​Analiza HN: Criza din Romania si natalitatea. Cine ne va plati pensia?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 22 august 2013, 12:59 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Popa
Foto: HotNews.ro
Lipsa unor politici in domeniul familial si criza au adus natalitatea din Romania la cote foarte joase. Pe termen scurt, decizia familiilor de a renunta sa mai faca copii este de inteles: e greu sa le asiguri un trai decent, dar pe termen lung ne va afecta prin subtierea fortei de munca si implicit a numarului de contribuabili la sistemul de pensii. Trebuie adaugat ca in toata Europa (cu 2-3  exceptii) asistam la o tendinta similara. Dar, vorba romanului, fiecare isi plange mortul lui.

 • Scurta privire in Europa
Indicele de fertilitate a scazut in cincisprezece tari europene - din 22 studiate si comparabile - este concluzia Institutului de demografie din Viena. Tendinta este observabila mai ales in tarile din sudul zonei euro.

Criza are un impact direct asupra natalitatii, care scade brusc in Grecia (1,43 copii la o femeie), in Portugalia (1,35), in Spania (1,36) si in Irlanda (2,05). Fenomen ingrijorator in Grecia, numarul avorturilor a crescut cu 50% in 2011. In Portugalia, numarul de nasteri a scazut in 2012 la 90 000, cota cea mai mica din ultimii 60 de ani.
 • Sa ramanem la cifrele din tara noastra

Pana in 2004, se nasteau mai multi copii in mediul rural. Din 2004, mediul urban este cel care genereaza un spor al natalitatii cel mai ridicat. E drept, trebuie luat in calcul si numarul comunelor devenite orase (care au "mutat"nou-nascutii din rural  in urban) si in mica masura, migratia interna.  Mai observam ceva: in perioada crizei, natalitatea a crescut, ceea ce ar putea parea surprinzator. Numai ca nu e asa.

Multe femei au preferat sa fac un copil pentru a putea intra in concediu de maternitate si a evita concedierile, aceasta pare a fi cea mai logica si la indemana explicatie. Pe de alta parte, discutam de valori medii. Exista localitati in mediul urban in care natalitatea a fost constant mai ridicata decat in rural si viceversa. Dar ele sunt exceptii. Pe medie, suntem ca in graficul de mai jos.

In ultimii doi ani ani, in Romania s-au nascut cei mai putini copii, din 1955 incoace, arata datele INS. Seriile de date erau prea lungi pentru a fi prinse in grafic, dar acesta e adevarul. Pe vremea lui Ceausescu, prin anii 1968, politicile publice erau in favoarea familiilor numeroase, astfel ca media nasterilor era 3-4 copii/mama. Astazi, suntem subunitari.Noroc cu Bucurestiul si cu Moldova.

Daca ne uitam la cifre, vedem reflectate politicile diferitelor Guverne perintate in fruntea tarii. Fireste, ne referim la politicile destinate Familiei. Anul 1990 nu se pune, fiind anul de rodaj al democratiei. 
Mai jos aveti topul judetelor in functie de nasteri, in 2012. Capitala e fruntea, impreuna cu Iasi, Suceava si Constanta. Pe ultimele doua locuri, Covasna si Tulcea. Daca o sa comparati indicatorii bunastarii in judetelefruntase si codase, veti gasi legaturi directe (si relevante).
La ce sunt buni acesti indicatori? Ei reprezinta o privire in viitor. Peste 18-20 de ani, atunci cand nou-nascutii de azi vor intra in campul muncii, ei vor fi cei care ne vor plati pensiile, prin contributiile pe care urmeaza sa le achite la sistemul public.

Ce solutii pot fi prefigurate?

Cea mai buna optiune pentru diminuarea deficitelor din zona de pensii este cresterea varstei de pensionare proportional cu cresterea sperantei de viata la varsta de 65 de ani. Stiu, suna ca naibii, dar intr-acolo ne indreptam.  "Este singura solutie care nu afecteaza negativ pensiile pensionarilor de dupa 2030. Pentru asigurarea unui venit cat mai bun, cea mai recomandabila varianta este cea a economisirii suplimentare in pilonii II, III sau prin alte instrumente. Cele mai proaste optiuni sunt: Legarea pensiei de cresterea salariilor deoarece poate produce deficite imense aruncand economia in haos si nationalizarea pilonului II care ar scadea valoarea pensiei cu o treime (ca rata de inlocuire a salariului), se arata in concluziile studiului "Cine va plati pensiile decreteilor?", lansat recent de Expert Forum

Desi generatia cea mare a decreteilor e astazi la potential activ maxim, reuseste cu greu sa sustina pensiile parintilor si bunicilor sai iar fondul public acumuleaza deficite de 2,4% din PIB. Cand decreteii se vor pensiona, in jur de 2030, va incepe cu adevarat dezastrul: daca nu se schimba ceva in actualul sistem public, raportul pensie/salariu va scadea pana sub 25%. Acest pericol e ignorat in prezent, politicul romanesc nefiind interesat sa planifice cu patru cicluri electorale in avans.

