Investitiile straine scad in continuare. In primele 6 luni au venit 666 mil. euro, din care 570 mil euro, credite intragrup

de DP     HotNews.ro
Luni, 12 august 2013, 12:57 Economie | Finanţe & Bănci


In primele 6 luni, contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 695 milioane euro (fata de deficitul de 2,7 miliarde euro in aceeasi perioada din 2012, pe fondul reducerii deficitului balantei comerciale,al veniturilor si al surplusului inregistrat de balanta serviciilor, se arata intr-un comunicat al BNR. Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 666 milioane euro (fata de 826 mil. euro in perioada ianuarie - iunie 2012), din care creditele intragrup au insumat 570 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata 96 milioane euro.

Din pacate, in ultimii ani investitiile straine directe din Romania au fost orientate  catre sectorul financiar (banci si asigurari) si mai putin in productia propriu-zisa, ceea ce a dus la o influenta mai putin consistenta asupra cresterii economice.

Nu este neaparat meritul Statului ca strainii au facut mari investitii in Romania de-a lungul timpului. Este meritul unei piete extrem de atractive si care pe termen lung promitea profituri ridicate. De la bancile care au venit si pana la companiile petroliere sau cele din zona energetica - toate au "vazut" cum ar fi trebuit sa arate Romania peste 10-15 ani iar tabloul li s-a parut suficient de atragator incat sa isi doreasca sa faca parte din el.
 • Bancile de pilda au venit pentru ca in Romania erau bancarizati 30% dintre romani si era dificil de crezut ca in 15 ani gradul de bancarizare sa nu urce la 70% cel putin

Era chiar o greseala de management sa nu fii prezent pe piata atunci cand piata se maturizeaza. In zona energetica, lucrurile au stat la fel: piata locala era suficient de mare si extrem de atragatoare pentru un mare jucator. Politicul mai degraba i-a oprit pe investitori sa intre decat i-a incurajat. 

Cu banii strainilor, economia noastra a reusit sa creasca. Daca nu erau aceste ISD, eram pe nicaieri, pe romaneste.

Aici aveti o prezentare pe tema investitiilor straine a economistului sef al BCR, facuta recent la Sinaia


Potrivit BNR, sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

In luna aprilie s-a intregistrat cel mai ridicat nivel al fluxului de capital strain atras de Romania de la inceputul anului, respectiv 111 milioane de euro, arata Mediafax. Fata de martie, cand investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in aprilie a fost consemnat un avans de 2,3 ori. In februarie, investitiile au totalizat 60 de milioane de euro, iar in ianuarie 103 milioane de euro. In luna aprilie 2012, investitiile straine au totalizat 21 de milioane de euro.

Momentan, economia inca se zbate sa gaseasca bani si investitori. Fonduri europene nu atragem si nu vom atrage nici in viitorul apropiat din cauza unui mecanism blocat si corupt.

Banii "capsunarilor" nu pot sustine o economie cum e a noastra, in principal din ratiuni ce tin de piata muncii din strainatate. Fiecare stat isi va conserva locurile de munca pentru cetatenii proprii si pe termen mediu vom asista la masuri protectioniste. E doar o chestiune de timp- istoria crizelor mondiale o confirma.

Banii cauta randamentul cel mai bun, nu sunt destinati a acoperi gauri ale diferitelor guverne.

Mai sunt considerate investitii straine directe si capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta, si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris.
 • Investitorul strain direct: cel care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris (respectiv din capitalul de dotare al entitatilor fara personalitate juridica) sau cel putin 10 la suta din voturi intr-o intreprindere situata in afara propriei tari de rezidenta.
 • Intreprinderea investitie straina directa: este o intreprindere rezidenta, cu sau fara personalitate juridica, in care un investitor nerezident detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare in cazul intreprinderilor fara personalitate juridica (sucursale). Detinerea a cel putin 10 la suta din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare, este primordiala in stabilirea relatiei de investitie directa.
 • Intreprinderea investitie straina directa de gradul II: este o intreprindere rezidenta, cu personalitate juridica, in care un investitor strain direct controleaza, prin intermediul unei intreprinderi investitie straina directa, cel putin 10 la suta din capitalul social subscris. Intreprinderile investitie straina directa de gradul II sunt fi liale sau asociate ale intreprinderilor investitie straina directa. Filialele reprezinta companiile rezidente in care intreprinderile ISD detin cel putin 50 la suta din capitalul social subscris, iar asociatele sunt companiile  rezidente in care intreprinderile ISD detin intre 10 si 50 la suta din capitalul social subscris.
 • Investitia directa reversibila: relatia investitionala de sens invers investitiei straine directe pe care o intreprindere investitie directa rezidenta o are cu investitorul strain direct, daca intreprinderea rezidenta are o participatie de sub 10 la suta din capitalul social al investitorului strain direct 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1459 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Primul semn 666 - numarul bestiei (Luni, 12 august 2013, 15:56)

  uluit [utilizator]

  666 de milioane euro este un semn la care cei aflati la putere ar trebui sa se gandeasca bine, fiindca "fiara" economiei te poate zdruncina bine, cand ai atat de multi primari-baroni locali in incompatibilitate in USL.
  Si n-am luat in calcul marea masa de platitori de taxe cu venituri (mici-medii) si de asistati sociali.

