VIDEO Verdict INS: PIB a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea (fata de primul) si cu 1,3% in ritm anual

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 14 august 2013, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci


Conform primelor estimari transmise miercuri dimineata de Institutul National de Statistica, Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.
Cifrele sunt in concordnta cu estimarile facute pentru HotNews.ro de economistii sefi ai principalelor banci.

 • Andrei Radulescu, SSIF Broker: In trimestrul II 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru

"In trimestrul II 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru (cand PIB-ul a crescut cu 0,6% qoq si 2,2% an/an). Aceasta evolutie a fost determinata de deteriorarea climatului macro-financiar pe parcursul primaverii, cu impact negativ pentru investitiile in economia reala. Dupa parerea mea, diferenta intre estimarea INS si previziunea din scenariul central elaborat in iulie a fost determinata, in principal, de componenta formarea bruta de capital fix.

Totodata, a persistat divergenta intre contributia pozitiva a cererii externe nete si contractia cererii interne.

Dupa parerea mea, decelerarea economiei interne in perioada aprilie-iunie a fost determinata de diminuarea contributiei pozitive a cererii externe nete si de o contractie mai puternica a cererii interne. Conform scenariului macroeconomic central elaborat in iulie, ritmul de evolutie a exporturilor a decelerat de la 9,1% an/an in T1 2013 la 7,2% an/an in T2 2013.In acelasi timp, ma astept ca principala componenta a PIB (consumul privat) sa se fi contractat cu 0,8% an/an (comparativ cu o scadere de 0,3% an/an in T1 2013). Nu in ultimul rand, ritmul de contractie a consumului guvernamental s-a intensificat in T2 2013 (la 1,5% an/an).

Pentru a doua jumatate a anului curent ma astept ca economia sa reaccelereze, iar divergenta intre cererea externa neta si cererea interna se se atenueze. Pe de o parte, inflexiunea economiei Zonei Euro va sustine cererea externa in trimestrele urmatoare. Pe de alta parte, ameliorarea perceptiei de risc privind economia Romaniei si declinul costurilor de finantare (date fiind noul acord Stand-By si politica monetara a BNR) ar trebui sa contribuie la relansarea graduala a investitiilor in economia reala incepand cu trimestrul III. Nu in cele din urma, recolta agricola foarte buna din acest an va avea impact pozitiv pentru consumul privat. Cu toate acestea, consumul guvernamental va continua sa scada, cel putin in T3, in contextul procesului de consolidare bugetara.


In scenariul macroeconomic central ma astept ca economia Romaniei sa creasca cu 1,8% an/an in 2013. Voi revizui acest scenariu central la inceputul lunii octombrie dupa incorporarea datelor finale privind evolutia economiei in T2 2013 (date care vor fi comunicate de INS pe 7 octombrie)" , a transmis HotNews dr. Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

 • BCR: Exporturile au avut probabil o contributie pozitiva

"Exporturile au avut probabil o contributie pozitiva, cata vreme firmele romanesti au identificat noi piete de export in afara UE. Productia a crescut cu 7,5% y / y in primul semestru, mai ales in industriile hightech: echipamente electrice (+17,5%), autovehicule
(+13,9%), produse chimice (+9,7%), farmaceutice (+7,9%). Cererea interna a ramas slaba.
Prognoza noastra pentru cresterea economica din
2013 este de 2,5%. O scadere a ratei inflatiei la aproximativ 2,5% in toamna va sustine consumul casnic.  Relaxarea politicii monetare va continua si prognozam o dobanda cheie la nivelul de 4% in luna noiembrie", se arata intr-o nota transmisa de BCR

 • ING: Cifrele detaliate ar putea confirma o contractie a consumului privat si a investitiilor

Economia a crescut cu 0,3% in termeni trimestriali ajustati sezonier si cu 1,3% in termeni anuali, dupa o expansiune trimestriaal de 0,6% in trimestrul anterior, noteaza si economistii ING.  Rezultatul confirma sondajurl recent al Reuters si s-a dovedit marginal peste estimarile noastre (0,2%).  Detaliile comunicatului INS vor fi cunoscute in 4 septembrie si probabil, vor confirma o contractie a consumului privat si a investitiilor.
 
