- Sedintele Comitetului de Administrare a rezervelor internationale- CARI, dupa cum este denumit in interiorul BNR- din cadrul Bancii Centrale nu dureaza mai mult de o ora si nu utilizeaza nici instrumente derivate, au declarat nu cu mult timp in urma in exclusivitate pentru HotNews inalti oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei. Invaluite in mister, reprezentantii Bancii Nationale au acceptat sa vorbeasca pentru HotNews.ro despre cum se desfasoara o sedinta si cum se iau deciziile legate de plasarea rezervelor Romaniei.
In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:
- Intrari de 1.833 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele.
- Iesiri de 787 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3.344 milioane euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 iulie 2013 au fost de 36.697 milioane euro, fata de 35.381 milioane euro la 30 iunie 2013.
Platile scadente in luna august 2013 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1.637 milioane euro.
Ce o sa faca BNR? O sa stea in continuare pe rezerva lor de valuta.