Valentin Mircea, vicepresedinte CC: Economia Romaniei si Intangibilii

de DP     HotNews.ro
Marţi, 13 august 2013, 10:36 Economie | Finanţe & Bănci

Au existat si exista destul de multi intreprinzatori care, din diverse motive, considera ca regulile de functionare a jocului economic li se aplica in mod diferit, intr-o mai mica masura sau chiar deloc. Este vorba despre persoane si intreprinderi dintre cele mai diverse, de la persoane "certate cu legea" la companii de talie mare sau aflate intr-o pozitie privilegiata in sectorul economic in care activeaza ori persoane si companii cu bune conexiuni in mediile politic si administrativ, scrie Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei, in revista Q Magazine.

 Trebuie spus ca tentatia de a ocoli sau de a limita obligatiile impuse din afara este un reflex aproape "natural" al oricarei persoane. In definitiv, regulile provoaca costuri, intarzieri si tot felul de alte "complicatii" pe care o persoana angajata in atingerea unui obiectiv economic concret este putin dispusa sa si le asume. Astfel, cum autoritatile publice sunt tentate sa emita reglementari in orice domenii si cu privire la orice aspecte, necesare sau nu, tot asa cei carora li se adreseaza si care simt povara adusa de aceste reguli vor incerca sa isi faca viata mai usoara si sa aplice cat mai putin aceste reguli.

In definitiv, chiar frumusetea simpla a matematicii ne spune ca cea mai scurta cale intre doua puncte este o linie dreapta! Pe de alta parte, regulile aduc si beneficii, in conditiile in care se aplica nediferentiat tuturor celor aflati in aceeasi situatie - acestea pot sa asigure ca "libertatea ta se opreste acolo unde incepe libertatea celorlalti" - un principiu sanatos in orice societate. Regulile sunt osatura pe care se construieste orice sistem din societate - social, economic, politic. Lipsa regulilor "anarhia" sau nerespectarea acestora "anomia" sunt boli grave ale oricarei societati.
  • Economia este inca tanara
Cele mentionate mai sus sunt valabile oriunde in lume si in orice epoca istorica. Peste tot au fost oameni puternici, care nu s-au supus acelorasi reguli sau care au incercat si au reusit adesea sa deseneze aceste reguli in folosul lor. In cazul Romaniei, fenomenele de acest gen au fost si sunt accentuate de "tineretea"  economiei de piata, laolalta cu o insuficienta asimilare a beneficiilor aduse de existenta si respectarea regulilor, in general. Tineretea regulilor economiei de piata se suprapune peste o egala tinerete a sistemului politic democratic, in cadrul caruia acestea functioneaza.

Daca framantarile, insuficientele si nerespectarea regulilor democratice au fost mai evidente si au facut obiectul a numeroase analize in societate in ansamblul sau, in mass-media si in mediile intelectuale, nu de aceeasi atentie s-au bucurat si se bucura intelegerea si aplicarea corecta a regulilor mecanismelor economiei de piata si efectele nerespectarii acestor reguli, cu cateva remarcabile exceptii cum sunt materialele realizate de Lucian Croitoru.

Citeste intreaga opinie scrisa de vicele CC, Valentin Mircea, in revista Q Magazine


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. “Ador” la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


1313 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri