In Monitorul Oficial de vineri, 02 august 2013, a fost publicata ordonanta de modificare a Codului fiscal, prin care se reduce cota TVA pentru livrarile de panificatie; se reintroduce accizarea unor produse de lux, cum ar fi bijuteriile, iahturile, dar si unele autoturisme si se extinde taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica si de certificate verzi. "In esenta, toate aceste bunuri au mai fost supuse accizelor pana la finele anilor 2006, iar accizele pentru aceste bunuri au fost abrogate dupa intrarea in UE. In anul 2010, a mai existat un proiect de reaccizare", noteaza consultantul fiscal Adrian Benta (Bentaconsult).

Consultati actul normativ aici!

  •  Prin OG nr. 16/2013 se introduce una dintre cele mai discutate masuri din domeniul TVA, respectiv reducerea TVA la paine la procentul de 9%. Cu aceasta ocazie, se reintroduc accizele pentru un numar de sase categorii de produse considerate de lux (bijuterii, blanuri, iahturi, autoturisme cu capacitate cilindrică egala sau mai mare de 3000 cm cubi).
  • Reducerea TVA la paine si la alte sortimente de produse de panificatie, cum ar fi beghete, impletituri, dar si faina pentru paine, intra in vigoare cu data de 01 septembrie 2013. De la aceeasi data, se aplica si accizarea unor produse de lux si se necesita celor ce lucreaza cu aceste tipuri de produse o perfectionare mai buna a cunostintelor fiscale in domeniul accizelor, mai ales pentru operatorii ce efectueaza achizitii intracomunitare.
  • Alte prevederi ale ordonantei, aplicabile cu data de 01 septembrie 2013 sunt:

a. se extinde masura de taxare inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant (cumparator revanzator), ce detine autorizatie ANRDEE pentru cumparare revanzare de energie electrica;

b. se va aplica taxarea inversa si pentru transferurile de certificate verzi.

• Desigur, masura de taxare inversa de aplica numai intre operatori economici inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Nota: nu toti cumparatorii de energie electrica beneficiaza de taxare inversa, adica fara plata TVA, ci numai cei ce efectueaza vanzarea cumpararea de energie electrica.

Insa, ordonanta este mult mai vasta si are prevederi aplicabile chiar cu data de 02 august 2013, dintre care amintim:

a. ajustarea TVA in favoarea contribuabilului, pentru valoarea taxei de la achizitiile cand acesta le efectueaza in situatia de contribuabil inactiv, iar bunurile sunt supuse comercializarii dupa reinregistrarea in scopuri de TVA;

b. nu se va mai anula inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, cand au fost inscrise in cazierul fiscal, fapte de natura infractiunilor economice cand actionarii sau asociatii sunt minoritari si detin mai putin de 10% din capitalul social al persoanei juridice;

c. contribuabilii ce achizitioneaza bunuri sau servicii de la contribuabili la care a fost anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA, nu au dreptul sa deduca TVA de la achizitiile de la acesti contribuabili. Fac exceptie achizitiile efectuate in cadrul procedurii de executare silita sau achizitiile de bunuri de la persoane aflate in procedura falimentului.

  • Din punctul de vedere al timbrului de mediu pentru autoturisme, a existat o portita de evitare a acestei taxe, la transferul unui autoturism prin partaj. Desigur, logica normala conduce la partajul in cadrul unei familii. Insa, aceasta portita a fost speculata si in cadrul partajului intre persoane ce nu au grade de rudenie, fiind o metode de evitare a platii taxei. Ordonanta abroga scutirea de la plata timbrului de mediu in cazul partajului si se va datora plata taxei si in aceasta situatie.

Sa detaliem principalele modificari aduse de ordonanta cu privire la TVA si accize.

  • Pentru ce produse se aplica cota de TVA de 9%?

Se va aplica cota TVA de 9% pentru urmatoarele produse:

a. toate sortimentele de paine;

b. urmatoarele sortimente de produse de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri;

c. faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara;

d. grau comun, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00 si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.

Nota: alte sortimente de grau si secara sunt supuse taxarii inverse, conform art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. Se necesita maxima atentie la incadrarea conform codului tarifar.

Avand in vedere ca TVA de 9% se aplica si la principala materie prima pentru productia de paine, respectiv achizitia de faina, consideram binevenita aceasta reducere de TVA.

Desigur, autoritatile au anuntat inceperea unor actiuni de combatere a evaziunii fiscale, chiar incepand cu luna septembrie 2013.

Speram astfel ca masurile sa fie de bun augur si sa vina atat in sprijinul producatorilor de paine ce lucreaza legal, si sunt concurati de vanzarile la negru, cat si in sprijinul consumatorului, ce ar putea sa beneficieze de un pret mai mic pentru aceste produse.

  • Ce produse vor fi supuse accizelor prin noul cadru normativ si cat este acciza?

De la 01 septembrie 2013, se extinde sfera produselor cu acciza nearmonizata pentru urmatoarele categorii de bunuri:

a. bijuterii din aur si platina, cu exceptia verighetelor. Acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.

b. confectii din blanuri naturale. Acciza este intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie sau productie al blanurilor.

c. iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement. Acciza este de 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si de 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 CP.

Observam ca se achita acciza numai pentru iahturile/barcile cu o lungime mai mare de 8 metri, iar la nave acciza se datoreaza numai pentru cele cu motor mai mare de 100 CP.

d. autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm cubi. Acciza este de 1 euro/cm cub.

e. arme de vanatoare si arme de uz personal. Acciza este intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.

f. cartuse cu glont si alte tipuri de munitie. Acciza este intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

In esenta, toate aceste bunuri au mai fost supuse accizelor in Romania, pana la finele anilor 2006, iar accizele pentru aceste bunuri au fost abrogate dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Si in anul 2010, a existat un proiect de reaccizare.

Accizele se datoreaza o singura data, la data eliberarii in consum in Romania, fie de catre producatorul din Romania, fie de catre operatorii economici ce efectueaza importuri sau achizitii intracomunitare.

In acest caz, este foarte important de a urmari lantul de distributie, deoarece dupa ce a fost efectuata punerea in consum, iar acciza a fost platita in amonte de primul operator economic ce elibereaza in piata aceste produse accizabile, toti comerciantii si distribuitorii ulteriori ai acestor produse, nu datoreaza acciza.

Actuala ordonanta obliga ca operatorii economici ce fac eliberarea in piata sa fie inregistrati la autoritatile competente. Pentru achizitiile intracomunitare, se necesita autorizatie in conditiile din normele de aplicare.

Autorizatia ce permite efectuarea de achizitii intracomunitare de produse accizabile este autorizatia de „Destinatar inregistrat” si este reglementata de art. 206^29 din Codul fiscal.

La data acestui articol nu au fost inca modificate normele metodologice de aplicare, astfel ca urmeaza sa vedem ce tip de autorizare se va necesita.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.