Isarescu: In 2001, CFR Marfa nu avea pierderi. Nu sunt pentru privatizarea de dragul privatizarii. Ea trebuie sa iasa dintr-un cerc vicios/ Nu apar bancherii, ci sistemul bancar
In opinia lui Adrian Vasilescu, CFR Marfa ar trebui sa ramana in proprietatea statului, lucru sustinut luni si de catre Guvernator. "Eu as vedea CFR Marfa, dar n-are nici o importanta cum il vad eu, dar l-as vedea in sistemul de stat, cu un management foarte puternic", a mai spus Vasilescu.
Isarescu s-a mai referit si la controversatul subiect al clauzelor abuzive, reluand teoria apararii deponentilor si nu pe cei ai bancilor, cum ar putea fi interpretata pozitia Bancii de emisiune. "Nu sunt de acord cu ideea ca bancherii au castigat prin faptul ca in noul acord cu FMI s-a decis ca procesele contra clauzelor abuzive din contractele de credit vor putea ajunge la instanta suprema, iar deciziile nu se vor aplica retroactiv. Au castigat depunatorii. Daca s-ar fi aplicat aceasta lege, nu stiu cat ar castiga debitorii si cat ar castiga de fapt avocatii lor. In realitate, de castigat va castiga stabilitatea tarii, stabilitate de care avem cu totii nevoie", a spus Isarescu.
Cata vreme in Moldova se da o solutie, intr-un orasel de la malul marii se da alta solutie, mi se pare normal sa ai o instanta unica- Inalta Curte. Nu iau apararea bancilor si repet acum: BNR nu e avocatul bancilor. Suntem aparatorii sistemului bancar si ai deponentilor. Vom reveni cu un seminar pe problema acestor clauze abuzive, a mai precizat Guvernatorul.
Masura prin care clauzele abuzive ale creditelor bancare ar urma sa fie denuntate in instanta si eliminate din contracte poate submina sistemul financiar, afectand milioane de deponenti, astfel ca trebuie gasit un echilibru intre protectia debitorilor si stabilitatea sectorului, potrivit FMI.
"In mod clar trebuie sa se gaseasca un echilibru aici. Pe de o parte, trebuie protejati cei care au luat credite bancare, dar pe de alta parte trebuie sa tinem seama si de stabilitatea sistemului financiar. inteleg ca se face un studiu de impact de catre BNR pentru ca avem, pe de o parte, protectia celor care s-au imprumutat si, pe de alta parte, stabilitatea sectorului financiar. Acestea merg mana in mana, pentru ca, daca aceasta masura ar submina sistemul financiar, din nou avem milioane de persoane, cu depozite in banci, care ar putea fi afectate. Deci ar trebui sa balansam cumva aceste efecte", a declarat miercuri seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta la inceputul lunii iulie ca studiul realizat de banca centrala privind clauzele abuzive din contractele bancilor releva un "impact major" asupra sistemului bancar si a deponentilor, considerand ca acestia din urma trebuie sa fie protejati in locul debitorilor care dau in judecata bancile.
Bancile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia, studiul de impact fiind realizat de Banca Nationala a Romaniei, care a informat Guvernul.
Vezi aici toate declaratiile Guvernatului BNR Mugur Isarescu, pe care HotNews.ro le-a transmis LIVE TEXT
Grampet - GFR saluta abordarea constructiva a CSAT si acuza un atac coordonat al unui grup de interese economico-mediatice care vrea anularea privatizarii CFR Marfa
Grampet Service si Transbordare Vagoane-Marfa, firme din grupul Grampet, controlat de Gruia Stoica, se aflau in procedura de executare silita la 30 iunie 2013
Fiscul anunta ca Grup Feroviar Roman, firma care a castigat licitatia pentru CFR Marfa, nu figureaza cu sechestre instituite, conturi blocate si nici pe lista datornicilor

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Cat despre clauzele abuzive - daca nu aveau bancile asa de multa putere in buzunarul gol din RO, daca erau atentionate si trase mai des de manucuta, asa cum face de obicei Mugur Isarescu,daca oamenii - specilistii - de la acele banci aveau ceva mai multa stiinta si in final exista mai multa aplecare catre clienti - nu se ajungea cu istoria tocmai aici...
O greseala aici, inca una aici, si inca una, toate pe buzunarului fraierului- nimic neasteptat - dar...
Stiu ca din pozitia dvs nu puteti face asta , insa, cred ca trebuie sa gasiti o portita sau o persoana care sa faca asta!
Pe vremea PDL s-au facut progrese in redresasarea economica, iar azi USL culege roadele. Nu e corect as zice eu. Convetiile pe care Romania le are cu FMI si UE in ceea ce priveste reformele... tintele economice pentru aderarea la zona euro, si de ce nu sa o spunem o dezvoltare reala a statului si a sectorului privat din Romania , obliga la reforme , la legislatie si fapte de ce nu in acord cu realitatile economice capitaliste ale lumii.
Piata bursiera roamneasca a cazut... economia a cazut reformele dau inapoi, ... pai in aceasta ecuatie noi cetatenii unde ne aflam? Oare justitia romaneasca nu trebuie sa fie mai incisiva? De ce nu are cineva taria sa puna degetul pe rana?
In popor exista un proverb care se poate aplica cu succes Romaniei azi! : ''boala lunga inseamna moarte sigura'' la fel putem spune ca Romania fara reforme sau reforme lente (s-a demonstrat azidupa 20 de ani de tranzitie) nu are o sansa in competitia europeana sau mondiala!
Banca Nationala are un rol cu totul diferit. Este o institutie a Rezervelor unui stat.
De asemenea, trebuie sa-i explice faptul ca BNR ar trebui sa faca legea, nu BRD, BCR, RFZ...
Sunt ferm convins de faptul ca cei doi sunt foarte buni prieteni si colaboratori, de aceea nu ma indoiesc de rezultatul explicatiei: o mai buna functionare in domeniu.
Iar a vorbit aiurea si voi ati sarit ca arsi salivand la fiecare vorba a presedintelui.
Presedintele e acelasi de cand CFR Marfa e pe pierdere. Traian Basescu nu are atributii in legatura cu aceasta companie.
Ramane insa ca Basescu sa explice sintagma "CFR Marfa - companie strategica" si de ce aceasta sintagma este atat de prezenta in spatiul public in ultimil an si de ce a fost atat de absenta in multii ani de pierderi.
Asta trebuia demult facut dar acum criza o impune. Asa o sa capete si bancile increderea populatiei, o sa se cearna cele bune si o sa se produca o reforma mult asteptata.