Leul se tranzactiona in prima zi a saptamanii la un nivel de 4,45 in fata Euro, dupa ce vineri a pierdut 70 de puncte- mare parte din miscare avand loc in prima parte a sesiunii. Pe parcursul sedintei moneda nationala a atins 4,4525/EUR si cotatiile de luni dimineata fiind apropiate de acest nivel.Scaderile usoare ale burselor europene din aceasta dimineata alaturi de noul nivel record stabilit in cresterea din ultimii ani de randamentele titlurilor de stat americane sugereaza ca leul poate avea in continuare o tendinta de depreciere, scriu economistii ING intr-o nota destinata clientilor.

Ratele de dobanda pe termen foarte scurt sunt tranzactionate usor sub nivelul ratei de dobanda a facilitatii de depozit, ratele de dobanda cu scadente mai lungi au inregistrat cresteri, probabil in simpatie cu cele din SUA. Daca ratele cu scadenta 1M au marca o crestere de aproximativ 10pb (catre 2,84%), majoritatea curbei a inregistrat o crestere de 7pb (ratele 3M atingand 3,31% iar segmentul 6M-1Y fiind tranzactionat la 3,20-3,55%).

Continuam sa credem ca situatia favorabila a lichiditatii ar trebui sa limiteze impactul cresterii randamentelor de la nivel global.

Ne asteptam ca licitatia de astazi pentru titluri de stat cu scadenta la trei ani in valoare de 0,5 miliarde de lei sa indice un randament de 4,30%, nivel intalnit la o licitatie similara de saptamana trecuta si probabil in linie cu media cotatiilor de vanzare si cumparare pentru acest instrument. Seria licitatiilor foarte bune s-ar putea tempera catre operatiuni neutre pe fondul cresterii randamentelor la nivel global insa oferta relativ redusa de titluri de stat alaturi de asteptari de relaxare monetare ar trebui sa limiteze impactul negativ al factorilor externi, se mai arata in documentul citat.