Noile reglementari - principalul risc identificat de catre specialistii din industria asigurarilor (sondaj "Insurance Banana Skins")

de DP     HotNews.ro
Marţi, 23 iulie 2013, 10:39 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(23 Iul 2013) PDF, 2MB
Cel mai mare risc pe care il intampina in prezent industria asigurarilor este generat de valul de noi reglementari introduse la nivel international si local, conform unui nou raport care prezinta riscurile existente in sectorul asigurarilor. Cel mai recent raport "Insurance Banana Skins" realizat de catre Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) in colaborare cu PwC, indica faptul ca noile reglementari vizand aspecte precum solvabilitatea si practicile de afaceri  ar putea coplesi industria prin costuri si probleme de conformitate.

Ar putea, de asemenea, sa distraga managementul de la aspecte mai urgente precum profitabilitatea afacerii intr-un moment in care intreaga industrie a asigurarilor se afla sub presiune.

Sondajul a inclus mai mult de 600 de practicieni din domeniul asigurarilor si observatori ai industriei din 54 de tari, consultati cu privire la riscurile majore anticipate pentru urmatorii 2-3 ani. Reglementarile reprezinta principalul risc identificat in multe piete majore, incluzand America de Nord, Europa si Orientul Indepartat/zona Asia-Pacific.

Acesta este cel de-al doilea sondaj consecutiv "Banana Skins" care plaseaza reglementarea pe primul loc in topul preocuparilor asiguratorilor, subliniind incertitudinea constanta ce planeaza in jurul unor initiative majore de acest fel.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene, aflata in cel de-al 7-lea an de planificare, a reprezentat o preocupare centrala, in special pentru ca multe dintre tarile din afara Uniunii Europene asteapta sa vada rezultatele inainte de a-si finaliza propria planificare.

Un alt set de riscuri este identificat in domeniul practicilor de afaceri (4), o zona puternic influentata de reglementare. In ciuda numeroaselor masuri implementate de catre companii si de catre autoritatile de reglementare menite sa puna in ordine practici precum vanzarile incorecte, aceasta ramane in continuare o zona de risc, in special intr-o perioada de stres economic, cand presiunea de a genera vanzari este foarte puternica.
Alte preocupari care reies din sondaj includ starea de incertitudine a pietelor financiare (2) si starea economiei mondiale (3). Acestea se adauga tensiunilor dintr-o industrie care a fost presata  ani de-a randul de rate scazute ale dobanzilor si de o competitie acerba. Un aspect particular il reprezinta mostenirea produselor cu beneficii definite , dar care nu pot fi finantate intr-un mod profitabil la randamentul scazut inregistrat astazi (6).

Mentinerea unor conditii de piata dificile a adus in prim-plan si calitatea managementului (8) si, in particular, managementul riscului (7).


Insurance Banana Skins 2013
(in paranteza, pozitia ocupata in 2011)

1    Reglementarea (1)
2    Randamentul investitiilor (4)
3    Mediul macro-economic (3)
4    Practicile de afaceri (18)
5    Catastrofele naturale (5)
6    Beneficiile  definite (-)
7    Calitatea managementului riscului (15)
8    Calitatea managementului (14)
9    Raspunderea extinsa pentru revendicari (7)
10    Imixtiunea politicului (11)
11    Canalele de distributie (9)
12    Ipoteze actuariale (12)
13    Inovatia (-)
14    Reputatia (16)
15    Managementul schimbarii (-)
16    Disponibilitatea capitalului (2)
17    Guvernanta corporativa (8)
18    Schimbarile climatice (20)
19    Resursele umane (6)
20    Dezvoltarea de produse (24)
21    Social media (-)
22    Infractiuni (22)
23    Instrumentele complexe (19)
24    Reasigurarea (21)
25    Functia de back office (17)
26    Poluarea (25)
27    Terorismul (23)


Sondajul din acest an indica o preocupare continua privind riscurile legate de catastrofe naturale (5), data fiind frecventa crescuta a acestor evenimente, precum si costurile din ce in ce mai mari ale revendicarilor. In unele piete precum Noua Zeelanda sau Australia, abordarea asiguratorilor fata de revendicarile aparute in urma catastrofelor naturale a devenit o problema majora la nivel politic.  

Pe de alta parte, un numar de aspecte inregistreaza o scadere in topul riscurilor identificate, in special cel legat de disponibilitatea capitalului necesar pentru a sustine industria (in scadere de la 2, la 16). Situatia este acum inversata: exista capital in exces in industrie, in special in sectorul de asigurari non-viata si reasigurare, ceea ce mentine preturile scazute si afecteaza profitabilitatea. Alt risc in scadere, cel putin in pietele dezvoltate, este legat de resursele umane: agitatia din sectorul serviciilor financiare a dus la usurarea recrutarii si pastrarii talentelor. Situatia este mai dificila in pietele emergente unde numarul personalului calificat este mai scazut.


"Este ironic faptul ca cele mai mari riscuri ale industriei vin din partea reglementarilor, cele care sunt menite sa reduca riscurile, intr-o perioada in care conditiile de operare si de garantare  sunt, de asemenea, foarte dificile. Nu este surprinzator faptul ca aceste presiuni sunt reflectate intr-o preocupare crescuta fata de abilitatea managementului de a le gestiona", a declarat David Lascelles, editorul raportului.
O impartire pe sectoare a industriei asigurarilor indica faptul ca sectorul asigurarilor de viata se concentreaza in special asupra impactului pe care il au ratele scazute ale dobanzilor asupra randamentului investitiilor, precum si asupra administrarii retelelor complexe  de distributie. In sectorul asigurarilor non-viata, principalele preocupari se refera la excesul de capacitate si la preturile competitive, alaturi de impactul cresterii revendicarilor in caz de catastrofa. Preocuparile din sectorul de reasigurare se refera in principal la securitatea capacitatii intr-o piata extrem de competitiva.

In Romania, piata asigurarilor a fost puternic lovita de criza, competitia intensa pe pret afectand atat segmentul asigurarilor de viata, cat si cel non-viata. Jucatorii din industrie sunt de asemenea afectati de profitabilitatea scazuta si de pierderile rezultate din produsele cu daunabilitate mare asa cum sunt politele RCA. "Este nevoie de o intarire a politicii de management al riscului si de imbunatatirea eficientei operationale pentru a putea traversa aceasta perioada si a reveni la o crestere durabila", a declarat Paul Facer, Partener de Audit pentru Sectorul Financiar, PwC Romania.

Despre raport:
Sondajul Insurance Banana Skins a fost derulat in perioada martie-aprilie 2013 si se bazeaza pe 662 de raspunsuri din 54 de tari. Impartit pe categoriile de respondenti structura acestora a fost:

 Non-viata    35%
Asigurari de viata    26%
Reasigurare    7%
Brokeri    6%
Observatori    26%

Sondajul este cea mai recenta publicatie a CSFI din seria Banana Skins care acopera riscurile financiare. Prcedentele editii ale Insurance Banana Skins au fost realizate in 2007, 2009 si 2011. Raportul poate fi descarcat de pe site-ul CSFI sau de pe cel al PwC.
CSFI (Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare) este un think-tank non-profit infiintat in 1993 care analizeaza provocarile si oportunitatile pentru sectorul financiar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

677 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by