Cifrele sunt in concordnta cu estimarile facute pentru HotNews.ro de economistii sefi ai principalelor banci.
- Andrei Radulescu, SSIF Broker: In trimestrul II 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru
"In trimestrul II 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru (cand PIB-ul a crescut cu 0,6% qoq si 2,2% an/an). Aceasta evolutie a fost determinata de deteriorarea climatului macro-financiar pe parcursul primaverii, cu impact negativ pentru investitiile in economia reala. Dupa parerea mea, diferenta intre estimarea INS si previziunea din scenariul central elaborat in iulie a fost determinata, in principal, de componenta formarea bruta de capital fix.
Totodata, a persistat divergenta intre contributia pozitiva a cererii externe nete si contractia cererii interne.
Dupa parerea mea, decelerarea economiei interne in perioada aprilie-iunie a fost determinata de diminuarea contributiei pozitive a cererii externe nete si de o contractie mai puternica a cererii interne. Conform scenariului macroeconomic central elaborat in iulie, ritmul de evolutie a exporturilor a decelerat de la 9,1% an/an in T1 2013 la 7,2% an/an in T2 2013.
In acelasi timp, ma astept ca principala componenta a PIB (consumul privat) sa se fi contractat cu 0,8% an/an (comparativ cu o scadere de 0,3% an/an in T1 2013). Nu in ultimul rand, ritmul de contractie a consumului guvernamental s-a intensificat in T2 2013 (la 1,5% an/an).
Pentru a doua jumatate a anului curent ma astept ca economia sa reaccelereze, iar divergenta intre cererea externa neta si cererea interna se se atenueze. Pe de o parte, inflexiunea economiei Zonei Euro va sustine cererea externa in trimestrele urmatoare. Pe de alta parte, ameliorarea perceptiei de risc privind economia Romaniei si declinul costurilor de finantare (date fiind noul acord Stand-By si politica monetara a BNR) ar trebui sa contribuie la relansarea graduala a investitiilor in economia reala incepand cu trimestrul III. Nu in cele din urma, recolta agricola foarte buna din acest an va avea impact pozitiv pentru consumul privat. Cu toate acestea, consumul guvernamental va continua sa scada, cel putin in T3, in contextul procesului de consolidare bugetara.
In scenariul macroeconomic central ma astept ca economia Romaniei sa creasca cu 1,8% an/an in 2013. Voi revizui acest scenariu central la inceputul lunii octombrie dupa incorporarea datelor finale privind evolutia economiei in T2 2013 (date care vor fi comunicate de INS pe 7 octombrie)" , a transmis HotNews dr. Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker
- BCR: Exporturile au avut probabil o contributie pozitiva
"Exporturile au avut probabil o contributie pozitiva, cata vreme firmele romanesti au identificat noi piete de export in afara UE. Productia a crescut cu 7,5% y / y in primul semestru, mai ales in industriile hightech: echipamente electrice (+17,5%), autovehicule
(+13,9%), produse chimice (+9,7%), farmaceutice (+7,9%). Cererea interna a ramas slaba.
Prognoza noastra pentru cresterea economica din 2013 este de 2,5%. O scadere a ratei inflatiei la aproximativ 2,5% in toamna va sustine consumul casnic. Relaxarea politicii monetare va continua si prognozam o dobanda cheie la nivelul de 4% in luna noiembrie", se arata intr-o nota transmisa de BCR
- ING: Cifrele detaliate ar putea confirma o contractie a consumului privat si a investitiilor
Economia a crescut cu 0,3% in termeni trimestriali ajustati sezonier si cu 1,3% in termeni anuali, dupa o expansiune trimestriaal de 0,6% in trimestrul anterior, noteaza si economistii ING. Rezultatul confirma sondajurl recent al Reuters si s-a dovedit marginal peste estimarile noastre (0,2%). Detaliile comunicatului INS vor fi cunoscute in 4 septembrie si probabil, vor confirma o contractie a consumului privat si a investitiilor.
Cifrele din comunicatul INS vin oarecum in contradictie cu declaratia recenta a premierului Ponta care cu aproximativ o luna in urma vorbea despre o crestere a PIB de 2,4% in primele 6 luni, cifrele INS aratand o crestere de numai 1,7%.
Consiliul Fiscal a exprimat dealtfel serioase dubii cu privire la previziunile privind veniturile din recenta rectificare bugetara, mai scriu economistii ING.
E drept, notiunea de PIB este tot mai contestata de economisti, dar nu s-a gasit deocamdata nimic care sa o poata inlocui.
