Voi ce evenimente ati fi adaugat celor selectate de noi?
Evenimente interne
- Vizita sefului FMI in Romania, care a transmis un mesaj pozitiv pentru economie
Vezi aici ce a spus Christine Lagarde in discursul sau de la sediul BNR
- Vosganian l-a demis pe Gabriel Plaiasu, dupa ce HotNews.ro a aratat ca nu poate ocupa o functie publica fiind declarat incompatibil in aprilie 2013
Plaiasu a confirmat partial informatia, sustinand ca interdictia s-ar referi doar la functiile eligibile. Legea insa spune exact pe dos: interdictia se aplica functiilor numite, mai putin celor alese. Trebuie mentionat ca pana la numire in functia de sef, Plaiasu a fost sef adjunct al OPSPI timp de 7 luni, deci tot o functie numita. Cateva ore mai tarziu a fost demis de acelasi Vosganian, la sesizarea premierului Victor Ponta.
- Guvernul a aprobat Ordonanta privind corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana pe programele cu fonduri UE
Reamintim ca premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca va fi adoptat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind alocarea de la buget a circa 750 de milioane de lei pentru corectiile financiare pe care trebuie sa le suporte Romania in urma neregulilor constatate in derularea unor proiecte care au beneficiat de fonduri europene. Intrebat de ce este necesar ca aceste sume sa fie suportate de la bugetul statului in cazul unitatilor administrativ-teritoriale, Ponta a spus ca unele dintre acestea si-au facut treaba corect.
Citeste aici mai multe
- Hidroelectrica a vandut 14 microhidrocentrale cu 46,8 milioane lei
- Astra asigura flota Tarom
Astra Asigurari, controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, este liderul pietei locale a asigurarilor dupa veniturile aferente anului 2012, care au crescut cu 12,3%, pana la 1,13 miliarde de lei. Astra Asigurari este pe primul loc si in topul reclamatiilor facute anul trecut de asigurati catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA.)
- Televiziunea digitala terestra - pana in iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (HD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD
Pana pe 17 iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (HD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care va dezvolta la nivel national un un proiect pilot de televiziune digitala terestra. Ce este televiziunea digitala terestra?
Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. In anumite zone din Bucuresti si Sibiu, se poate insa receptiona gratuit televiziune digitala, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei). Iti mai trebuie un televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T. Aceasta este televiziunea digitala terestra, un proiect pilot care va fi extins la nivel national pana pe 17 iunie 2015, conform unei Hotarari de Guvern publicate pe 3 iulie in Monitorul Oficial.
- Afacerile marilor operatori telecom in 2012: Cosmote si RCS&RDS au trecut pe profit net, dar datoriile sunt mari
Citeste aici mai multe
- Furnizorii de internet cer interventia imediata a Consiliului Concurentei in rezolvarea problemelor cu reteaua de fibra optica NetCity din Bucuresti
Citeste mai multe aici.
- Isarescu: Vorbim de lipsa capitalului romanesc. Pai credeti ca capitalul romanesc e floare la ureche? Ca sta pe usa si vine cineva sa-l ia? Capital inseamna munca si economisire!
"E nevoie de iesirea ordonata a institutiilor din piata, in special a celor mari, "too big to fail". Din fericire, in Romania nu avem banci foarte mari pentru a falimenta, comparativ cu cele internationale. Unele sunt mari comparativ cu economia romaneasca. Noul cadru european va introduce recapitalizarea interna", a spus Isarescu. Cele mai mari banci in functie de active sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Unicredit Tiriac.
Vezi aici discursul video al Guvernatorului BNR, care a vorbit despre lipsa capitalului romanesc, despre atacul la democratie pe care l-ar reprezenta salvarea bancilor in dificultate cu bani publici, despre creditul in lei si in valuta dar si despre necesitatea unei profesionalizari a presei de business
Evenimente externe
- Bild dezvaluie ca armata germana stia despre existanta PRISM inca din 2011
Ziarul publica fragmente dintr-un ordin trimis la 1 septembrie 2011 de cartierul general al Fortei NATO (ISAF) la Kabul comandamentelor regionale, inclusiv celui din nord, la Mazar-i-Sharif, condus de Bundeswehr.
Acest document confidential explica procedura de urmat incepand din 15 septembrie 2011 in vederea cererii unei supravegheri a datelor telefonice sau pe Internet in cadrul PRISM, fara sa lase vreo urma de indoiala asupra naturii acestui program.
In document li se spune comandantilor regionali care doresc sa utilizeze serviciile PRISM ca este necesar sa recurga la personal militar sau civil acreditat, ceea ce pare sa se refere la militari, dar si la membri ai serviciilor secrete americane mobilizati in fiecare baza a comandamentului regional, scrie Bild.
- Detroit si-a declarat falimentul
Una dintre imaginile Americii triumfatoare a anilor 50, acest mare oras industrial din nordul Statelor Unite a devenit astazi un peisaj al dezolarii, cu marii sai zgarie-nori parasiti in centru, cu uzinele in ruina si casele lasate in paragina. In total, 78.000 de cladiri sunt abandonate.
"Iau aceasta decizie dificila pentru ca locuitorii din Detroit sa aiba acces la cele mai elementare servicii publice si pentru ca Detroit sa reporneasca pe baze financiare solide, care sa-i permita sa creasca in viitor", a explicat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, intr-un comunicat.
Citeste aici mai multe
- Angela Merkel exclude o noua stergere a datoriei Greciei
"Am declarat in repetate randuri ca nu vad o reducere a datoriei Greciei. Toate discutiile pe aceasta tema ma ingrijoreaza cateodata", le-a declarat jurnalistilor Angela Merkel.
O noua reducere a datoriei ar veni dupa acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat sa-si asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor grecesti pe care le detin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.
Si ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a cerut joi oficialilor de la Atena sa nu mai solicite o noua reducerea a datoriilor. "Daca la sfarsitul lui 2014 Grecia va implementa reformele si va ajunge la un surplus primar atunci vom negocia noi masuri, daca va fi necesar. Sfatul meu este ca toti sa se concentreze pe ceea ce am convenit deoarece numai daca vom implementa, pas cu pas, ceea ce am convenit vom putea sa redobandim credibilitate, incredere si crestere", a afirmat Schaeuble in prima sa vizita la Atena de la declansarea crizei, in 2009.
- Adoptarea monedei euro in Polonia ar putea deveni realitate in zece ani
"Cred ca zece ani este un obiectiv realist, dar se poate intampla si mai devreme", a declarat ministrul pentru cotidianul Dziennik Gazeta Prawna. "Insa trebuie sa fim siguri ca zona este suficient de reformata astfel incat sa putem adera in conditii sigure", a adaugat el.
"Nu avem nicio influenta asupra vitezei de integrare in zona euro. Sustinem si ajutam sugerand solutii, insa progresele sunt insuficiente", a mai spus ministrul.
Polonia, membru al Uniunii Europene din 2004, nu si-a stabilit pana acum nicio data pentru adoptarea monedei euro.
Declaratiile lui Rostowski le confirma pe cele ale premierului Donald Tusk care a declarat la inceputul lunii iulie ca adoptarea monedei euro ramane un obiectiv al Poloniei, insa "perspectiva ramane indepartata".
Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, de departe cea mai mare economie dintre tarile foste comuniste care au aderat la UE, este singura tara din blocul comunitar care a ramas pe crestere economica de la criza declansata in 2008
Agenda economica a saptamanii 22-28 iulie
BNR:
22.07.2013 - Indicatori de risc bancar, Centrala incidentelor de plăţi - iunie 2013- Date statistice
22.07.2013 - Buletin de conjunctură 7/2013
23.07.2013 - Indicatori monetari - iunie 2013-Date statistice
23.07.2013 - Indicatori monetari - iunie 2013- Comunicat de presă
25.07.2013 - Structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari neguvernamentali - iunie 2013- Date statistice
25.07.2013 - Buletin lunar 5/2013- Versiune integrală
INS:
24.07.2013- Valoarea productiei ramurii agricole in anul 2012 - date semidefinitive
Declaratia saptamaniiMugur Isarescu: Daca te-ai dus la o dobanda de 5-6% in euro sau dolar, nu credeti Dv Deponentule ca v-ati asumat un risc cata vreme dobanzile in lume sunt de 1-2%? (...)Noi, ca sa o spun acum foarte clar, n-am purtat grija celor 100 de deponenti foarte tare
cei 100 de deponenti erau ai unei banci.
ideea ca deponentul are o vina mai mare decat banca sau decat BNR, care transpare din primul paragraf, este dezvoltata in interviul cu Isarescu mult mai pervers.
Adica domnul guvernator chiar ne face prosti pe toti.
Asta e, suntem, ca altminteri nu statea domnia sa 24 de ani pe cai mari.
Mie masoneria nu-mi suna neaparat rau, dar complexul de superioritate finantat din banii mei chiar ma enerveaza.