Cele mai mari banci europene trebuie sa isi reduca activele cu 661 miliarde de euro si sa genereze capital suplimentar de 47 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani, pentru a respecta noile reglementari menite sa reduca riscul unor noi programe de salvare din bani publici. Estimarile fac parte dintr-o analiza efectuata de banca britanica Royal Bank of Scotland, care mentioneaza Deutsche Bank, Credit Agricole si Barclays drept bancile cu cel mai mare necesar de capital suplimentar, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

Analiza scoate in evidenta faptul ca la cinci ani de la criza financiara bancile europene "sunt inca prea mari pentru a intra in faliment".

In total, bancile europene trebuie sa isi reduca activele cu 3.200 miliarde de euro pana in 2018, pentru a respecta reglementarile Basel III, referitoare la capital si intermediere, potrivit RBS.

Povara este mai mare in cazul bancilor mai mici, care trebuie sa elimine active de 2.600 de miliarde de euro, provocand temeri ca finantarea firmelor mici si medii va fi redusa drastic.

Bancile europene si-au redus deja activele cu 2.900 de miliarde de euro din mai 2012, prin limitarea innoirii unor credite, rascumpararea unor instrumente financiare si vanzarea unor operatiuni care nu fac parte din activitatile de baza, potrivit datelor Bancii Centrale Europene.

Deutsche Bank a anuntat recent ca intentioneaza sa isi reduca activele cu o cincime in urmatorii doi ani si jumatate.

Activele sectorului bancar european valoreaza 32.000 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decat PIB-ul anual al zonei euro.