Indicele Proprietatilor Rezidentiale EPS a inregistrat o usoara crestere și in cursul celui de-al doilea trimestru, similara cu cea din primul trimestru al anului 2013, desi este posibil ca aceasta evoluție din prima jumatate a anului sa fi fost cauzata de fluctuatii sezoniere, se arata intr-un raport al Eurobank Property Services S.A.,subsidiara a grupului Eurobank care controleaza Bancpost. Se pare ca micile fluctuatii continua in jurul acestei creșteri a nivelului pretului ce a fost sugerata de index incepand cu mijlocul anului 2011, mai noteaza autorii Raportului

  • Diferitele componente ale indexului national variaza, in anumite zone geografice prezentand cresteri de preturi in vreme ce in altele s-au inregistrat scaderi pe parcursul trimestrului

Pe perioada ultimului an, incepand cu cel de-al doilea trimestru al lui 2012, indexul pretului la nivel national a scazut moderat cu o medie de -1,5%. Pe perioada ultimilor 5 ani, incepand cu momentul de varf al pietei inregistrat la mijlocul anului 2008, preturile pentru proprietatile rezidentiale din Romania au inregistrat o scadere medie anuala de -9,2%, rezultand astfel o scadere a preturilor la locuinte in Romania cu -38.3%.

  • Preturile in Bucuresti Centru s-au redus in acest trimestru cu -4,8%, continuand scaderile similare din perioada anterioara

Pe de alta parte, preturile in Bucuresti Periferie au crescut cu 4,4%, contribuind la o stabilizare la nivelul intregului an, cu o scadere marginala de -0,7% pe perioada ce a inceput din al doilea trimestru al anului trecut. Preturile in judetul Ilfov au continuat sa scada, inregistrand o reducere cu -8%, pe durata ultimelor patru trimestre.

Dunare & Mare si Muntenia conduc in clasamentul cresterilor de pret la nivelul diviziilor, cu cresteri de 6,5% si, respectiv, de 5,2%. In mod impresionant, Sud, Vest si Moldova sunt diviziile ce au continuat sa inregistreze cresteri ale preturilor proprietatilor rezidentiale pentru al doilea trimestru la rand, pastrand pozitiile de top in clasamentul cresterii preturilor in ultimul an comparativ cu celelalte divizii, cu 4,5%, 2,7% si, respectiv, -0,2%. Moldova ramane divizia cu cea mai mica rata medie de scadere in ultimii cinci ani la nivel național, de -5% pe an sau cu o reducere totala a preturilor cu -22,5% de la momentul de varf al pietei inregistrat la mijlocul anului 2008, pana in prezent.

  • Galati si Ploiesti prezinta cele mai mari cresteri trimestriale

La nivelul marilor orașe din Romania, Galati si Ploiesti prezinta cele mai mari cresteri trimestriale, fiind cel mai probabil afectate si de rata de eroare statistica, deoarece performantele din ultimul an si pe perioada ultimilor 5 ani ale acestor doua orase sunt negative si nu reprezinta performante deosebite in cadrul grupului marilor orase cuprinse in indexul EPS. Insa, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara ocupa pozitiile de top cu o combinatie de crestere trimestriala si in ultimul an, toate cifrele aferente variind in intervalul sustenabil dintre +2,4% si +6,5%. In topul privind rezultatele pe termen scurt si mediu, Iasi inregistreaza cel mai bun rezultat in ultimii 5 ani, cu o rata de scadere a preturilor de la momentul de varf al pietei de -6,2% in medie pe an (cu o scadere totala pe 5 ani de -27,2%), acesta fiind urmat de Galati, cu o scadere anuala de -8,4% sau o scadere totala de -35,6%. Restul marilor orase din Romania au inregistrat o scadere mai abrupta a preturilor medii pentru proprietati rezidentiale in ultimii 5 ani.

  • In Bucuresti, proprietatile noi au inregistrat o rata de crestere mai mare decat cele vechi

Variația preturilor apartamentelor in Bucuresti pare sa se afle sub medie, iar preturile caselor in capitala par sa fie in topul cresterilor de preturi in ultimul trimestru. In mod similar, prevalenta caselor asupra apartamentelor este sugerata si de indicii de la nivel national in ultimul trimestru. In Bucuresti, proprietatile noi au inregistrat o rata de crestere mai mare decat cele vechi. La nivel national, proprietatile vechi au depasit ca performanta unitatile noi in ultimul trimestru, inregistrand cresteri de preturi, pe cand cele noi au inregistrat scaderi de preturi.

Desi rezultatele pentru ultimul trimestru sunt mixte, cresterea la nivel national din cel de-al doilea trimestru poate reprezenta un semn de cristalizare a tendintei catre un trend sustenabil. La nivelul capitalei, București Centru sufera o corectie a rezultatelor bune inregistrate in 2012, iar pentru Bucuresti Periferie este exact situația inversa, acesta inregistrand o minimizare a scaderilor din trimestrele anterioare. In general, Bucurestiul se afla inca pe o panta descendenta in comparatie cu 2012; insa, exista semne pozitive ca scaderea poate fi recuperata pana la sfarsitul anului.