Al treilea trimestru 2013 ar putea fi un moment de cotitura, marcand atat sfarsitul perioadei de "easy money", cat si renuntarea treptata la infuziile monetare. Godot-ul pe care il asteapta Saxo Bank este apelul de desteptare - reformele atat de necesare pentru a readuce economia la ritmul de crestere dorit. Trimestrul acesta am putea vedea piata de actiuni crescand mai mult, impinsa de bancile centrale si de politicienii care doresc cu orice pret sa intarzie reformele autentice, se arata in Raportul Saxo Bank. (vezi atasament)

La fiecare inceput de trimestru, Saxo Bank publica o ampla analiza - prognoza a urmatoarelor trei luni. Acum, mai mult ca oricand, analistii bancii sunt de parere ca a sosit timpul unei schimbari radicale.

Cifrele nu foarte bune legate de cresterea economica din SUA si Europa, desi descurajante pentru economie, sunt perfecte pentru cresterea de pe equity market, pentru ca tine apelul de desteptare in... asteptare.

Analistii Saxo Bank sunt de parere ca, pentru un reviriment real al economiei, intreprinderilor mici si mijlocii ¬ care sustin 80% din economie ¬ trebuie sa li se permita, prin imprumuturi si legislatie, sa inoveze si sa creeze locuri de munca.

Evenimentul cheie al acestui trimestru va fi reprezentat de alegerile din Germania, la 22 septembrie. Abia dupa acest moment vom vedea parlamentul si noul guvern german mai determinate sa schimbe politica Germaniei in Uniunea Europeana. Acum, Europa este supraincarcata cu banci subcapitalizate, o problema care trebuie rezolvata inainte ca haosul de pe piata de creditare sa se reinstaleze pe batranul continent.

Saxo Bank anticipeaza o scadere semnificativa a turatiei motoarelor UE in al patrulea trimestru 2013, cu mai multe evenimente greu de controlat la orizont: incapabilitatea Greciei de a se conforma solicitarilor Troicii, instabilitatea politica a Portugaliei, recesiunea din Irlanda, incapatanarea Italiei si Frantei de a se opune oricarei reforme si, nu in ultimul rand, scandalul politic din Spania.

"Europa nu mai poate fugi de reforme si va trebui sa inceteze foarte curand prefacatoria. Urmatorul trimestrul suna promitator pentru asseturi, dar suntem de parere ca urmatorul varf al ciclului economic si al asseturilor nu va veni inainte de 2017, asa ca sa ne bucuram cat mai putem", explica Steen Jakobsen, economist sef la Saxo Bank

"Daca inceputul sfarsitului infuziilor monetare vine cu adevarat in acest trimestru, exista posibilitatea ca in 2014 - anul in care vine nota de plata - sa avem un nivel scazut record al dobanzilor", mai precizeaza acesta.

Raportul complet poate fi descarcat din atasament.

N.Red. Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online- instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.