Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat joi ca a decis sa mentina neschimbata dobanda de referinta la 0,5%, cel mai redus nivel istoric, fara nicio surpriza pentru analisti, scrie AFP.

Toti indicatorii economici publicati recent indica o relansare economica, desi slaba, a economiei zonei euro in a doua jumatate a anului, astfel incat banca centrala a preferat o pauza in masurile de sustinere.

Dupa imbunatatirea activitatii private in zona euro in luna iulie, anuntata saptamana trecuta, vestile bune au continuat sa se multiplice, chiar daca analistii prefera deocamdata prudenta. Astfel, rata somajului a incetat sa creasca in iune (desi ramane la un nivel record de 12,1%) iar indicele increderii directorilor de intreprinderi a continuat sa se imbunatateasca in iulie, atingand cel mai inalt nivel din aprilie 2012.

"Aceste date incurajatoare" sustin previziunile institutiei monetare din Frankfurt legate de o redresare economica in semestrul doi, apreciaza Clemente de Lucia, economist la BNP Paribas.

In conditiile in care Federal Reserve (Fed) a anuntat miercuri ca va continua politica de sustinere exceptionala a cresterii, "nu ne asteptam ca BCE sa renunte la politica monetara acomodanta", a subliniat el, adaugand ca "relansarea nu se afla inca pe baze solide". "Intre altele, presiunile preturilor si ale costurilor sunt absente iar inflatia in acest an si in cel urmator sunt mult sub obiectivele BCE".

Cresterea preturilor a ramas stabila in iulie in zona euro, la 1,6%.

Draghi: Riscuri de degradare continua sa apese asupra economiei zonei euro

Presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat ca riscuri de degradare continua sa apese asupra economiei zonei euro, in ciuda unei stabilizari ezitante a acesteia.

Acesta a adaugat ca se asteapta ca dobanda de referinta "sa ramana la acest nivel cel mai redus pe o perioada lunga".

Recent, "indicatorii de incredere au aratat o imbunatatire, plecand de la niveluri joase, si confirma scenariul unei stabilizari a economiei", a spus acesta, in conferinta anuala sustinuta la Frankfurt.

Dar ajustarile operate in mai multe tari ale zonei euro, care se traduc prin taieri bugetare importante, "vor continua sa apese asupra activitatii economice", a continuat Draghi. Printre aceste riscuri se numara evolutia cererii mondiale si in zona euro, inferioara asteptarilor.

Dar politicile aplicate in zona euro dau roade, a apreciat Draghi, mentionand ca, "de maniera generala, mari progrese au fost facute in ultimul an" pe fondul consolidarii bugetare si al reformelor structurale.

Atat timp cat situatia economica ramane fragila si previziunile continua sa arate o inflatie moderata pentru zona euro, BCE va mentine dobanzi reduse, a promis Draghi, reluand afirmatiile de luna trecuta, cand BCE a rupt cu traditia prin care nu se pronunta asupra unor decizii viitoare.