Finantele au publicat Ordinul care majoreaza plafonul cifrei de afaceri pentru care firmele nu au obligatia depunerii raportarilor

de DP     HotNews.ro
Joi, 25 iulie 2013, 13:04 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor a publicat in Monitorul Oficial Ordinul privind raportarile semestriale la data de 30 iunie 2013, prin care se majoreaza plafonul cifrei de afaceri pentru care firmele nu au obligatia depunerii raportarilor. Documentul mai stabileste termenul de depunere si formatul raportarilor, aproba formatul raportarilor contabile la data de 30 iunie 2013 si abroga reglementarile anterioare existente cu privire la raportarea semestriala.
  • Pana la ce data se depun raportarile semestriale?
Raportarile semestriale se depun pana cel mai tarziu in data de 16 august 2013 (aceasta data este intr-o zi de vineri). Reamintim si faptul ca data de 15 august 2013 este zi nelucratoare, conform prevederilor Codului muncii.
  • Cine depune raportarile semestriale?
 Depun raportari semestriale operatorii economici ce au realizat in anul precedent o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei si care conduc contabilitatea conform OMFP nr. 3055/2009 privind contabilitatea.
Depun, de asemeni, raportari semestriale, operatorii economici ce conduc contabilitatea conform Standardelor internationale de raportare IFRS, ce in anul precedent au realizat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
 Actul normativ stabileste ca valoarea cifrei de afaceri analizata pentru stabilirea indicatorului mai sus amintit, se regaseste in situatiile financiare anuale pentru anul 2012.
  • Cine nu depune raportarile semestriale?
Ordinul enumera punctual cine nu depune raportari semestriale cu data de 30 iunie 2013, respectiv nu depun aceste raportari operatorii economici ce au realizat in anul precedent o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei.
Nici societatile comerciale infiintate in anul 2013 nu au obligatia sa depuna raportari semestriale, avand in vedere ca nu aveau cum sa realizeze o cifra de afaceri in anul 2012.
Nu depun raportari semestriale nici societatile ce au fost in inactivitate de la infiintare, precum si societatile alfate in inactivitate temporara in anul 2013.

De asemenea, nu depun raportari semestriale nici societatile aflate in lichidare.
  • Ce format au raportarile semestriale?
in punctul de vedere al formatului, nu am identificat modificari substantiale, respectandu-se continutul existent in ultimii ani.
Raportarile semestriale cuprind:
a) Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii;
b) Contul de profit si pierdere;
c) Date informative.

Reamintim si faptul ca subunitatile fara personalitate juridica  (sucursalele) apartinand persoanelor juridice straine, daca indeplinesc plafoanele mai sus amintite, depun si acestea raportarile semestriale.
Depun raportari semestriale si persoanele juridice romane, ce au exercitiul financiar diferit de anul calendaristic. In mod uzual, acestea sunt filialele unor societati straine, ce au un alt exercitiu financiar decat anul calendaristic si este necesara schimbarea exercitiului fiscal pentru consolidarea conturilor.
  • Cum se pot depune raportarile semestriale?
 Raportarile semestriale se depun astfel:
a.    in format electronic, prin utilizarea semnaturii electronice, accesand portalul www.e-guvernare.ro;
b.    in format hartie, la registratura organului fiscal la care este arondat respectivul contribuabil;
c.    prin posta, cu confirmare de primire.
Pentru utimele doua situatii, se necesita salvarea pe un suport magnetic si in format electronic  a raportarilor semestriale

Material  realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta (Bentaconsult)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9088 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by