HotNews.ro transmite LIVE TEXT declaratiile lui Mugur Isarescu si descarca din atasament prezentarea facuta la sediul BNR
Principalele declaratii ale guvernatorului:
- In trimestrul al II-lea- perioada la care se refera acest Raport- inflatia a ramas stabila chiar daca inafara intervalului tintit
- Cauza tine de socurile de oferta din trimestrele anterioare
- Avem motive sa credem ca inflatia va cobori rapid in lunile urmatoare
- In iunie, leul s-a depreciat, apoi si-a revenit, dar s-a vazut in inflatie.
- stiti cat de asimetric reactioneaza preturile. Cand leul se depreciaza, deprecierea se vede imediat in preturi. Cand leul isi revine, preturile isi revin mai lent
- Increderea consumatorilor pare sa revina dar nu stim inca daca e o tendinta stabila sau doar variatii
- Creditul de consum evolueaza dezamagitor
- Partea pozitiva este ca lumea isi ramburseaza datoriile
- Motorul principal al cresterii din ultimele 6 luni a fost exportul net
- Intram intr-o perioada noua. Acest soc pe partea inflatiei de natura exogena tine de trecut. Vom asista la o scadere semnificativa a inflatiei in urmatorele 3 luni. Nu suntem optimisti cand spunem asta ci mai degraba prudenti
- Estimam ca pretul petrolului pe piata internationala sa nu creasca ba chiar sa se reduca usor
- Clauzele abuzive sunt parte a unor contracte pe care oamenii le-au semnat
- Intr-un stat de drept, daca semnezi ceva, iti asumi
- Sunt persoane care spun vezi doamne ca n-au stiut ce semneaza
- Bancile dau cu imprumut nu banii lor ci banii deponentilor. Bancile nu depun banii din depozite intr-un seif de unde sa ii scoata si cu dobanda, ci imprumuta cu mai multa sau mai putina abilitate clientilor. Asa functioneaza bancile
- Dinamica preturilor bunurilor din import are o contributie favorabila ka inceputul intervalului de proiectie si nefavorabila in restul perioadei
- Nu ne astepta in Romania la inflatie aproape de zero din cauza calendarului preturilor reglementate si a unui efect Balassa Samuelson
- Speram ca pe termen lung sa fim undeva la 2% inflatie- un nivel rezonabil pentru Romania
- Grosul ajustarilor s-a realizat
- Daca discutam de impactul liberalizarii pietei energiei, din calculele noastre cresterea ponderii componentelor de piata in tarifarea energiei electrice poate genera fluctuatii in ambele preturi
- am redus uşor prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,2% la 3,1%
- In sfarsit am intrat in UE din punct de vedere al inflatiei
- Daca am fi lasat complet liber cursul s-ar fi dus intre 4 si 5 lei/euro. Si stiind sensibilitatea publicului la acest subiect am preferat sa limitam volatilitatea cursului. De aceea si variatiile rezervei au fost destul de mari
- Avem o rezerva valutara suficient de mare si consideram ca utilizarea ei activa poate fi folositoare daca o faci inteligent
- S-a discutat si cu reprezentantii Fondului despre asta, au fost numeroase discutii si incadrul CA
- Volatilitatea intrarilor de capital exista si va continua pe fondul tuturor "re-asezarilor" din economia mondiala
- leul s-a intarit ..... - o fi de la paracetamol - pt ca trendul in ultimele 12 luni a demonstrat contrariul
.... etc
a dat liber bancilor sa hacuiasca popualatia prin tot felul de tertipuri incluse in contract cu litere minuscule. a facut trafic de influenta (numit si lobby de cei care l-au legalizat) pentru demolarea ordonantei50 si a legii 193, care protejau clientii de camata. deci da, isarescu permite si scoaterea unui rinichi, daca nu este rinichiul lui.
Daca BNR a avut grija de propriul ten si a fixat RMO la un procent de 40% - adica a avut grija de dezechilibrele macro- cred ca a subestimat implicatiile micro - ca cele generate de clauzele abuzive din contractele de creditare.
Aici nu numai legea a fost fortata, dar nu a fost inteleasa economia si cred ca nu au fost estimate blocajele care vor aparea.
Prevederea este mama intelepciunii! - zice un proverb romanesc!
(dar ce te faci daca nu ai intelepciune? aici nu exista raspuns clar ci numai practica aplicata pe pacient aflat in suferinta!)
De pe pozitia de om civilizat si cu educatie spui ca nu se poate, dar vine el cu exemplu ca si vecinul a procedat la fel si ca asa a apucat el din batrani...
Caldura mare, un pahar cu apa - va rog!!!
A uitat guvernatorul sa spuna ca practicele bancare se mai ajusteaza la vremuri - sub ochiul BNR bineinteles - si ca daca nu vrea o banca i se explica, si daca nu poate banca este inchisa - parca asa zicea BNR odata apropo de educatia si practica bancara!
Cu sanatate si multa consideratie!
la noi, unde romanul a scos capul din gaoacea unde era detinut de regim, a crezut, si a fost incurajat sa creada, ca tot ce zboara se mananca.
in timp ce bancile au facut reclama agresiva, au tras oamenii de maneca sa'i vare in datorii, statul, prin organelle sale, inclusiv banca nationala, n'au facut nimic sa deschida ochii oamenilor, sa'i educe despre activitatea bancara.
ba, mai mult, bancile au incurajat creditele de consum, in loc sa incurajeze creditele de investitii, productie.
dupa toate astea, vrajeala cu statul de drept e de tipul hai sa vorbim discutii.
statul de drept ar trebui sa se ocupe mai ales de marile tunuri, de contractele cu baietii destepti.
oare, vor mai gasi originalul la bechtel ?
americanii l'or mai avea ?
ca daca tot e p.m.-ul nostru peste ocean, poate il aduce el.
ca tot cic'ar fi vreme nasoala la mamaiami.
Si cand o balta balteste prea mult incepe sa puta si se strica pestele din ea.Moare pestele din lipsa de oxigen in balta.
Daca balta nu are alimentare de la la un rau cu apa oxigenata nimic bun nu vietuieste acolo.Se evapora apa zi de zi si se impute balta.
Energia raului provine din miscarea apei,miscarea capitalului,care produce energie in societate.
Este de datoria guvernantilor sa dea drumul la stavilar si sa curga apa.
In al doilea rand in oricare stat de drept in cazul unui abuz, pedeapsa se da celui care abuzeaza si nu celui care sufera din cauza abuzului.
In alt treilea rand, in oricare stat din vest Guvernatorul si toata conducerea BNR(in special cei de la supraveghere) bancara si-ar fi dat demisia pentru situatia asta. BNR stia de abuzuri si le-a permis,... desi legea spunea ca nu trebuia sa permita abuzul si sa supravegheze corectitudinea relatiei din banci si clienti. Dupa parerea mea e un caz penal si intr-un stat de drept ar trebui sa fie inchisi multi de pe la BNR inclusiv Isarescu.
nu demult tot de la bnr se afirma ca daca bancile ar trebui sa ramburseze comisioanele incasate ilegal sistemul bancar din RO s-ar prabusi ...... deci un sistem bancar sta in comisioane incasate ilegal ..... si afirma ca economia duduie ..... da duduie de crestere NEGATIVA d-le Isarescu adica un MINUS MARE, MARE DE TOT . se pare ca n-ai iesit de mult din birou sa vezi adevarata RO.
ce ma ingrijoreaza pe mine e faptul ca in ultima vreme tot apar pe sticla bnr-istii cind rolul lor e cu totul altul
Cursul euro la zi este de 4,4111 lei...in 2007 era si 3.1112... Asta inseamna o inflatie a leulului raportat la euro de aproape de 42% in 6 ani. Adica 7% pe an, si luand in considerare ca si euro a pierdut din valoare, putem trage concluzia ca in Romania inflatia anuala e de peste la 10% in ultimi 6 ani.
Pute sa ne punem intrebarea sa credem cea ce sustine BNR tot timpul in cea ce priveste inflatia?
x Intr-un stat de drept, daca semnezi ceva, iti asumi
x Sunt persoane care spun vezi doamne ca n-au stiut ce semneaza
Cu aceste afirmatii nu pot fi deacord. Orice om care a luat un credit la viata lui stie ca era practic imposibil sa negociezi o clauza. Bancile au format un cartel si toate aveau aceleasi clauze abuzive. Practic acceptai aceste clauze sau nu luai credit in Romania!
Asa ca sa ma scuteasca domnul "vorba lunga" de citatele lui "adanci". Rolul Bancii Nationale era sa reglementeze aceste clauze si sa fie paznicul oamenilor impotriva acestor lupi, numite banci si nu acela de a dojeni oamenii de buna credinta.
tinerii care si-au luat credit sa isi cumpere un apartament cu doua camere second
acestia sunt cei care se chinuie si isi platesc ratele
restul politicienilor care si-au luat credit de 100.000 de euro prin tot felul de relatii si artificii
restul evazionistilor si mafiotii care se ocupa cu fier vechi
acestia sunt cei care nu isi platesc ratele si ce e mai grav se fac si nevazuti mai devreme sau mai tarziu inseland bancile.
da asa este traim intr-un stat de drept fictiv.
bancile care au clauze sunt doar o mica parte.
daca mergem la un notar public vedem acolo la sfarsit un text prin care notarul public nu isi asuma practic nici o responsabilitate desi tu ii dai un procent din valoare imobilului pe care il cumperi si pe care il treci pe numele tau.
nimeni nu isi asuma nici o responsabilitate desi castiga o multime de bani pe spinarea omului de rand si a omului de buna credinta.
Nu mai vorbi prostii.
BNR, in complicitate cu bancherii si FMI au inchis ochii la anumite clauze abuzive incluse de banci in contracte si s-au opus aplicarii OUG 50 la creditele in derulare, pentru ca obliga bancherii sa elimine cateva clauze si comisioane abuzive. E in regula?
Daca pana acum se justificau dobanzile enorme de la noi in comparatie cu alte tari pe baza inflatiei si riscului de tara, sunt curios cum vor fi justificate acum.
BNR a dat multe semnale - dar legat de clauzele abuzive nu prea. Stia poate de impactul pe care il va avea in sistem si a pastrat distanta ca sa nu dea in tovarasii lor de drum - lasa sa moara fraierii.
Acum cand fraierii mor ce se intampla cu bancile?
Ce vor mai rula in sistem?
De unde si zicala:"Frate, frate (a se citi banca), dar branza este pe bani!"
Mult succes!
bancorex, banc post, banca albina, banca religiilor, fni, ia prostit pe oameni sa isi depuna bani la aceste banci iar pe de alta parte anumite persoane au imprumutat de la aceste banci sume importante de bani pe care nu le-au mai restituit niciodata.
si asta cu acceptul statului. in cazul fni a fost cec.
dar nu-i nimic. bugetul pentru salarii si pensii in romania deasta este asa de mic pentru a exista tot timpul o suma de bani la buget pentru a acoperi cica aceste gauri negre, stergerea datoriilor, etc.
Ce mod de a gandi. Foarte simplit si cinic in acelasi timp. Il doare in basca pe Isarescu de detalii precum: lipsa alternativei solicitantilor de credit, puterea NULA de negociere in relatia cu bancile, intelegerile intre banci in defavoarea consumatorilor samd.
Pe vremuri aveam o parere mai buna despre el. Chiar l-am votat la prezidentiale cand a candidat.
Se duce naibii tara asta de tot. Unul nu mai exista care sa nu fie sub papucul corporatiilor.
Banii stabilesc ce e bine sau rau.
Dvs faceti parte dintre cei care cosidera ca daca o banca procedeaza sistematic abuziv (ca sa nu spun precum smenarii de la coltul strazii), si introduce clauze contrare legii si negociaza sub presiune, refuzand sa puna la dispozitia clientului toate informatiile ori oferind contractul spre consultare numai in momentul semnarii si pentru maxim 30 de minute (altfel angajatii 'au si altele de facut'), atunci banca este cumva mai presus de lege si absolvita de partea sa de raspundere?
S-a procedat precum in jungla. 'Capitalismul salbatic' va spune ceva?
Si apropos, nu am credite neachitate, dar stiu si eu cu ce avem de-a face.
