Colegii mei bancherii- unii se afla chiar in aceasta sala, accepta ca garantii de la vinaria mea doar cisternele de vin. Nu si vinul imbuteliat care cica dispare. Pai cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau in garantie pamantul, nu iau alte active. E si o chestiune de incredere poate.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Stiti ca sursa mea principala de formatie, de jos, de la baza o constituie o vinarie mica. I-am si intrebat pe bancheri: "Pai, ce faceti cu ele, la o adica?" Deci produsul circulant, vinul imbuteliat, nu-l iau, zic ca dispare. Pai foarte bine, eu am incredere ca tin banii la voi dar voi chiar nu aveti deloc o bruma de incredere ca nu ma apuc sa vand vinuri fara sa fug cu el? Asa s-a intamplat nu stiu unde cu niste ulei, mi-a povestit un domn presedinte, si nu mai poate sa ia produsul finit', a spus Isarescu.

"Ce face banca cu cisternele? Le taie, le scoate precum cu furnalele Bancorexului de la sfarsitul anilor '90? Daca il intrebi pe cel de jos, nu pe cel de sus, adica nu pe presedinte, pe director, zice normele Bancii Nationale. Ma duc la domnul Cinteza (Nicolae Cinteza - seful Directiei de Supraveghere din BNR n.r.) si intreb daca au facut astfel de norme. Nu domnule, ei si le fac, noi doar le validam. Asa se invarte problema si la mijloc nu este decat o lipsa de incredere. Capitalul firmei la care sunt si eu actionar este de vreo doua ori mai mare decat maximul creditului circulant pe care pot sa il iau, considerand ca acel capital nu conteaza. Cisternele sunt cea mai putin importanta parte din unitatea de productie, nu pamantul, chiar daca via este noua, nici capacitate productiva, nici cash flow, nici business, numai o garantie reala relativ dubioasa', a precizat seful BNR.

Societatea prin care guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, produce si comercializeaza vin sub brandul Casa Isarescu, a inregistrat si anul trecut profit. Firma Mar SRL din Dragasani, judetul Valcea, a realizat anul trecut o cifra de afaceri 603.700 de euro, in crestere fata de 2011, cand cifra de afaceri a fost de 496.000 de euro.

In ceea ce priveste profitul, si acesta a crescut cu 14%, de la 89.000 de euro in 2011, la 106.000 de euro in 2012. Numarul angajatilor a fost de 14 anul trecut, fata de 12 in 2011, arata datele disponibile la Ministerul Finantelor.

Firma detinuta de Mugur Isarescu a atras anul trecut fonduri europene prin Programul Operational regional la nivelul Regiunii Sud-VEst Oltenia pentru transformarea unei cladiri existente in pensiune. Valoarea intregului proiect este de peste 330.000 de euro, iar firma a solicitat finantare de aproape 200.000 de euro. Pensiunea urma sa fie deschisa la inceputul acestei veri.

Tot la Dragasani, acolo unde sunt exploatate 40 de hectare de vita de vie, firma detine un magazin de desfacere, iar recent a fost anuntata reteaua de magazine si hoteluri de unde se pot achizitiona vinurile sub marca Casa Isarescu.

Podgoria Guvernatorului se afla la Dragasani, in orasul sau natal, iar de pe poarta podgoriei ies soiurile Feteasca Regala, Cramposie selectionata si Sauvignon Blanc.