Cand vine vorba despre cursul de schimb, oficialii BNR sunt extrem de discreti. Nu numai ei, drept este, ci bancherii centrali din intreaga lume. De aceea, ori de cate ori apar in spatiul public comentarii legate de evolutia monedei nationale, acestea sunt de mare importanta deoarece citite cu atentie, pot oferi semnale cu privire la intentiile viitoare ale bancii centrale. In Raportul privind inflatia publicat miercuri de catre BNR e un intreg capitol dedicat cursului leului. Dealtfel, guvernatorul Isarescu a admis ca daca ar fi lasat leul sa se miste absolut liber, acesta ar fi "maturat"tot intervalul 4-5 lei/euro, BNR utilizand o parte din rezerve pentru a limita volatilitatea

Ce spune Raportul BNR privind inflatia, referitor la curs?

"In trimestrul II, cursul de schimb leu/euro a consemnat modificari bruste si frecvente (subl. red-n.n) de traiectorie, exclusiv datorita accentuarii volatilitatii apetitului global pentru risc, pe fondul succesiunii unor semnale mixte privind perspectiva conduitei politicii monetare a principalelor banci centrale; influenta exercitata asupra sa de determinantii interni a fost, in schimb, consecvent favorabila.

Rata de schimb leu/euro s-a pozitionat pe un trend descendent in aprilie, intr-un context caracterizat prin cresterea apetitului global pentru risc, sustinuta de: (i) decizia Bancii Angliei de continuare a programului de achizitii de active financiare, dar mai ales de (ii) anuntul Bancii Japoniei privind implementarea unui nou set de masuri de stimulare a economiei, implicand, printre altele, dublarea volumului achizitiilor de obligatiuni guvernamentale, precum si de (iii) asteptarile referitoare la diminuarea de catre BCE a ratei dobanzii de politica monetara.

Traiectoria ratei leu/euro a beneficiat si de evolutia relativ favorabila in raport cu asteptarile

analistilor a unor indicatori relevanti publicati in acest interval, respectiv PIB din trimestrul IV 2012 (date provizorii), soldul balantei comerciale/contului curent din primele 2 luni ale anului

curent, productia industriala si vanzarile cu amanuntul din luna februarie 2013.

Dupa ce a atins minimul acestui an in data de 29 aprilie, cursul de schimb leu/euro a suferit insa - alaturi de ratele de schimb ale celorlalte monede din regiune - o inversare de traiectorie, la

originea careia s-a aflat efectul advers exercitat asupra sentimentului pietei financiare globale de: (i) declaratiile/comentariile unor oficiali Fed privind posibila adoptare in urmatoarele luni a unei decizii de diminuare a programului de achizitii de active financiare al acestei institutii si, posibil, de (ii) inrautatirea asteptarilor privind evolutia economiei din zona euro, ca urmare a contractiei peste asteptari suferite de aceasta in primul trimestru al anului 2013.

Presiunile de depreciere au fost totusi mai putin intense in cazul leului comparativ cu cele exercitate asupra altor monede din regiune9, in conditiile in care interesul investitorilor financiari

pentru achizitionarea de active financiare denominate in moneda nationala a ramas ridicat, date fiind: (i) mentinerea atractivitatii randamentelor titlurilor de stat denominate in lei, (ii) evolutia peste asteptari a unor indicatori publicati in acest interval10, precum si (iii) publicarea recomandarii CE de abrogare a procedurii de deficit excesiv pentru Romania.

Variatiile zilnice ale ratei de schimb leu/euro au crescut in luna iunie, iar leul a consemnat deprecieri episodice relativ ample, pe fondul amplificarii sensibile a volatilitatii fluxurilor de capital, in special a celor adresate economiilor emergente, ca urmare a exacerbarii senzitivitatii pietelor financiare internationale fata de potentialele indicii privind viitoarele decizii de politica monetara de clientii nerezidenti pe piata valutara interbancara s-a majorat, reflectand inclusiv posibila diminuare a detinerilor acestora de titluri de stat denominate in lei, iar rata medie de schimb leu/euro a consemnat o crestere de 3,1 la suta.

Pe ansamblul perioadei analizate, leul s-a depreciat cu 1,9 la suta in termeni nominali si, respectiv, 1,6 la suta in termeni reali in raport cu euro; fata de dolarul SUA, leul s-a depreciat cu doar 0,1 la suta in termeni nominali (in termeni reali s-a apreciat cu 0,2 la suta), in conditiile in care acesta si-a diminuat valoarea pe pietele financiare internationale. Din perspectiva variatiei anuale medii a cursului de schimb consemnate in trimestrul II, leul s-a apreciat insa fata de ambele monede."