In luna iunie 2013, comparativ cu luna precedenta, inflatia "industriala" - preturile productiei industriale din Romania- a crescut in medie cu 0,3%. Pe pietele externe, cresterea a fost de 0,8% in vreme ce pe piata interna cresterea IPPI s-a situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.

Fata de luna iunie 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 2,8%, cu 2,1 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 4,1 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa.

Comparatie lunara

Preturile produselor din industria bunurilor de capital si cele din industria bunurilor de uz curent, determinante pentru evolutia lunara a preturilor productiei industriale

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat cresteri: in industria bunurilor de capital (+0,5%), industria bunurilor de uz curent (+0.3%), industria bunurilor intermediare (+0,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%) si industria energetica (+0,2%).

Comparatie anuala

Preturile produselor energetice si bunurilor de uz curent: peste nivelul de 2,8%, inregistrat pentru total industrie

In luna iunie 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice si la bunurile de uz curent: cu 6,1% si respectiv cu 6,0%.

Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzactionate la un pret mai mare cu 2,2% bunurile de folosinta indelungata. Preturile productiei industriale la bunurile de capital nu au inregistrat modificari semnificative, iar cele ale bunurilor intermediare au scazut cu 0,1%.

Sumar metodologic

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta, alaturi de Indicele preturilor de consum, Indicele produselor agricole si Indicii preturilor productiei pentru servicii, un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut in Romania.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa.

IPPI este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010.