E de laudat ce face Orban in Ungaria pentru poporul lui...sincer nu am auzit sa pleca vre-o banca de-a acolo, numai la noi ii cocoloseste Isarescu pe bancheri...
Cum e aia, eu sunt fraier si semnez ca boul ca ma scapa statul?
Sunteti sigur, domnule Isarescu ca va doriti sa traiti intr-o lume fara principii?
Vor fi abolite si alte principii, din ce in ce mai multe, intreaga paradigma. .. Asa a fost posibil Holocaustul, prin alterarea principiilor, prin nemaicunoasterea binelui si a raului.
iti asumi ce semnezi daca ce semnezi este legat,
Masonica stie si el lucrul asta dar fiind lobbist-ul bancilor se face ca nu-l intelege
-mii de oameni au castigat in instanta dar lobbisti ca masonica si plagiatorul au impiedecat ca Decizia Instantei intr-un caz sa se aplice automat in toate cazurile asa cum se intampla in orice tara civilizata
-mai mult caz unic in lumea civilizata anumite procese unde bancile sunt acuzate de potlogarii pot fi judecate doar de anumite instante
--mai mult masonica se opune dint toate puterile legilor falimentului individual
etc...etc...
Asa se distruge increderea in sistem.
Acum o sa moara clientii, rand pe rand, si o sa ramana bancile cu ochisorii in soare si poate doar smecherii care aduna acum din greu pe pret de nimic multe assets despre care habar nu au ce sa faca cu ele o sa mai deranjeze bancile - evident afacerile vor fi varza - vezi ce se intampla in ultima perioada in economie.CFR Marfa este un super exemplu in aceasta ecuatie.
Daca este sa se prabuseasca sa se prabuseasca si va rog cu mult zgomot.
Macro inca stam bine dar la nivel micro nu se misca frunza decat slab pe ici pe colo! Frumoasa perspectiva!
Sigur BNR nu o sa fie miscat din loc! Tot acolo ramane, doar fraierii mor pe strada, sub soare!
Mult succes si multe, multe exporturi!
Scapa cine mai poate!
P.S. Am castigat ceva din acest articol - Balassa Samuelson - ca sa adaug o nota pozitiva!
Esti atat de cinic si de arogant incat imi doresc exact de negocieri din astea sa ai parte toata viata cand n-o sa mai fii mare guvernator si imparatul inteleptilor!
Tot intr-un stat de drept, protectia consumatorului, sau alte organisme, au grija ca un contract pe care o banca sau un furnizor de servicii de telefonie il pune in fata a zeci sau sute de mii de persoane fizice, sa nu contina clauze abuzive.
Aceleasi organisme trebuie sa fie si mai atente, in cazul contractelor - cu ENEL de exemplu, unde practic cetateanul nu are de ales - asa cum are totusi in cazul bancii, unde poata sa decida sa nu contracteze un credit.
In caz contrar, as aprecia ca statul se fac partas la furt. Cel putin martor tacit.
Sigur ca e mai bine sa acceptam furtul de la milioane de oameni, pentru ca din acel furt se finanteaza si statul.
Cu stima,
George Faur - fara credite.
Surpriza: Prima pagina era schimbata! In loc de dobinda de referinta a BNR, aparea o dobinda de referinta interna, care se afisa la sediile bancii! Clauza era dublata de o alta contradictorie, care definea dobinda si fixa si variabila, fara a preciza cind anume era fixa si cind variabila. Am refuzat sa semnez pagina si am cerut precizari. Am fost la directoarea bancii, care mi-a spus ca paginile semnate initial de mine au fost distruse. Banca mi-a raspuns in scris ca dobinda este variabila si nu fixa. Dupa vreo 5-6 ani de plata, la primele intirzieri, contractul a fost cesionat catre o firma care imi aplica nu stiu ce dobinda, fara nicio baza legala. Am intrerupt orice plata pina la clarificarea situatiei.
Guvernul a dat de inteles ca acest gen de situatii vor fi rezolvate global (chiar a emis ordonante anulate apoi) asa ca nu am actionat individual in instanta. Acum se spune ca sentintele nu vor fi retroactive. Asta dupa ce s-au pierdut ani buni din cauza promisiunilor. Cred ca asta se cheama inselaciune, nu-i asa?
