Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom (SNP), a anuntat miercuri ca in prima jumatate a acestui an a realizat un profit net atribuibil actionarilor de 671 milioane de euro, cu 20% mai putin decat rezultatul de 834 milioane de euro inregistrat in perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat de presa, citat de Agerpres. De asemenea, cifra de afaceri a grupului in primul semestru a scazut cu 5% pana la 21,345 miliarde de euro, o scadere similara fiind inregistrata in cazul profitului operational pana la 1,584 miliarde de euro.

In ceea ce priveste rezultatele pe trimestrul al doilea, OMV a raportat un profit net mai mic cu 29% de 321 milioane de euro si un profit operational mai mic cu 15% de 733 milioane de euro. Ambele rezultate sunt sub estimarile analistilor care mizau pe un profit net de 336 milioane de euro si un rezultat operational de 743 milioane de euro.

'In prima jumatate a anului performantele noastre operationale bune si masurile de imbunatatire a performantelor au contribuit la un flux solid de numerar. Sunt mandru in special de faptul ca in Romania am inregistrat cea mai mare crestere anuala a productiei de la preluarea Petrom. In regiunea Marii Negre am facut progrese cu activitatile de explorare din Romania prin finalizarea studiilor seismice la blocul Neptun. Vanzarea operatiunilor din domeniul lubrifiantilor impreuna cu iesirea din Bosnia-Hertegovina si Croatia, a avansat strategia noastra: cresterea sectorului upstream si optimizarea sectorului downstream', a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

Productia totala de hidrocarburi a OMV (petrol, GNL, gaze naturale) in primul semestru a fost de 299.000 de barili echivalent petrol pe zi, mai mica cu 1% comparativ cu perioada similara a anului trecut in conditiile in care cresterea productiei in Yemen, Libia si Romania a fost contracarata de scaderea productiei in alte zone, in special in Marea Britanie. Productia de hidrocarburi a Petrom a fost de 183.000 de barili echivalent petrol pe zi.

De asemenea, productia zilnica de gaze a OMV a fost cu 2% mai mica in primele sase luni ale acestui an comparativ cu primele sase luni ale anului trecut in conditiile in care majorarea productiei in Romania a fost contracarata de scaderea productiei in Pakkistan si Marea Britanie.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie