Modificarile Codului Fiscal au fost publicate in Monitorul Oficial. Vezi principalele schimbari si consulta documentul oficial

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 4 august 2013, 17:53 Economie | Finanţe & Bănci


In Monitorul Oficial de vineri, 02 august 2013, a fost publicata ordonanta de modificare a Codului fiscal, prin care se reduce cota TVA pentru livrarile de panificatie; se reintroduce accizarea unor produse de lux, cum ar fi bijuteriile, iahturile, dar si unele autoturisme si se extinde taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica si de certificate verzi. "In esenta, toate aceste bunuri au mai fost supuse accizelor pana la finele anilor 2006, iar accizele pentru aceste bunuri au fost abrogate dupa intrarea in UE. In anul 2010, a mai existat un proiect de reaccizare", noteaza consultantul fiscal Adrian Benta (Bentaconsult).

                Consultati actul normativ aici!
 •  Prin OG nr. 16/2013 se introduce una dintre cele mai discutate masuri din domeniul TVA, respectiv reducerea TVA la paine la procentul de 9%. Cu aceasta ocazie, se reintroduc accizele pentru un numar de sase categorii de produse considerate de lux (bijuterii, blanuri, iahturi, autoturisme cu capacitate cilindrică egala sau mai mare de 3000 cm cubi).
 • Reducerea TVA la paine si la alte sortimente de produse de panificatie, cum ar fi beghete, impletituri, dar si faina pentru paine, intra in vigoare cu data de 01 septembrie 2013. De la aceeasi data, se aplica si accizarea unor produse de lux si se necesita celor ce lucreaza cu aceste tipuri de produse o perfectionare mai buna a cunostintelor fiscale in domeniul accizelor, mai ales pentru operatorii ce efectueaza achizitii intracomunitare.
 • Alte prevederi ale ordonantei, aplicabile cu data de 01 septembrie 2013 sunt:
a.    se extinde masura de taxare inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant (cumparator revanzator), ce detine autorizatie ANRDEE pentru cumparare revanzare de energie electrica;
b.    se va aplica taxarea inversa si pentru transferurile de certificate verzi.

•    Desigur, masura de taxare inversa de aplica numai intre operatori economici inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

 Nota: nu toti cumparatorii de energie electrica beneficiaza de taxare inversa, adica fara plata TVA, ci numai cei ce efectueaza vanzarea cumpararea de energie electrica.

Insa, ordonanta este mult mai vasta si are prevederi aplicabile chiar cu data de 02 august 2013, dintre care amintim:
a.    ajustarea TVA in favoarea contribuabilului, pentru valoarea taxei de la achizitiile cand acesta le efectueaza in situatia de contribuabil inactiv, iar bunurile sunt supuse comercializarii dupa reinregistrarea in scopuri de TVA;
b.    nu se va mai anula inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, cand au fost inscrise in cazierul fiscal, fapte de natura infractiunilor economice cand actionarii sau asociatii sunt minoritari si detin mai putin de 10% din capitalul social al persoanei juridice;
c.    contribuabilii ce achizitioneaza bunuri sau servicii de la contribuabili la care a fost anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA, nu au dreptul sa deduca TVA de la achizitiile de la acesti contribuabili. Fac exceptie achizitiile efectuate in cadrul procedurii de executare silita sau achizitiile de bunuri de la persoane aflate in procedura falimentului.
 • Din punctul de vedere al timbrului de mediu pentru autoturisme, a existat o portita de evitare a acestei taxe, la transferul unui autoturism prin partaj. Desigur, logica normala conduce la partajul in cadrul unei familii. Insa, aceasta portita a fost speculata si in cadrul partajului intre persoane ce nu au grade de rudenie, fiind o metode de evitare a platii taxei. Ordonanta abroga scutirea de la plata timbrului de mediu in cazul partajului si se va datora plata taxei si in aceasta situatie.
 Sa detaliem principalele modificari aduse de ordonanta cu privire la TVA si accize.
 • Pentru ce produse se aplica cota de TVA de 9%?
Se va aplica cota TVA de 9% pentru urmatoarele produse:
a.    toate sortimentele de paine;
b.    urmatoarele sortimente de produse de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri;
c.    faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara;
d.    grau comun, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00 si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
Nota: alte sortimente de grau si secara sunt supuse taxarii inverse, conform art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. Se necesita maxima atentie la incadrarea conform codului tarifar.

Avand in vedere ca TVA de 9% se aplica si la principala materie prima pentru productia de paine, respectiv achizitia de faina, consideram binevenita aceasta reducere de TVA.
Desigur, autoritatile au anuntat inceperea unor actiuni de combatere a evaziunii fiscale, chiar incepand cu luna septembrie 2013.
Speram astfel ca masurile sa fie de bun augur si sa vina atat in sprijinul producatorilor de paine ce lucreaza legal, si sunt concurati de vanzarile la negru, cat si in sprijinul consumatorului, ce ar putea sa beneficieze de un pret mai mic pentru aceste produse.


 • Ce produse vor fi supuse accizelor prin noul cadru normativ si cat este acciza?
De la 01 septembrie 2013, se extinde sfera produselor cu acciza nearmonizata pentru urmatoarele categorii de bunuri:
a.    bijuterii din aur si platina, cu exceptia verighetelor. Acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
b.    confectii din blanuri naturale. Acciza este intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie sau productie al blanurilor.
c.    iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement. Acciza este de 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si de 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 CP.
Observam ca se achita acciza numai pentru iahturile/barcile cu o lungime mai mare de 8 metri, iar la nave acciza se datoreaza numai pentru cele cu motor mai mare de 100 CP.
d.    autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm cubi. Acciza este de 1 euro/cm cub.
e.    arme de vanatoare si arme de uz personal. Acciza este intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.
f.    cartuse cu glont si alte tipuri de munitie. Acciza este intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

 In esenta, toate aceste bunuri au mai fost supuse accizelor in Romania, pana la finele anilor 2006, iar accizele pentru aceste bunuri au fost abrogate dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Si in anul 2010, a existat un proiect de reaccizare.
Accizele se datoreaza o singura data, la data eliberarii in consum in Romania, fie de catre producatorul din Romania, fie de catre operatorii economici ce efectueaza importuri sau achizitii intracomunitare.
In acest caz, este foarte important de a urmari lantul de distributie, deoarece dupa ce a fost efectuata punerea in consum, iar acciza a fost platita in amonte de primul operator economic ce elibereaza in piata aceste produse accizabile, toti comerciantii si distribuitorii ulteriori ai acestor produse, nu datoreaza acciza.
Actuala ordonanta obliga ca operatorii economici ce fac eliberarea in piata sa fie inregistrati la autoritatile competente. Pentru achizitiile intracomunitare, se necesita autorizatie in conditiile din normele de aplicare.

Autorizatia ce permite efectuarea de achizitii intracomunitare de produse accizabile este autorizatia de „Destinatar inregistrat” si este reglementata de art. 206^29 din Codul fiscal.

La data acestui articol nu au fost inca modificate normele metodologice de aplicare, astfel ca urmeaza sa vedem ce tip de autorizare se va necesita.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14590 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Totusi 1 euro/cm3 (Duminică, 4 august 2013, 22:27)

  falcoind [utilizator]