Cum se face ca Statul este intotdeauna impotriva omului simplu?
Va trebui informata doamna Viviane Reding despre aceasta incalcare a principiului de baza "nimeni nu e mai presus de lege" . Se incalca Dreptul Comunitar, Charta Drepturilor Omului.
Vor trebui notificate Comisia Europeana, Consiliul..
Vor fi procese la CEDO.
Uzul de abuz insa, le va aduce bancilor un profit nemeritat pe termen scurt, dar pe termen lung, va garantez ca clientii abuzati si toti descendentii lor nu se vor mai atinge in veci de vreun credit.
Pastrarea clauzelor abuzive de unele banci va afecta intreg sistemul bancar.
Dl. Isarescu ne pacaleste cu destabilizarea sistemului.
A definit cineva profitul rezonabil pt banci?
Dobinda la care se imprumuta bancile este de sub 0.3% ( pt. Euro), iar dobinda pe care o percep de la noi ajunge si la 30%. De 100 de ori mai mult.
Unde, in economie, un leu genereaza 100 lei? Profit 10000%. Care este profitul rezonabil in celelalte ramuri, care chiar produc ceva?
ei chiar nu vor sa recunoasca lejeritatea si inconstienta cu care s-au acordat creditele "doar cu buletinul" in acea perioada..arunca vina asupra clientilor fara ca macar o secunda sa admita ca era obligatia functionarilor bancari sa "deschida ochii" cetatenilor solicitanti!!! Pentru ca, asa cum a spus si cineva mai sus, solicitantii erau deseori tot membrii aceleiasi familii - nimeni nu s-a obosit sa le faca un minim de educatie si consiliere financiara in privinta gradului de indatorare!!! sa nu mai vorbesc de "tanti Floarea" de la coada vacii care, auzind ca isi poate pune geamuri faine "cu banca" se avanta si ea in hora,habar nu avea nimic din terminologia bancara..asa ca..nu intotdeauna lucrurile stau cum spun "desteptii"!..
In aceste conditii nu prea mai sunt multe de spus.
Ii inteleg perfect pe cei 750.000 de restantieri. Nu mai am imprumuturi dar In locul lor eu cred ca n-as mai da nici un leut inapoi. Vreau sa vad 750.000 de procese initiate de banci! Vreau sa vad 750.000 de executari silite! Am intra in istorie ca prima tara care a dat 750.000 de tepe gulerelor albe conduse din Wall Street.
Si cand o exploda mamaligaaa...
Poate creste disperarea, altfel sint inexplicabile ultimele iesiri ale marelui guvernator.
Clauzele abuzive, sint abuzive pentru ca incalca legea, si ele nu trebuie sa fie suportate de "tepuit". De exemplu un contract valabil in Romania nu poate avea urmatorul text:"subsemnatul X consimt sa devin sclavul lui Y. Y poate dispune de viata mea dupa cum doreste." Un astfel de contract e nul, chiar daca partile sint de acord.
Isarescu ar trebui sa ne explice unde e aurul , cine e vinovat de tepele bancare date in Romania, ce face BNR de 20 de ani, etc.
Nu uitati ca pricipalu scop al BNR e stabilitatea preturilor, or daca ne uitam la inflatia din Romania Mugurel devine un foarte slab guvernator.
Deci nu mai ca au fost contracte cu clauze abuzive, dar au fost in acelasi timp si contracte cu clauze ilegale, cum a dovedit instanta in nenumerate cazuri, care nu puteau fi negociate - au fost impuse unilateral de catre banci, aceeasi clauze ilegale si aceeasi practici ilegale se regaseau la toate bancile din sistem.
PSD-ul va plati nota de plata, asa cum a platit-o si PDL-ul pentru legile asumate public de Basescu. Asa cum si Miscarea Populara le mosteneste din fasa. Asa cum a platit si PNTCD la vremea lui.
Ori adio clauze abuzive, ori adio PSD.
Vrem sa iasa la rampa Ponta si Antonescu si sa-si asume ei asta.