Negocierile pentru noul acord cu FMI si UE au fost incheiate, reducerea TVA la paine este temporara, urmand a fi evaluate consecintele bugetare, scandalul pe marginea privatizarii CFR Marfa si a legaturii CSAT cu acest proces sau scaderea inmatricularilor Dacia in Germania au fost principalele teme economice ale saptamanii care s-a incheiat. In acelasi interval, leu s-a depreciat de la 4,39 in fata euro la 4,43. Luni este asteptata o decizie privind rata dobanzii cheie a BNR, jucatorii din piata mizand pe o reducere usoara a acesteia.

  • Negocierile pentru noul acord s-au incheiat

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, la Palatul Victoria, ca au fost incheiate negocierile pentru un nou acord cu FMI, rezultatele urmand sa fie anuntate miercuri.

"Am incheiat, practic, si negocierile pentru un nou acord cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala", a anuntat primul ministru, citat de Agerpres, in cadrul unei declaratii sustinute la Palatul Victoria, dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International. Accizele la alcool vor creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru, iar la unele obiecte de lux vor fi introduse accize, a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu. Masura este destinata sa compenseze impactul bugetar negativ pe care l-ar putea determina reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, iar veniturile suplimentare din accize sunt estimate la 300 milioane lei pana la finalul anului 2013.

Potrivit ministrului Finantelor, vor fi introduse accize la aur si obiecte din aur, ceasuri, bijuterii, masini cu motoare de peste 3.000 cmc, iahturi si armament utilizat de persoane fizice. Guvernul va adopta marti o ordonanta simpla in baza careia TVA pentru paine va fi redusa la 9%, a anuntat, luni, premierul Victor Ponta, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI. El a mentionat ca masura va intra in vigoare de la 1 septembrie

  • FMI: Reducerea TVA la paine este o masura temporara

Reducerea TVA la paine este o masura temporara, iar dupa o perioada se va face o evaluare daca evaziunea fiscala s-a redus, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Banca Nationala a Romaniei, seful Misiunii Fondului Monetar International, Andrea Schaechter, potrivit Agerpres. "A fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificarii bugetare. Obiectivul Guvernului este de a reduce evaziunea fiscala. Este o masura temporara, dupa o perioada se va face o evaluare daca s-a redus evaziunea fiscala", a spus Schaechter, care a adaugat ca, daca datele arata ca evaziunea fiscala nu s-a redus, s-ar putea reveni asupra reducerii TVA.

Oficialul FMI a precizat ca masura trebuie evaluata cu atentie, inclusiv de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de indata ce datele existente vor permite efectuarea unei evaluari.

Ordonanta care vizeaza reducerea TVA pentru paine a fost adoptata in sedinta de marti a Guvernului. Masura vizeaza implementarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru livrarea de paine, grau si faina si urmareste combaterea fraudei fiscale in domeniului comertului cu paine, cota redusa aplicandu-se pe tot lantul de productie si distributie.

  • CSAT nu a emis nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa. Membrii au avut o discutie constructiva

CSAT nu a emis, in urma sedintei de vineri, nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care strategia de privatizare a companiei a fost avizata de catre Consiliu prin hotararea din 5 februarie, informeaza Presedintia. . Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala dupa incheierea sedintei, discutiile din cadrul CSAT privind privatizarea CFR Marfa au fost "constructive", noteaza Mediafax

"Membrii CSAT au avut o discutie constructiva legata de acest proces de privatizare avand ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa prin Hotararea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o alta decizie CSAT", se afirma in comunicatul mentionat.

In comunicat se mentioneaza ca sedinta de vineri a fost convocata de presedintele Traian Basescu in urma solicitarii Guvernului transmisa joi de a introduce pe ordinea de zi a unei viitoare sedinte a Consiliului subiectul HG din 24 iulie referitoare la aprobarea contractului de privatizare a CFR Marfa cu Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator.De asemenea, in comunicatul Presedintiei se precizeaza prezenta la sedinta CSAT, premierul Victor Ponta fiind inlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea, lipsind totodata de la lucrari, fara inlocuitor, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

De asemenea, la lucrari nu a fost invitat niciun reprezentant al Ministerului Transporturilor, fiind insa mentionat ca invitat la sedinta consilierul prezidential pentru constitutional-legislativ, Claudiu Constantin Dinu.

La sedinta au participat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, seful SRI, George Maior, seful SIE, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, Stefan Danila, secretarul CSAT, Ioan Oprisor si consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota.

Anuntul potrivit caruia presedintele Traian Basescu a decis convocarea de urgenta a CSAT, vineri, a fost transmis joi de Administratia Prezidentiala.

"Administratia Prezidentiala informeaza ca joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Aparare a Tarii (CSAT) a fost depusa o solicitarea a Guvernului Romaniei pentru convocarea unei sedinte a CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ᅡC.F.R. Marfaᅡ - S.A. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis convocarea de urgenta a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Sursa citata mentiona ca, in cazul in care prim-ministrul Victor Ponta nu poate raspunde convocarii la sedinta CSAT, este invitat, fara drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Presedintele si premierul au o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, in 24 iulie, sustinand insa ca tranzactia trebuie aprobata de CSAT. Presedintia a comunicat ca CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea licitatiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.