  Copy Paste de te-ai baga de unde ai iesit, nu am masina de 3000cm dar mi se pare aberant sa il mai taxezi in plus de toate taxele care or cum deja le-ai bagat pe gitul "fraierului" care vrea o masina peste medie inca 1 euro la fiecare cm3. Redu naibi numarul de asistati si bugetari care freaca menta nu il fute non stop pe "fraieru" care vrea mai mult. Nu de alta dar in final o sa iti dea doar o m... tie si la cei 70% care te-au votat. Un "fraier" .
  • +5 (5 voturi)    
   Ceri cam mult, prietene... (Luni, 5 august 2013, 0:02)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Omul nu poate pentru ca e socialist dovedit! :-)
  • +4 (4 voturi)    
   N-au ei grija asta (Luni, 5 august 2013, 2:17)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Nu-i duce capu', asta e, decat la hotii. Probabil ca tre sa mai treaca vreo 22 de ani sa le ajunga romanilor cutitul la os, iar.
  • -2 (6 voturi)    
   daca esti fraier si vrei mai mult (Luni, 5 august 2013, 9:48)

   Buz [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Plateste, daca nu dute pe jos, o sa-ti scada burta.
   • 0 (0 voturi)    
    se scrie... (Luni, 5 august 2013, 13:14)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Buz

    du-te...socialist mic ce esti...
  • -2 (6 voturi)    
   uite unde erau "gibonii" de oras (Luni, 5 august 2013, 9:50)

   Va_ly [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Iti permiti sa iti cumperi un tanc ca sa mergi exclusiv cu el prin oras, ca off road nu o sa vada "gipanu' " ala in viata lui?

   Singurul motiv pentru care il cumperi nu este acela ca ai o familie numeroasa si ai nevoie de spatiu sa ii cari pe toti, ci acela ca atunci cand "piti" a ta va lovi un amarat cu un logan, sa ai siguranta ca "piti" nu-si rupe vre-o unghie (doamne fereste) iar amaratul cu logan nu mai scapa cu viata (mama lui, sa se invete minte sa nu mai treaca pe verde atunci cand iese "piti" cu tancu' la plimbare) ?

   Daca raspunsul este DA, pune mana si plateste si nu te mai plange atata.
   • +1 (3 voturi)    
    am... (Luni, 5 august 2013, 13:18)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Va_ly

    un Santa Fe, sunt inginer agronom..dau de mancare la vreo 5 mii de socialisti din astia ca tine pe an...nu ma incadrez la 3 mii. Inca. De ce tot eu trebuie sa platesc in plus desi sunt unul din putinii care produc ceva?!
   • +1 (1 vot)    
    Raspunsul este pe departe NU (Luni, 5 august 2013, 22:49)

    falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Va_ly

    Din pacate raspunsul este NU, nu o sa iti explic de ce si cum dar este NU si pt mine este un NU dureros. Apropo daca vrei sa mori ia-ti Logan e un sicriu pe roti, daca politia romana ar da statistica cu numarul de logane implicate in acidente versus decedati din aceste acidente si restul marcilor inplicate in acidente versus decedati din aceste acidente, nu s-ar mai vinde nici un Logan.
 • 0 (0 voturi)    
  nasol (Luni, 5 august 2013, 9:43)

  antitot [utilizator]

  Se scumpesc cartusele,Nastase o sa fie tare suparat.
  Altfel sunt masuri de bun simt ,bogatii trebuie cumva sa intoarca o parte din avere statului.
  • +2 (2 voturi)    
   dar de ce? (Luni, 5 august 2013, 10:16)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   pt ca unii n-au chef sa munceasca?
   de ce unii trebuie sa cotizeze mai mult doar pt ca muncesc mai mult?
   ce gandire comunista...
   in loc sa-i dai "o undita" asistatului social, voi ii da-ti peste, si ala deja in farfurie.
   sa fie dependenti de voi sa va voteze data viitoare.
   dupa ce socialistii devalizeaza economia in acest mod, vin cei din dreapta si se apuca de reparat, iar socialistii stau pe margine si urla. cand economia isi mai revine cat de cat, socialistii revin (uneori prin puci) si incep iar sa sece bugetul.
   bogatii oricum dau la stat destul. si nu intorc, ci dau din castigul lor. de ce sa dea mai mult pt ca sunt unii care traiesc doar din ajutorul social?
   • +1 (1 vot)    
    degetul pe rana (Luni, 5 august 2013, 11:53)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    e ceva in neregula: ti-am votat pozitiv comentariul, dar apare in continuare ca ai 0 voturi. Sunt total de acord cu tine, nici acum nu-mi vine sa cred ca putinii bani care se vor strange vor fi folositi tot pt. pomeni. Dar asta arata cat sunt de constienti de starea reala a tarii: fara promisiuni mincinoase si cateva firfirici aruncate in colb, cele 70% procente s-ar duce rapid la vale.
  • 0 (0 voturi)    
   auzi... (Luni, 5 august 2013, 14:18)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   amice...

