Ministerele nu trebuie sa intervina in conducerea companiilor de stat, aceste atributii revenind managerilor privati, care trebuie sa fie selectati transparent, asa cum prevede legea, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter. "Pentru noi este foarte important ca Ordonanta 109 privind guvernanta corporativa sa fie urmata in spiritul si litera ei. Asadar am sfatuit cu fermitate autoritatile sa aplice aceste prevederi, sa se asigure ca noile numiri (ale managerilor privati - n.r.) sunt in conformitate cu prevederile ordonantei, transpusa intr-o lege", a afirmat Schaechter intr-o conferinta de presa, citata de Mediafax.

Ea a aratat ca ordonanta a fost conceputa impreuna cu Banca Mondiala, apreciind ca este o lege buna, insa trebuie implementata.

"Deci va fi important ca autoritatile sa se retina de la interventie in conducerea companiilor de stat, ministerele de resort sa se abtina sa intervina in conducerea acestor intreprinderi, care ar trebui lasata pe mana managerilor privati, care trebuie selectati intr-o maniera transparenta, asa cum prevede legea", a mai spus oficialul FMI.

Selectia managerilor privati la companiile de stat este una dintre obligatiile asumate de Romania in relatia cu FMI.

Precedentul acord cu FMI, parafat in primavara anului 2011, in continuarea intelegerii incepute in 2009, trebuia sa fie finalizat in martie 2013, dar Fondul a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.

Intre timp, autoritatile romane au convenit cu FMI si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza- asa cum scria Hotnews.ro cu o seara in urma- patru miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, intelegerea urmand sa fie discutata de boardul FMI in toamna.