Cifrele din comunicatul INS vin oarecum in contradictie cu declaratia recenta a premierului Ponta care cu aproximativ o luna in urma vorbea despre o crestere a PIB de 2,4% in primele 6 luni, cifrele INS aratand o crestere de numai 1,7%.
Consiliul Fiscal a exprimat dealtfel serioase dubii cu privire la previziunile privind veniturile din recenta rectificare bugetara, mai scriu economistii ING.


E drept, notiunea de PIB este tot mai contestata de economisti, dar nu s-a gasit deocamdata nimic care sa o poata inlocui.

Investitorii se bazeaza prea mult pe produsul intern brut ca  sa inteleaga economia actuala, si nici macar nu se uita la cifrele relevante, scrie Zach Pandl pe blogul WSJ.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3257 vizualizari

 • +7 (19 voturi)    
  bun... (Miercuri, 14 august 2013, 10:22)

  lucyan [utilizator]

  deci cresterea economica se reflecta in pib, pe hartie, ca in realitate au scazut toate: veniturile din impozitul pe profit, din tva, consumul a scazut, investitiile au scazut, atunci ce sa intelegem, a crescut numai evaziunea fiscala, au inlocuit evazionistii pdl cu altii mai lacomi?
  daca pib-ul a crescut cu 1.7 % asta inseamna cam 2.7 miliarde euro, parca bugetul pe anul acesta era facut pe 160 miliarde euro, ori noi avem deja cam 1.5 miliarde euro venituri nerealizate, asta inseamna ca nu s-au incasat 4.2 miliarde euro?
  pai e normal sa taie investitiile, de unde bani de salarii, pensii, ajutoare sociale, ca doar nu or s ramana fara electorat in prag de europarlamentare...
  • +6 (10 voturi)    
   dubleaza accizele! (Miercuri, 14 august 2013, 11:03)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   si va creste PIB!
   Frumos este ca 0,3% in T2 inseamna ca ai scazut fata de T1 (care a avut si vreme rea, adica transporturi ingreunate si stagnare in constructii).
   • -7 (9 voturi)    
    N-ai inteles nimic (Miercuri, 14 august 2013, 12:30)

    La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Cresterea din T2 e fata de T1 si nu fata de anul trecut. Si in T1 a fost crestere fata de T4 indiferent de vreme. E ciudat ca nu intelegi nimic, fiind bas ist in principiu esti dintre cei inteligenti chiar daca putini.
    • +6 (8 voturi)    
     le-ai cu aritmetica? (Miercuri, 14 august 2013, 14:38)

     cinic [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

     la o proiectie de 1,3% anual, inseamna la semestru 0,65%. Daca ai facut 0,3% in T2, cat ai facut in T1 pe baza anualizata? evident fata de trim.precedente. Nu rezulta cumva ai fost mai vioi in T1 decat in T2?
     Dar la tine insulta tine loc de logica!
     Iar ca sa cresti "cifra de afaceri a tarii" e suficient sa maresti preturile administrate (inclusiv TVA aferenta acestora) si accizele: reteta economica INFAILIBILA aplicata cu succes de Fl.georgescu cand era MF la Vacaroiu.
 • +3 (9 voturi)    
  ce-a facut ma? (Miercuri, 14 august 2013, 10:30)

  ChavaLito [utilizator]

  poate a scazut abrupt ca productie nu mai avem,dor import,agricultura nada,consumul a sczut credca din 2009 de la primul 'acord cu FMI' ca sa fie salvate bancile pe banii nostrii,deci de unde crestere economica?dezinformati,asta faceti voi
  • +4 (6 voturi)    
   nu e simplu! (Miercuri, 14 august 2013, 11:07)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui ChavaLito

   daca exporti cartofii romanesti in Germania si importi cartofi din Egipt cum e....?
   daca firma de import banane are sediu la Constanta si aduce de 30 mil. banane (IMPORT DE ALIMENTE!) si trimite mai departe 20 mi. (EXPORT DE ALIMENTE) cum e...?
   gargara pe sticla e mare, analiza cere cerebel si acolo nu prea avem...!
   iar produse in RO sunt: auto, nave, placaj, mobile, combustibili, ceva textile.... Ca firmele in cazua nu sunt proprietatea statului roman, asta nu inseamna ca nu intra in PIB sau nu se calculeaza la import/export
 • -4 (16 voturi)    
  a crescut pib-ul (Miercuri, 14 august 2013, 10:39)