   TOTI intoarcem la fel statului..eu 16% din cat am..si tu 16% din cat ai...16% din 1 milion de euro > 16% din 1000 de euro...Savvy? Bogatii ORICUM platesc mai mult, sau tu chiar crezi ca principalii cotizanti la bugetul de stat sunt pensionarii si nu Petrom Omv si alde aia?!?!?
 • +1 (1 vot)    
  imbec.... (Luni, 5 august 2013, 10:14)

  cinic [utilizator]

  A. politia, politia de frontiera, jandarmeria au masini de peste 3000 cmc (inclusiv vechile ARO?), asa ca masinile lor se scumpesc, iar la acelasi buget vor avea mai putine masini
  B. se vor scumpi considerabil masinile SH
  C. firmele de paza vor mari tarifele, asa ca le vom regasi in pretul [si al] franzelei la market-ul pazit de firme de paza
  D. in costul painii intra (zic unii) cam 60% energie care ramane la 24% asa ca producatorul va avea de recuperat de la stat ceva TVA (adica la Sf.Asteapta)
  E. malai, ceapa, masline, cartofi, oua, cascaval etc care se pun in painea regionala raman la 24%.
  F. producatorii de blanuri din RO au luat-o peste bot (scumpirea produsului nu creste vanzarea).

  PS. Mamaliga ramane la 24%, caci nu explodeaza!
 • 0 (0 voturi)    
  paine ... (Luni, 5 august 2013, 10:38)

  Shampax [utilizator]

  eu iau faina, drojdie, si imi fac singur paine, o data pe saptamana. de o gramada de ani.
  astept sa vad daca/si cu cat o sa scada pretul la faina.
  • 0 (0 voturi)    
   aoleu muica!!! (Luni, 5 august 2013, 12:40)

   zmeurat [utilizator] i-a raspuns lui Shampax

   taci ca te aude ponta si ne pune taxe si la masina de paine!!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Ar trebui sa nuantam...... (Luni, 5 august 2013, 19:25)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Derapajele in orice directie sint doar atit, derapaje.
  Propiertarul de "gipan" plateste sufficient la combustibil plus alte taxe. Plateste fiindca banii pe care I-a facut I-a facut fiindca exista societatea cu toata infrastructura ei si nu pe o banchiza printer pinguini.
  In acelasi timp, a exagera cu jupuirea "gipanistului" si introducerea in politica de zi cu zi a haiduciei financiare va determina migrarea propietarilor de capital catre tari mai prietenoase gen Bulgaria. Si in continuare sa produca aici si sa plateasca taxe aiurea.
  Retineti ca tonta se bate cu pumnul inpiept ca reducerea de TVA (taxe) la piine va reduce evaziunea. Corolarul acestei afirmatii este ca orice crestere de taxe duce implicit la cresterea evaziunii. Nu au invatat nimic din plaga inregistrarii autovehiculelor in Bulgaria. Si cu cit taxele vor creste cu atit masa platitorilor va scadea.
  Din nefericire aventurismul politic (vezi suspendarea presedintelui), diletantismul economico-social (vezi pomenile promise, privatizarile ratate, etc) vor face praf si pulbere ce a mai ramas. Au venit la putere cu foamea in git dupa citiva ani de facut tusa. Si se grabesc sa fure ce a scapat de ceilalti indifferent de costurile sociale.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by