Miercuri a fost publicata pe site-ul Presedintiei, la sectiunea CSAT - hotarari emise de Consiliu, hotararea Consiliului din 5 februarie privind avizarea privatizarii CFR Marfa, in document afirmandu-se ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Potrivit hotararii mentionate, CSAT avizeaza proiectul de HG pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfa si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia.

In articolul 2 al hotararii se arata ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Hotararea CSAT mai cuprinde si solicitarea catre Ministerul Transporturilor de a include in contractul de privatizare clauze potrivit carora cumparatorul se obliga, sub sanctiunea rezolutiunii contractului si plata unor daune interese, sa mentina obiectul de activitate al CFR Marfa si sa intreprinda toate masurile necesare pentru indeplinirea de catre companie, pe toata durata sa de existenta, a obligatiilor de natura strategica ce ii revin potrivit legislatiei in vigoare, protocoalelor si acordurilor nationale si internationale.

Aceste obligatii mentionate in hotarare sunt nevoile de aparare a tarii, transportul trupelor si materialelor militare, neintrerupt pe timp de pace, in caz de calamitati naturale, situatii de criza si de razboi sau alte situatii deosebite, angajamentele asumate de Romania prin Tratatul NATO si conventiile incheiate cu SUA.

Contactat de Mediafax, purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, a declarat miercuri ca, potrivit Legii 182/2002 referitoare la protectia informatiilor clasificate, sunt doua persoane care pot hotari desecretizarea unei hotarari a CSAT - seful statului si secretarul CSAT.

Oprea a mentionat atunci ca "la sedinta CSAT din 5 februarie au fost prezenti atat premierul Victor Ponta, cat si ceilalti ministri care sunt membri ai CSAT".

"Totodata, potrivit legii de organizare si functionare a CSAT (art.6, alin.3 - n.r.), Consiliul adopta hotararile sale prin consens", a mentionat Oprea.

In comunicatul dat publicitatii la finalul sedintei CSAT din 5 februarie se arata ca: "La solicitarea Guvernului Romaniei, CSAT a avizat proiectul Hotararii Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa ᅡC.F.R. Marfaᅡ - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat acest proiect solicitand privatizarea cu un investitor strategic si respectarea obligatiilor pe care ᅡC.F.R. Marfaᅡ - S.A. le are fata de MApN, NATO si alte structuri de securitate".

  • Inmatricularile Dacia in Germania au scazut cu 4,5% in iulie

Inmatricularile de autoturisme Dacia noi in Germania au scazut cu 4,5% in iulie, la 4.120 unitati, in timp ce piata germana a avansat cu 2,1%, la 253.146 unitati, a anuntat, vineri, oficiul pentru inmatriculari auto german KBA.Din totalul de 33 de marci analizate, 17 au inregistrat cresteri, iar restul scaderi. Printre marcile cu evolutie negativa s-a situat si liderul pietei, Volkswagen, cu un declin de 5,1%, la 55.525 unitati.

Cota de piata a Dacia s-a situat in iulie la 1,6%.

Inmatricularile marcii Renault, care face parte din grupul cu acelasi nume, alaturi de Dacia, au avansat cu 4,6%, la 9.023 unitati. Marca Renault are o cota de piata de 3,6%.In primele sapte luni ale anului, vanzarile Dacia in Germania au urcat cu 6,3%, la 27.601 unitati, pe o piata in scadere cu 6,7%, la 1,76 milioane de unitati.

Noua marci din totalul de 33 analizate au avut o evolutie pozitiva in intervalul ianuarie-iulie.

Volkswagen a consemnat o scadere de 8,5% in primele sapte luni, la 380.473 unitati. Marca germana are o cota de piata de aproape 22% atat in primele sapte luni, cat si in iulie. Inmatricularile Renault au scazut cu 10%, la 57.934 autoturisme.

Germania a fost anul trecut a doua mare piata pentru Dacia, dupa Franta.

Inmatricularile Dacia in Franta au crescut cu 6,1% in iulie , la 9.682 unitati, in timp ce piata franceza a avansat usor, cu 0,9%, la 150.248 unitati. In primele sapte luni, vanzarile Dacia in Franta au crescut cu 8,6% raportat la perioada similara a anului trecut, la 54.610 unitati. Piata franceza a scazut la sapte luni cu 9,7%, la 1,08 milioane de unitati.

Vanzarile Dacia la nivel global au crescut anul trecut cu 4,8% fata de 2011, la 359.822 autovehicule, din care putin peste 6% au fost comercializate in Romania, unde compania s-a mentinut totusi lider, iar cele mai mari piete de desfacere au ramas Franta (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia si Italia.

Franta a dominat in 2012 topul vanzarilor Dacia pe tari, cu 84.522 unitati comercializate, urmata de Germania, cu 46.590 unitati si de Algeria, cu 41.710 vehicule. Topul vanzarilor externe este continuat de Turcia - 28.964 autovehicule, Italia - 26.832 si Spania - 17.847.