  jackalphonse [utilizator]

  imposibil. basistii ne spuneau ca vine apocalipsa daca nu mai au ei controlul. nasol. era mai bine sa scada
  • +4 (8 voturi)    
   Te comporti omeneste (Miercuri, 14 august 2013, 10:50)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   in momentul cand reusesti sa apreciezi nu numai succesul dar si esecurile adversarului. Pana atunci comportamentul ramane la stadiul de primata.
  • +5 (9 voturi)    
   stii aritmetica? (Miercuri, 14 august 2013, 11:09)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ia vezi cu cat creste PIB daca maresti accizele la tigari, alcool etc si se mareste pretul la gaze si curent. Cand GDF sau OMV incaseaza mai mult la aceleasi vanzari fizice nu creste cifra lor de afaceri si deci PIB?
   Asta nu s-a studiat la economia politica marxista de la Stefan Gheorghiu, asa-i?
  • +5 (13 voturi)    
   macar de te-ai pricepe (Miercuri, 14 august 2013, 11:31)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   cresterea pib-ului este mai mica decat cresterea din trimestrul anterior. deci cresterea se dmininueaza si la anu o sa fim pe zero.
   suntem inca in inertia masurilor luate de guvernele boc si mru. ponta n-a facut absolut nimic pt aceasta crestere.
   dovada ca investitiile au scazut crunt. absortia fondurilor europene se bazeaza doar pe facturi emize inainte sa apara el ca premier si scad vertiginos.
   somajul doboara recorduri.
   si multe altele.
   inainte de ponta aveam crestere superioara germaniei. acum iar ne-au depasit, ei au avut 0.7% si noi 0.3%.
   citeste dincolo de cifre, nu-i mai pupa atat in funcd ca sunt incompetenti in adevaratul sens al cuvantului.
   ca idee, poti sa ne dai un exemplu de o masura/lege care a influentat cresterea pib-ului?
   sa vedem unde este contributia praiubitului tau plagiator :)
  • +6 (12 voturi)    
   si ca idee (Miercuri, 14 august 2013, 11:37)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   in 2013 romanii aia huliti de peste hotare, au trimis in Romania aproape 1,2 miliarde de euro.
   daca e sa face o comparatie...
   investiile straine au fost de 666 milioane de euro iar incasari din fonduri europene 687 milioane de euro.
   daca am scoate banii trimisi de romanii de peste hotare, aia de-i urati voi din tot sufletul, am scoate exporturile realizate de dacia si ford, s-ar putea sa nu mai avem crestere economica.
   cum ti-am spus, te bucuri degeaba pt ca suntem in declin si in curand o sa intram pe minus.
   te dezici de iei daca in ultimul trimestru din 2013 suntem pe minus? :)
   • -2 (8 voturi)    
    "de-i urati voi"...care voi? care noi? (Miercuri, 14 august 2013, 11:51)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    cine spune ca-i uraste pe saracii oameni care muncesc in strainatate? de ce imi pui vorbe si idei in spate pe care eu nu le-am gandit/zis? am rude plecate in strainatate. devii penibil tot incercand sa transformi in paria pe toti cei care nu mai au incredere in base (am avut, dar s-a spulberat).
    observ stupefiat ca basistii/uselsitii/pedelistii se bucura si de rau, daca raul va serveste scopurilor electorale. eu sper sa nu intram pe minus, asa cum prognozezi tu chiar si cand este crestere (timida ce-i drept).
    • +7 (9 voturi)    
     cine? (Miercuri, 14 august 2013, 12:08)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     aia de-i adori tu si ii lauzi pt o amarata de crestere. aiai ii urasc. i-au urat si cand base a castigat in 2009 datorita voturilor de peste hotare. i-au urat si pt ca n-au iesit la vot pt referendum, i-au urat si cand au injumatatit sectiile de votare de peste hotare la parlamentarele din 2012.
     prin consecinta, tu care ii susti pe aici cu aplomb, inseamna ca le susti si deciziile lor in ceea ce priveste romanii de peste hotare.
     esti atat de indragostit de plagiator incat orice ar face pt tine este ok.
     nu ma bucur, trag semnale de alarma. iar la sfarsit eram curios ce vei raspunde. dar in stil ul plagiatorului o dai cotita si nu raspunzi. nici eu nu-mi doresc sa intram pe minus, dar daca o sa intram, te dezici de ei? :)
     • -4 (8 voturi)    
      esti cam bolnavior (Miercuri, 14 august 2013, 12:59)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

