. BCR ocupă prima poziţie în sistemul bancar românesc după valoarea activelor.

Este posibil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele să rămână ridicate, dar sub vârful de 6,8% din creditele brute, din 2012.

Calitatea activelor BCR este foarte slabă, iar raportul dintre creditele problemă şi creditele brute s-a înrăutăţit în martie 2013 la 28,2%, de la 26,7% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă acoperirea creditelor neperformante la 58%, potrivit datelor din martie 2013, de la 50,6% la sfârşitul lui 2011.

Capitalizarea BCR s-a îmbunătăţit uşor la sfârşitul lui 2012, faţă de aceeaşi perioadă din 2011, după o injecţie de capital din partea băncii mamă Erste, rezultând o rată de adecvare a capitalului Tier 1 conform IFRS de 13,6%.

Potrivit scenariilor de stres aplicate de Moody’s, care analizează rezistenţa BCR la deteriorarea calităţii activelor, agenţia notează că rezerva de capital a băncii ar putea fi sub presiune, dacă mediul operaţional din România se va înrăutăţi peste aşteptările Moody’s.

Perspectiva ratingurilor BCR este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la retrogradarea ratingului BSRF la nivelul E, ceea ce ar determina reducerea ratingurilor pentru depozite.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3716 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  acum, să fim serioşi (Joi, 18 iulie 2013, 17:15)

  Marcel, ciolacul de padure [utilizator]

  dacă Moody asta le-ar fi dat un AAA, aceiaşi oficiali ai băncilor n-ar mai fi declarat că ratingul "a fost acordat pe baza unor analize incomplete" ci că el "confirmă soliditatea şi credibilitatea noastră, valabilitatea politicilor investiţionale adoptate de către board blablabla".
 • +4 (4 voturi)    
  Despre BCR (Joi, 18 iulie 2013, 23:19)

  ov [anonim]

  Cel putin daca ma gandesc la BCR, are o practica care mai devreme sau mai tarziu va conduce la retrogradarea ratingului bancii si poate chiar la mai rau, daca aceasta nu este dispusa sa se corecteze!

  Personal detin un cont de card la BCR si angajatorul meu are conventie de plata a salariului in acest cont. Problema este cu plata unor sume care tin de obligatii de serviciu! De exemplu pt returnarea sumelor din deplasari (decontul de deplasare) mi se percepe comision de intrare. Am facut cerere pentru asimilarea acestor plati cu cele salariale, dar BCR nici nu a vrut sa auda, chiar daca este evident pt oricine ca discutam de o plata efectuata in baza unor dispozitii ale angajatorului, ce are conventie cu BCR!

  Nici nu mai vorbesc de moralitatea comisioanelor pe intrari, avand in vedere ca sunt sume care intra in conturile gestionate de banca, chiar daca discutam de un cont curent! Problema este ca BCR nici nu a vrut sa auda de solicitare si apoi a binevoit sa-mi puna pumnul in gura: Serviciul lor cu clientii m-a anuntat ca nu mai este dispus sa-mi raspunda la sesizari pe aceasta tema!

  Se mai indoieste oare careva ca ratingul unei asemenea banci nu va scadea, daca are asemenea practici? Eu cred ca nici nu ar trebui sa ne miram daca isi va pierde clientii si va intra in faliment!

  PS: Daca vreun reprezentant al BCR are vreo indoiala asupra veridicitatii celor relatate si neaga realitatea, dispun de dovezile necesare!
  • 0 (0 voturi)    
   angajatorul (Vineri, 19 iulie 2013, 8:57)

   Free style [anonim] i-a raspuns lui ov

   comisioanele percepute pentru incasare ar trebui negociate de angajator direct cu banca. sigur exista o solutie
 • +1 (1 vot)    
  Sincer (Joi, 18 iulie 2013, 23:36)

  un dac [utilizator]

  nu gasesc in articol raspunsul la intrebarea din titlu.
  Deci, domnule Dan Popa, ce inseamna pentru clientii BRD sau BCR aceasta retrogradare?
  • +1 (1 vot)    
   Bravo Dacule (Vineri, 19 iulie 2013, 1:04)

   good point [anonim] i-a raspuns lui un dac

   Articolul aista ie cum zîcea un popa: autorul ie precum un ciubotar care coase talpa fara sa faca nod la ata.
 • 0 (0 voturi)    
  Pazea ca vine Grecia pe voi (Vineri, 19 iulie 2013, 2:13)

  Vasilescu [anonim]

  hei...vedeti ca pina la situatia din Grecia mai este doar un pas...
  La anul sa vedem..
 • +1 (1 vot)    
  BANCI-RATING (Vineri, 19 iulie 2013, 7:30)

  dan dan [anonim]

  Mizind pe faptul ca marea masa a populatiei nu se precepe la termeni bancari cei de la BRD si BCR vin in presa cu declaratii care nu le fac cinste!!!nu inteleg de ce banca nationala nu sanctioneaza aspru asemenea minciuni debitate de cele doua banci si nu vine sa explice pentelesul tuturor ce inseamna RETROGRADAREA RATINGULUI UNEI BANCI!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Semnificatie retrogradare (Vineri, 19 iulie 2013, 23:17)

   Beredeu Becereu Derbedeu [anonim] i-a raspuns lui dan dan

   Inseamna ca:
   1.banca respectiva se va imprumuta (overnight sau pe termen scurt) la o dobanda mai mare de la celelalte banci, care vor avea mai putina incredere in ea.
   2. pentru toate instrumentele financiare la care vrea sa aiba aces ( Swaps, securities, ODS) va trebui sa plateasca mai mult sau sa aduca mai multi bani in camera de compensatie.
   3. ii scade deci drastic profitul sau in creste pierderea.
   4. VA TREBUI SA DEA OAMENI AFARA SA FACA RESTRUCTURARI pentru a supravietui.
 • 0 (0 voturi)    
  FRauda la BRD (Marţi, 23 iulie 2013, 13:38)

  Asta e BRD [anonim]

  Autitul (sursa KPMG) de licente de la principalii furnizori de solutii IT a scos ca BRD utilizeaza ilegal (frauda) licente de:
  5.72 MEUR - IBM
  3.19 MEUR - Oracle
  7.13 MEUR - SAS
  1.02 MEUR - BMC
  6.43 MEUR - Microsoft

  URIT


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by