  Ne asteapta vremuri "bune".
  • -3 (5 voturi)    
   nu are nici o legatura cu "baronii"! (Luni, 12 august 2013, 23:33)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui uluit

   Romania nu mai este o "piata" atractiva" pentru investitorii straini! Pana in 2008-2009, bancile straine s-au inghesuit sa faca profit in Romania dandu-le romanilor milioane de "credite doar cu buletinul pentru orice"! Cand criza mondiala a lovit RO (impotriva discursurilor optimiste ale Presedintelui), bancile straine din RO au inregistrat 4.000.000 de credite "neperformante"(adica neplatite)! Va mai amintiti, acelasi Presedinte a spus ca Romania nu are nevoie sa se imprumute la FMI?! Dupa care tot el a spus ca avem nevoie sa facem un imprumut la FMI! Secretul "sucirii" Presedintelui a fost pretentia bancilor straine ca guvernul Romaniei sa le achite cele 4.000.000 de credite neplatite de romani, in caz contrar ele(bancile) urmand sa se retraga din Romania, dand astfel un semnal extrem de negativ pe piata internationala interbancara, ca Romania este insolvabila! Ca sa evite aceasta situatie periculoasa, Romania a facut imprumutul de 20 de miliarde de euro, din care cca. 13,5 miliarde au fost transferate, via BNR, sucursalelor bancilor straine din RO, care la randul lor le-au transferat "bancilor mama" din strainatate! Restul il stiti: criza a continuat si inca nu s-a incheiat! Bancile (cate au mai ramas) nu mai dau credite decat cu dobanzi mari si cu clauze contractuale "abuzive"! Piata romaneasca s-a contractat! Vanzarile au scazut, inevitabil si productia a scazut, investitiile au scazut, in consecinta somajul a crescut, nervozitatea populatiei a crescut! In acest context economico-financiar si social, Romania este nevoita sa se imprumute ca sa faca fata cheltuielilor curente: in 2013 cca. 13,5-14 miliarde de euro, ca sa plateasca ratele si dobanzile scadente, sa "rostogolesca" alte datorii, sa acopere deficitul, sa plateasca pensiile si medicamentele, intr-un cuvant sa nu intre in incapacitate de plata! Avem 100 de miliarde datorie externa si continuam sa importam 70% din ceea ce mancam! Si investitorii straini stiu asta si
   • 0 (0 voturi)    
    Numai distorsiuni ale realitatii (Marţi, 13 august 2013, 9:41)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

    RO n-are datorie public garantata de 100 de miliarde de EUR, ci mai degraba de cca. 80 de miliarde.

    Basescu, la momentul respectiv, n-a afirmat ca RO nu are nevoie deun imprumut, ci ca RO nu are INCA nevoie de un imprumut, dar ca e bine sa-l ia preventiv - si s-a dovedit ca a avut dreptate, intrucat am obtinut o dobanda mai buna decat orice alt stat din zona.

    BNR n-a dat bani bancilor, ci bancile au retras bani pe care tot ele ii depusesera la BNR.

    E usor pt. unii sa coloreze realitatea cum vor ei. Probabil ca studiile la Spiru Haret ajuta ...
 • +4 (6 voturi)    
  interesant articol (Luni, 12 august 2013, 17:16)

  ..13 [utilizator]

  Ceva nu este chiar bun in RO?

  Oare de ce fug investitorii straini de RO?
  Sa fie din cauza guvernului?

  Sa fie cauzele externe?

  Poate piata nu da semnalele cele mai bune oricat de mult ar vrea unii sau altii....
  • 0 (0 voturi)    
   Intr-o tara ... (Marţi, 13 august 2013, 9:43)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   ... in care guvernul taie aproape toate proiectele de investitie, sansele ca infrastructura sa evolueze spre bine sunt minime.

   Asa ca investitorii se duc unde au sanse mai bune sa le functioneze fabricile, nu unde pot fi afectati de caderi de curent, de sosele proaste, de un CFR marfa pe duca, de instabilitatea legislatiei fiscale, si, cel mai grav, de o forta de munca din ce in ce mai slab pregatita.
   • 0 (0 voturi)    
    CFR (Marţi, 13 august 2013, 12:09)

    EagleEye [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Dar chiar ce mai e cu privatizarea CFR?Prea multa liniste...
 • +1 (1 vot)    
  Cum ar putea creste ISD in RO cand... (Marţi, 13 august 2013, 9:38)

  marvio [utilizator]

  Investitiile straine directe (ISD) scad datorita:
  - crizei din UE, zona Euro si RO
  si problemelor din RO:
  - instabilitatii politice (vezi "puciul" din 2012)
  - taxelor si impozitelor foarte mari
  - instabilitatii reglementarilor (financiare, fiscale, etc)
  - birocratiei si coruptiei
  - infrastructurii precare de drumuri si retele
  - costurilor ridicate spatii (chirii, etc)
  - costurile cu forta de munca in crestere
  - blocajului financiar si disciplinei financiare precare
  - proceselor comerciale de lunga durata
  - productivitatii muncii scazute
  - cultura muncii facute bine si la timp este foarte subreda
 • +1 (1 vot)    
  de 4 ori... (Marţi, 13 august 2013, 10:42)

  lucyan [utilizator]

  au scazut investitiile straine in romania in primele sase luni ale anului fata de perioada 2012, cand la guvern s-au aflat boc si ungureanu...
  tinand cont ca situatia economica s-a imbunatit(tot datorita masurilor lui boc), singurul lucru care sperie investitorii este guvernul penal condus de un plagiator...
  gesturile astea mici, ca si "intalnirea de taina" dintre ponta si merkel, care a durat aproape doua minute, suspendarea unor programe pe fonduri europene si dumnezeu mai stie ce, sunt costurile loviturii de stat de anul trecut si a prostie celor ce au votat in masa usl, o masa incompatibila si plina de oameni lipsiti de valoare si penali...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by