BNR a publicat datele care arata evolutia masei monetare. In acest moment mi se pare cel mai relevant ce se intampla cu M1 pentru ca surprinde cel mai bine modul in care politica monetara este implementata in Romania. Am trei observatii de facut., scrie Florin Citu pe blogul lui.

1. In luna Iunie 2013 stocul de bani pe care il masoara M1 (numerar si depozitele peste noapte ale bancilor) a ajuns la un nivel mai mare decat in Octombrie 2008. Doar acum putem sa spunem ca in ceea ce priveste lichiditatea PERMANENTA pe termen scurt ne aflam la nivelul Octombrie 2008 inainte de interventia BNR in piata.

2) Din 2008 si pana acum importanta numerarului a crescut iar cea a depozitelor bancilor la BNR a scazut. Aici sunt doua lucruri de mentionat. Primul, mecanismul de transmmitere a politicii monetare nu are cum sa functioneze pentru ca bancile is restrang activitatea. Doi, scaderea importantei depozitelor bancilor in M1 explica volatilitatea mai mare a dobanzilor pe termen scurt si deprecierea RON fata de EUR din 2008 si pana acum.

3)Atata timp cat BNR alearaga dupa curs si inflatie in acelasi timp si atata timp cat un curs “stabil” este mai important decat inflatia politica monetara nu o sa fie relaxata decat foarte greu. Dupa cum se vede in graficul de mai jos deprecierea din Iunie a fost sustinuta de o masa monetara mai mare. Daca BNR continua asa cum a anuntat public cu relaxarea politcii monetare atunci cursul EURRON va creste si mai mult catre 4.7-4.9 in prima faza. Dar cum in aceasta perioada inflatia medie creste BNR va trebui sa aleaga intre a rata tinta de inflatie din nou si un curs mai mare. O inflatie mai mare decat tina si un curs de schimb la 4.9 inseamna o politica monetara relaxata. In acelasi timp inseamna si o banca centrala fara credibilitate. O sa vedem ce alege BNR

Citeste textul integral cu grafice incluse si comenteaza pe blogul lui Florin Citu