Conform primelor estimari transmise miercuri dimineata de Institutul National de Statistica, Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.

Cifrele sunt in concordnta cu estimarile facute pentru HotNews.ro de economistii sefi ai principalelor banci.

  • Andrei Radulescu, SSIF Broker: In trimestrul II 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru

"In trimestrul II 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru (cand PIB-ul a crescut cu 0,6% qoq si 2,2% an/an). Aceasta evolutie a fost determinata de deteriorarea climatului macro-financiar pe parcursul primaverii, cu impact negativ pentru investitiile in economia reala. Dupa parerea mea, diferenta intre estimarea INS si previziunea din scenariul central elaborat in iulie a fost determinata, in principal, de componenta formarea bruta de capital fix.

Totodata, a persistat divergenta intre contributia pozitiva a cererii externe nete si contractia cererii interne.

Dupa parerea mea, decelerarea economiei interne in perioada aprilie-iunie a fost determinata de diminuarea contributiei pozitive a cererii externe nete si de o contractie mai puternica a cererii interne. Conform scenariului macroeconomic central elaborat in iulie, ritmul de evolutie a exporturilor a decelerat de la 9,1% an/an in T1 2013 la 7,2% an/an in T2 2013.

In acelasi timp, ma astept ca principala componenta a PIB (consumul privat) sa se fi contractat cu 0,8% an/an (comparativ cu o scadere de 0,3% an/an in T1 2013). Nu in ultimul rand, ritmul de contractie a consumului guvernamental s-a intensificat in T2 2013 (la 1,5% an/an).

Pentru a doua jumatate a anului curent ma astept ca economia sa reaccelereze, iar divergenta intre cererea externa neta si cererea interna se se atenueze. Pe de o parte, inflexiunea economiei Zonei Euro va sustine cererea externa in trimestrele urmatoare. Pe de alta parte, ameliorarea perceptiei de risc privind economia Romaniei si declinul costurilor de finantare (date fiind noul acord Stand-By si politica monetara a BNR) ar trebui sa contribuie la relansarea graduala a investitiilor in economia reala incepand cu trimestrul III. Nu in cele din urma, recolta agricola foarte buna din acest an va avea impact pozitiv pentru consumul privat. Cu toate acestea, consumul guvernamental va continua sa scada, cel putin in T3, in contextul procesului de consolidare bugetara.

In scenariul macroeconomic central ma astept ca economia Romaniei sa creasca cu 1,8% an/an in 2013. Voi revizui acest scenariu central la inceputul lunii octombrie dupa incorporarea datelor finale privind evolutia economiei in T2 2013 (date care vor fi comunicate de INS pe 7 octombrie)" , a transmis HotNews dr. Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

  • BCR: Exporturile au avut probabil o contributie pozitiva

"Exporturile au avut probabil o contributie pozitiva, cata vreme firmele romanesti au identificat noi piete de export in afara UE. Productiaa crescutcu7,5%y/yinprimul semestru, mai ales in industriilehightech:echipamente electrice(+17,5%),autovehicule

(+13,9%),produse chimice(+9,7%),farmaceutice(+7,9%). Cererea interna a ramas slaba.

Prognozanoastrapentru cresterea economicadin 2013este de 2,5%.Oscadere aratei inflatieila aproximativ 2,5%intoamnavasustineconsumul casnic.Relaxarea politicii monetarevacontinuasiprognozam o dobandacheie la nivelul de 4%in luna noiembrie", se arata intr-o nota transmisa de BCR

  • ING: Cifrele detaliate ar putea confirma o contractie a consumului privat si a investitiilor

Economia a crescut cu 0,3%intermenitrimestrialiajustati sezoniersi cu 1,3%intermeni anuali, dupaoexpansiunetrimestriaalde 0,6%intrimestrul anterior, noteaza si economistii ING. Rezultatul confirma sondajurlrecental Reuters si s-a dovedit marginal peste estimarile noastre (0,2%).Detaliilecomunicatului INS vor fi cunoscute in 4 septembriesiprobabil,vor confirma o contractie a consumului privatsi a investitiilor.

Cifrele din comunicatul INSvinoarecum in contradictie cudeclaratia recentaapremierului Ponta carecu aproximativ oluna in urma vorbea despre o crestere a PIBde2,4%inprimele 6 luni, cifrele INS aratand o crestere de numai1,7%.

ConsiliulFiscala exprimatdealtfel serioasedubii cu privire lapreviziunile privind veniturile din recentarectificare bugetara, mai scriu economistii ING.

E drept, notiunea de PIB este tot mai contestata de economisti, dar nu s-a gasit deocamdata nimic care sa o poata inlocui.

Investitorii se bazeaza prea mult pe produsul intern brut ca sa inteleaga economia actuala, si nici macar nu se uita la cifrele relevante, scrie Zach Pandl pe blogul WSJ.