  • Plafonul garantiilor care pot fi emise in programul 'Prima Casa', suplimentat cu un miliard de lei

Plafonul garantiilor care pot fi emise in cadrul programului 'Prima Casa' va fi suplimentat cu un miliard de lei, dintre care 300 de milioane de lei vor fi destinati achizitiei locuintelor construite de ANL, potrivit unei hotarari adoptate in sedinta de marti a Guvernului.

"Actul normativ introduce dispozitii, la nivelul normelor metodologice, care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului 'Prima Casa'. Pentru anul 2013 se suplimenteaza plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1, alin. (3), din OUG nr. 60/2009, cu 1 miliard RON, din care 300 milioane RON sunt destinate pentru achizitie locuintelor construite de ANL, in scopul valorificarii stocului de locuinte existent, iar garantiile se vor acorda si se vor plati numai in moneda nationala", se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului.

Hotararea modifica si completeaza Anexele nr. 1 si nr. 2 ale HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului 'Prima Casa'.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Guvernul a ajuns la un acord cu partenerii internationali privind rectificarea bugetara, urmand sa aiba loc o crestere a plafonului de garantii pentru o serie de programe, precum 'Prima Casa'.

'Plafonul de garantie a fost crescut cu doua miliarde de lei, pentru a stimula si a putea ajuta anumite programe nationale, programul 'Prima Casa'. Mai sunt si alte programe in care avem o crestere, repet, a plafonului de garantii', a precizat premierul, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria.

Precizarile au fost facute dupa ce premierul a avut o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International, la intalnire participand si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, si ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

  • Banca centrala a SUA acuza BCE ca nu a inteles criza din zona euro si a actionat incoerent

Rezerva Federala a Statelor Unite acuza Banca Centrala Europeana (BCE) ca ar fi creat o criza a datoriilor de stat care putea fi evitata, pe care nu a inteles-o si a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph, preluat de The Guardian.

"BCE nu are o strategie coerenta pentru a construi baza monetara necesara pentru sustinerea crearii de bani pe care sa se sprijine o economie in crestere", potrivit unui document pregatit de Rezerva Federala din Richmond, una dintre cele 12 institutii de supraveghere ale Sistemului Rezervelor Federale din Statele Unite.

Documentul, consultat de Daily Telegraph, a fost redactat in luna iulie si este semnat de economistul sef al Rezervei Federale din Richmond, Robert Hetzel.

Banca centrala a SUA recomanda BCE sa tipareasca mai multi bani pentru a stimula economia europeana, dupa modelul relaxarii cantitative adoptate in Statele Unite dupa criza financiara din 2008.Rezerva Federala cere BCE actiuni directe pentru preluarea din sistemul bancar a unor pachete de credite catre companii mici, precum si a unor pachete de obligatiuni guvernamentale din zona euro, inclusiv titluri germane.

"BCE va trebui sa arate clar ca statele aflate in surplus vor inregistra rate ale inflatiei de peste 2% pentru perioade prelungite de timp", considera economistii americani, care noteaza ca Banca Centrala Europeana trebuie sa fie pregatita sa explice publicului german ca o astfel de situatie este dezirabila.

Totodata, institutia de supraveghere din zona euro ar trebui sa inteleaga mai bine problemele economiei europene si sa actioneze in consecinta, considera Fed.

"Cel mai important, BCE trebuie sa inceapa sa admita ca problemele Europei nu sunt numai de natura structurala. Banca trebuie sa inceteze utilizarea politicii monetare ca parghie pentru obtinerea de schimbari structurale si sa puna capat politicii monetare restrictive", se spune in documentul citat.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,5%, iar presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat ca exista semnele unei "reveniri treptate" a economiei anul viitor.

  • Date economice asteptate in saptamana 5-11 august

BNR

05.08.2013 - Indicatori de risc bancar, Centrala Riscului de Credit - iunie 2013 Date statistice

05.08.2013 - Şedinţa Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară- Decizie de politică monetară şi aprobarea Raportului asupra inflaţiei

06.08.2013 - Buletin lunar 6/2013 Secţiune statistică

08.08.2013 - Fonduri de investiţii, altele decât fondurile de piaţă monetară - iunie 2013 Date statistice

INSSE

Inmatricularile noi de vehicule rutiere trim. II 2013 5 august

Castigul salarial mediu lunar iunie 6 august

Laptele de vaca colectat si productia de produse lactate iunie 7 august

Indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie iunie 7 august

Indicii valorici ai comenzilor noi din industrie iunie 7 august

Lucrarile de constructii iunie 8 august

Resursele de energie (date provizorii) 1.01 - 30.06.2013 8 august

Sacrificarile de animale si pasari si productia de carne iunie 8 august

Cifra de afaceri in comert si servicii de piata prestate in principal populatiei iunie 8 august

Comertul international cu bunuri al Romaniei (date estimate) iunie 9 august

Cifra de afaceri in serviciile prestate in principal intreprinderilor iunie 9 august

Indicele preturilor de consum (IPI) iunie 9 august

Miscarea naturala a populatiei iunie 9 august