      paranoia te macina. nu ador pe nimeni omule, nu sustin pe nimeni. pentru mine basesq=pdl=usl=coruptie. ca vorbim de ""adorare"". spune drept, esti cumva basist? (doar intreb, nu acuz:) )
      cred ca ai scris pe undeva un adevar, crestrea poate fi cuplata cu venirea ""stranierilor"". vezi? se poate sa vorbesti si ce trebuie.
      PS. decat sa tragi semnale de alarma, mai bine ai trage cate o corectura la text.
      • +7 (11 voturi)    
       omule (Miercuri, 14 august 2013, 13:27)

       sucaa [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

       pe viitor te rog renunta la atacul la persoana. nu sunt privitor de latrine care-ti accepta frustrarile, ok?
       nu susti pe nimeni dar ai venit repede la acest articol sa remarci ca am avut crestere economica si sa dai in basisti. minciuna prin omisiune se cheama tot minciuna. o data, dar nici macar o data nu te-am vazut sa critici cei doi popandai din fruntea usl-ului. si tu imi spui mie ca nu ai nicio preferinta politica?
       si te rog mult, nu pune egal intre usl si pdl ca nici de la distanta nu se compara. astia fac jaf national de mai bine de un an de zile. JAF.
       nu sunt basist, sunt cu oricine este impotriva lui iliesci-kgb, bombonel, felix, si restul de securisti din politica romaneasca. nu inghit declaratiile unui politician pana nu le verific. nu-l ador pe basescu, ci-l sustin in fata celor enumerati mai sus. cand aia or sa dispara atunci o sa sustin altul mai bun decat basescu si oamenii lui. extrapoland un pic, se aseamana cu piramida lui Maslow. problema este ca Romania, din punct de vedere politic acum este la ultimul nivel al piramidei. ne luptam pt nevoile elementare (fara hot, fara mincinosi fara incompetenti). cand o sa scapam de ei, putem avea si alte aspiratii. cat timp alegem oameni ca becali, vangelie, mazare si alti neandertali cu scoruri demne de ceausescu nu avem cum sa iesim din mlastina.
       cand orice conferinta faci rostesti numele basescu de peste 20 de ori dar despre economie si lucruri urgente nu scoti un cuvant, cum poti sa apari tu sa-mi spui ca usl=pdl???
       usl=obsesie, furt, incompetenta, pitecantropi. nimic altceva.
       ps: daca ai impresia ca din cauza greselilor mele tu nu poti sa vezi realitatea esti pe un drum gresit. oricum, niciodata n-ai reusit sa raspunzi la subiect. atacuri la persoana si devierea discutiei. tipic comunist!
       • -2 (6 voturi)    
        dau o bere (Miercuri, 14 august 2013, 13:57)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

        este primul comentariu in care nu m-ai facut uselist.
        basescu=pdl=usl=coruptie. poate unii sunt mai corupti decat altii (este drept ca pe uselisti este greu sa-i intreci in materie de coruptie, dar relatia nu se schimba). daca te multumeste: basescu=pdl<usl=coruptie ( nu se ecomanda inlocuirea semnului < cu <<). insa, daca te uiti la datoriile facute in timpul guvernarii basescu, cred ca poti sa-i pui egalitate cu nastase la capitolul jaf.
        • +2 (4 voturi)    
         la ce datorii te referi? (Miercuri, 14 august 2013, 14:43)

         cinic [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

         cand ERSTE a adus o linie de credit la BCR, suma apare la datoria TOTALA a RO! nu la fractiunea datoriei statului.
         Guvernul NU restituie suma de la BNR (sau la A3 nu se explica asta?), asa ca vorbim de vreo 7 mld in sarcina MF.
         PS. [nici asta nu se preda la ora de economie politica marxista]: orice deficit bugetar se adauga la datoria statului si cum niciun guvern de dupa '89 nu a facut excedent bugetar......
         PS2. Obligatiile guvernului emise pe piata interna tot la datoria publica se regasesc.
         Capisci sau mai explic odata?
        • +2 (4 voturi)    
         ti-am mai desenat o data (Miercuri, 14 august 2013, 16:49)

         sucaa [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

         ce este cu datoria facuta de boc si basescu.
         tariceanu a lasat al doilea deficit bugetar din europa in 2008: 5,7%.
         Grecia a fost pe primul loc si am vazut unde am ajuns. acel deficit plus salariile si pensiile marite trebuiau acoperite de boc.
         informeaza-te te tog inainte de a face acuzatii nefondate.
         tocmai de aceea nu pun egal intre ei.
         in plus, imprumutul de la fmi 80% s-a dua in BNR si-l plateste bnr, nu se plateste din buget. practic guvernul boc s-a imprumutat efectiv de 3-4 miliarde ca sa nu intre in incapacitate de plata dupa pomenile facute de tariceanu inainte de alegeri in 2008.
         cand a plecat boc pe langa faptul ca banii de dat inapoi la fmi erau asigurati a lasat si un bufer de 5 miliarde la ministerul de finante care intr-un an de la venirea lui ponta s-a evaporat.
         te rog eu frumos, citeste citeste si iar citeste. informeaza-te pt ca acuzi degeaba
         • -1 (1 vot)    
          citeste, citeste si iar citeste (Joi, 15 august 2013, 12:34)

          PROFESS [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

          ai dreptate dar nu citi orice: itzi recomand Ziarul Financiar si Bursa!
 • +1 (5 voturi)    
  ok, PIB-ul a crescut, dar inflatia? (Miercuri, 14 august 2013, 11:03)

  taro [utilizator]

  Sunt destul de sigur ca inflatia a crescut mai mult decat PIB-ul.

  Si de altfel ce mai incalzeste ca a crescut PIB-ul cand majoritatea firmelor sunt straine si scot profitul din tara sau fac contracte cu firmele romanesti cat sa acopere costul de productie iar restul il baga in buzunar fara sa faca nimic.

  Companii petroliere fac contract cu firme locale pentru extractia de petrol/gaze ne vand tot noua petrol/gaze iar banii ii iau ei. Si mai nou vor sa vanda mareasca prestul la gaze cat e pe piata internationala
  • -3 (5 voturi)    
   Cum asa ? (Miercuri, 14 august 2013, 15:21)

   Lexis [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Cuantumul inflatiei cumulate in anii 2009, 2010, 2011 a fost 16 %, stimabile, iar PIB-ul a scazut cu vreo 13 % in anii 2010-2011 si a crescut cu 2,5 in 2011. Deci, las-o balta cu exemplul pozitiv din perioada Basescu-Boc.
   Nu mizati, voi ce-i omagiati pe cei sus-pomeniti, ca suntem neinformati.
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 august 2013, 16:20)

    [anonim] i-a raspuns lui Lexis

 • -4 (12 voturi)    
  bafta vs oftica (Miercuri, 14 august 2013, 11:48)

  evoque [utilizator]

  bafta usl ca se pot lauda cu crestere, oftica opozitiei ca nu au cu ce. Sunt simpatici astia din opozitie ce o mai trag de cateva zile cu consiliul fiscal care se exprima in termeni foarte precisi bazati pe presupuneri:) tare.
  Naspa este ca cetateanul nu resimte nimic din toate aceste cifre care sunt utile doar masinilor de propaganda.
 • +9 (9 voturi)    
  4 ian 2013 (Miercuri, 14 august 2013, 13:43)

  ealexs [utilizator]

  4 ian 2013

  Ponta schimbă conducerea INS: A comis o greşeală gravă, vreau oameni pe care să mă bazez

  http://www.mediafax.ro/economic/ponta-schimba-conducerea-ins-a-comis-o-greseala-grava-vreau-oameni-pe-care-sa-ma-bazez-10427641

  Se poate baza se pare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by