Investitorii se bazeaza prea mult pe produsul intern brut ca sa inteleaga economia actuala, si nici macar nu se uita la cifrele relevante, scrie Zach Pandl pe blogul WSJ.
daca pib-ul a crescut cu 1.7 % asta inseamna cam 2.7 miliarde euro, parca bugetul pe anul acesta era facut pe 160 miliarde euro, ori noi avem deja cam 1.5 miliarde euro venituri nerealizate, asta inseamna ca nu s-au incasat 4.2 miliarde euro?
pai e normal sa taie investitiile, de unde bani de salarii, pensii, ajutoare sociale, ca doar nu or s ramana fara electorat in prag de europarlamentare...
Frumos este ca 0,3% in T2 inseamna ca ai scazut fata de T1 (care a avut si vreme rea, adica transporturi ingreunate si stagnare in constructii).
Dar la tine insulta tine loc de logica!
Iar ca sa cresti "cifra de afaceri a tarii" e suficient sa maresti preturile administrate (inclusiv TVA aferenta acestora) si accizele: reteta economica INFAILIBILA aplicata cu succes de Fl.georgescu cand era MF la Vacaroiu.
daca firma de import banane are sediu la Constanta si aduce de 30 mil. banane (IMPORT DE ALIMENTE!) si trimite mai departe 20 mi. (EXPORT DE ALIMENTE) cum e...?
gargara pe sticla e mare, analiza cere cerebel si acolo nu prea avem...!
iar produse in RO sunt: auto, nave, placaj, mobile, combustibili, ceva textile.... Ca firmele in cazua nu sunt proprietatea statului roman, asta nu inseamna ca nu intra in PIB sau nu se calculeaza la import/export
Asta nu s-a studiat la economia politica marxista de la Stefan Gheorghiu, asa-i?
suntem inca in inertia masurilor luate de guvernele boc si mru. ponta n-a facut absolut nimic pt aceasta crestere.
dovada ca investitiile au scazut crunt. absortia fondurilor europene se bazeaza doar pe facturi emize inainte sa apara el ca premier si scad vertiginos.
somajul doboara recorduri.
si multe altele.
inainte de ponta aveam crestere superioara germaniei. acum iar ne-au depasit, ei au avut 0.7% si noi 0.3%.
citeste dincolo de cifre, nu-i mai pupa atat in funcd ca sunt incompetenti in adevaratul sens al cuvantului.
ca idee, poti sa ne dai un exemplu de o masura/lege care a influentat cresterea pib-ului?
sa vedem unde este contributia praiubitului tau plagiator :)
daca e sa face o comparatie...
investiile straine au fost de 666 milioane de euro iar incasari din fonduri europene 687 milioane de euro.
daca am scoate banii trimisi de romanii de peste hotare, aia de-i urati voi din tot sufletul, am scoate exporturile realizate de dacia si ford, s-ar putea sa nu mai avem crestere economica.
cum ti-am spus, te bucuri degeaba pt ca suntem in declin si in curand o sa intram pe minus.
te dezici de iei daca in ultimul trimestru din 2013 suntem pe minus? :)
observ stupefiat ca basistii/uselsitii/pedelistii se bucura si de rau, daca raul va serveste scopurilor electorale. eu sper sa nu intram pe minus, asa cum prognozezi tu chiar si cand este crestere (timida ce-i drept).
prin consecinta, tu care ii susti pe aici cu aplomb, inseamna ca le susti si deciziile lor in ceea ce priveste romanii de peste hotare.
esti atat de indragostit de plagiator incat orice ar face pt tine este ok.
nu ma bucur, trag semnale de alarma. iar la sfarsit eram curios ce vei raspunde. dar in stil ul plagiatorului o dai cotita si nu raspunzi. nici eu nu-mi doresc sa intram pe minus, dar daca o sa intram, te dezici de ei? :)
cred ca ai scris pe undeva un adevar, crestrea poate fi cuplata cu venirea ""stranierilor"". vezi? se poate sa vorbesti si ce trebuie.
PS. decat sa tragi semnale de alarma, mai bine ai trage cate o corectura la text.
nu susti pe nimeni dar ai venit repede la acest articol sa remarci ca am avut crestere economica si sa dai in basisti. minciuna prin omisiune se cheama tot minciuna. o data, dar nici macar o data nu te-am vazut sa critici cei doi popandai din fruntea usl-ului. si tu imi spui mie ca nu ai nicio preferinta politica?
si te rog mult, nu pune egal intre usl si pdl ca nici de la distanta nu se compara. astia fac jaf national de mai bine de un an de zile. JAF.
nu sunt basist, sunt cu oricine este impotriva lui iliesci-kgb, bombonel, felix, si restul de securisti din politica romaneasca. nu inghit declaratiile unui politician pana nu le verific. nu-l ador pe basescu, ci-l sustin in fata celor enumerati mai sus. cand aia or sa dispara atunci o sa sustin altul mai bun decat basescu si oamenii lui. extrapoland un pic, se aseamana cu piramida lui Maslow. problema este ca Romania, din punct de vedere politic acum este la ultimul nivel al piramidei. ne luptam pt nevoile elementare (fara hot, fara mincinosi fara incompetenti). cand o sa scapam de ei, putem avea si alte aspiratii. cat timp alegem oameni ca becali, vangelie, mazare si alti neandertali cu scoruri demne de ceausescu nu avem cum sa iesim din mlastina.
cand orice conferinta faci rostesti numele basescu de peste 20 de ori dar despre economie si lucruri urgente nu scoti un cuvant, cum poti sa apari tu sa-mi spui ca usl=pdl???
usl=obsesie, furt, incompetenta, pitecantropi. nimic altceva.
ps: daca ai impresia ca din cauza greselilor mele tu nu poti sa vezi realitatea esti pe un drum gresit. oricum, niciodata n-ai reusit sa raspunzi la subiect. atacuri la persoana si devierea discutiei. tipic comunist!
basescu=pdl=usl=coruptie. poate unii sunt mai corupti decat altii (este drept ca pe uselisti este greu sa-i intreci in materie de coruptie, dar relatia nu se schimba). daca te multumeste: basescu=pdl<usl=coruptie ( nu se ecomanda inlocuirea semnului < cu <<). insa, daca te uiti la datoriile facute in timpul guvernarii basescu, cred ca poti sa-i pui egalitate cu nastase la capitolul jaf.
Guvernul NU restituie suma de la BNR (sau la A3 nu se explica asta?), asa ca vorbim de vreo 7 mld in sarcina MF.
PS. [nici asta nu se preda la ora de economie politica marxista]: orice deficit bugetar se adauga la datoria statului si cum niciun guvern de dupa '89 nu a facut excedent bugetar......
PS2. Obligatiile guvernului emise pe piata interna tot la datoria publica se regasesc.
Capisci sau mai explic odata?
tariceanu a lasat al doilea deficit bugetar din europa in 2008: 5,7%.
Grecia a fost pe primul loc si am vazut unde am ajuns. acel deficit plus salariile si pensiile marite trebuiau acoperite de boc.
informeaza-te te tog inainte de a face acuzatii nefondate.
tocmai de aceea nu pun egal intre ei.
in plus, imprumutul de la fmi 80% s-a dua in BNR si-l plateste bnr, nu se plateste din buget. practic guvernul boc s-a imprumutat efectiv de 3-4 miliarde ca sa nu intre in incapacitate de plata dupa pomenile facute de tariceanu inainte de alegeri in 2008.
cand a plecat boc pe langa faptul ca banii de dat inapoi la fmi erau asigurati a lasat si un bufer de 5 miliarde la ministerul de finante care intr-un an de la venirea lui ponta s-a evaporat.
te rog eu frumos, citeste citeste si iar citeste. informeaza-te pt ca acuzi degeaba
Si de altfel ce mai incalzeste ca a crescut PIB-ul cand majoritatea firmelor sunt straine si scot profitul din tara sau fac contracte cu firmele romanesti cat sa acopere costul de productie iar restul il baga in buzunar fara sa faca nimic.
Companii petroliere fac contract cu firme locale pentru extractia de petrol/gaze ne vand tot noua petrol/gaze iar banii ii iau ei. Si mai nou vor sa vanda mareasca prestul la gaze cat e pe piata internationala
Nu mizati, voi ce-i omagiati pe cei sus-pomeniti, ca suntem neinformati.
Naspa este ca cetateanul nu resimte nimic din toate aceste cifre care sunt utile doar masinilor de propaganda.
Ponta schimbă conducerea INS: A comis o greşeală gravă, vreau oameni pe care să mă bazez
http://www.mediafax.ro/economic/ponta-schimba-conducerea-ins-a-comis-o-greseala-grava-vreau-oameni-pe-care-sa-ma-bazez-10427641
Se poate baza se pare.