​Guvernul se angajeaza sa nu introduca un regim de stimulente la nici o agenţie guvernamentală şi va imbunatati OUG 74/2013 pentru a elimina stimulentele la ANAF, se arata intr-o varianta din 29 iulie a scrisorii de intentie convenita cu FMI, consultata de HotNews.ro. OUG 64/2013 privind reorganizarea ANAF prevedea reintroducerea stimulentelor financiare pe langa salariu pentru angajatii de la directia antifrauda. Stimulentele au fost eliminate in 2010 de Guvernul Boc deoarece duceau la o dublarea sau chiar triplare a venitului. In urma discutiilor cu reprezentantii FMI, Guvernul s-a angajat sa renunte la reintroducerea acestor bonusuri.

"Personalul care ocupă funcţii publice de inspector antifraudă beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru funcţionarii publici. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili modul de constituire şi criteriile de repartizare a unui fond de stimulente salariale pe seama sumelor atrase suplimentar la bugetul de stat din activitatea desfăşurată", prevede OUG 74/2013.

Legea Salarizarii Unitare nu permite un spor lunar mai mare de 30% din salariul de baza. Legat de aceasta lege, Guvernul mai arata in draftul scrisorii de intentie ca "vom asigura sustenabilitatea cheltuielilor salariale din sectorul public şi vom implementa un sector public mai eficient şi mai echitabil. Pentru a realiza acest obiectiv, vom încerca să implementăm Legea Salarizării Unitare în sectorul public în limitele anvelopei bugetare existente".

In draft se mai precizeaza ca fiecare minister va elabora planuri de personal. "Am aprobat Ordonanţa 77 care vizează o reorientare a administraţiei publice către autorităţile locale. Se vor elabora planuri de personal pentru fiecare minister ordonator în concordanţă cu analizele funcţionale realizate de Banca Mondială şi cu strategiile ministerelor ce au fost elaborate ulterior. Ministerul Finanţelor Publice îşi va elabora propriile planuri de personal, bazate pe eforturile de modernizare aflate în derulate la Trezorerie şi ANAF. Se va elabora o metodologie de determinare a nivelurilor de personal la administraţiile sub-naţionale, asigurându-se un echilibru între responsabilităţile nivelului local şi prudenţa fiscală. Ne vom consulta cu IFI înainte de a aduce orice modificări politicii de ocupare în sectorul public sau Legii Salarizării Unitare", se mai arata in draftul scrisorii de intentie.