Pe termen lung, sistemul de pensii din Romania este sub presiune din multe directii. In primul rand, tendintele demografice de imbatranire sunt foarte accentuate. Desi in momentul de fata,
 • Romania are o populatie mai tanara decat marea majoritate a statelor europene, in urmatorii 50 de ani va ajunge in grupul tarilor cu cea mai imbatranita populatie.
Conform prognozei Comisiei Europene, proportia tinerilor (0-14 ani) va scadea in perioada 2010 - 2060 cu cca. 38%, iar proportia persoanelor active (15 - 64 ani) scade in aceeasi perioada tot cu cca. 38%. In schimb  populatia de 65 ani si peste va avea o pondere din ce in ce mai mare, ajungand in 2060 sa reprezinte aproape 35% din populatie. Cresterea cea mai spectaculoasa va fi pe segmentul de peste 80 ani de ani care va fi mai numeros (13,3% din total populatie) decat copiii intre 0-14 ani (11,8% din total populatie).

In acelasi timp, problemele actuale din zona pietei muncii par sa fie persistente pe termen lung. Rata mica a ocuparii, sub media europeana, nu se va corecta in urmatoarele decenii. Mai mult, din estimarile Comisiei Europene, Romania este singura tara in care se prognozeaza pe termen lung o scadere a ratei de ocupare sub nivelul actual.
Rata de dependenta a sistemului public de pensii (raportul dintre numarul de pensionari de asigurari sociale de stat si numar total de contribuabili la sistem) pleaca de la un nivel defavorabil, de la 0,85 pensionari/ contribuabil in 2010, ajungand la 1,5 pensionari/contribuabil in 2060.
 • O alta problema este legata de situatia fiscala actuala a statului roman. Chiar daca are printre cele mai tinere populatii din Europa, Romania are un deficit imens la fondul public de pensii. In 2011, acesta a reprezentat 2,4% din PIB si aproape 56% din deficitul bugetului consolidat (Fig. 6). Pe partea de venituri, statul roman este un colector slab. Evaziunea fiscala la colectarea CAS este estimata la 3,3% din PIB5.
 • Subventiile de la bugetul consolidat sunt greu de acoperit in conditiile in care capacitatea administrativa este slaba iar pentru taxele generale, Romania colecteaza la buget in jur de 33% din PIB, in timp ce alte state europene colecteaza peste 50%.
In ce priveste cheltuielile, pensiile au fost un mijloc de obtinere de catre partidele la putere a votului pensionarilor prin propuneri sau decizii populiste ce nu puteau fi sustinute financiar. Dupa decizia Curtii Constitutionale prin care, de facto, nu se pot opera micsorari ale pensiilor, jocul populist a avut un impact financiar major iar costurile unor eventuale decizii populiste pentru viitor sunt riscante pentru echilibrul fondului public si chiar a intregii economii.

 • ANALIZA: SAPTE SCENARII DE REFORMA
Pentru a intelege mai bine efectele actualelor tendinte si a le analiza, propunem mai jos sapte scenarii privind situatia fondului public de pensii in urmatorii 30 de ani luand in considerare factorul demografic, piata muncii, evolutia economica si decizia politica: pastrarea status-quo-ului, aplicarea recomandarilor europene privind cresterea varstei de pensionare si o economisire mai intensa, politici populiste care fie cresc excesiv cheltuielile sau scad veniturile, fie blocarea sau anularea reformelor cheie privind pilonul II.
 • Este evident ca sistemul de pensii nu va putea asigura o pensie suficient de mare din pilonul I. Pilonul II va ajunge la maturitate intr-un moment de varf in ce priveste intrarile la pensie (2032) si va duce la o crestere a valorii pensiei.
 •  Chiar si asa, este absolut necesar ca generatiile care in prezent sunt active pe piata muncii sa fie constiente ca statul nu va putea asigura un nivel similar al pensiei ca pentru pensionarii actuali si sa economiseasca suplimentar pentru a nu se expuse riscului de saracie.
 •  Corectarea dezechilibrelor din piata muncii prin reducerea informalitatii si fiscalizarea economiei rurale, prin politici mai bune de ocupare si recalificare, prin cresterea angajabilitatii pentru categoriile expuse somajului sau inactivitatii (tineri, femei, lucratori varstnici). De asemenea, asigurarea unui mediu de afaceri prietenos care sa duca la cresterea activitatii economice si implicit la cresterea numarului de locuri de munca.
 • Diminuarea deficitelor prin cresterea veniturilor, fiind necesara imbunatatirea colectarii contributiilor (diminuarea evaziunii si eliminarea exceptiilor de la plata) si distribuirea echitabila a poverii fiscale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8115 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Pensia generatiei 70 - 80 - 90 (Joi, 22 august 2013, 13:58)

  obsCUR [utilizator]

  Eu sunt nascut in ~1980. In vremea noastra probabil ca varsta de pensionare o sa creasca si pensia propriuzisa o sa fie din ce in ce mai mica. probabil ca o sa trebuiasca sa iesim la pensie la 70 de ani, pe maxim 3-400 de euro, in banii de acuma. Vorbesc de unu ca noi, care sa zicem ca pe parcursul vietii are brut de 1500eur++. Acuma, astia o sa fie banii de la stat, nu mai multi, nu mai devreme. Altfel contabilitatea nu ne lasa. E, zic eu, o evolutie realist - optimista.

  Probabil ca pana atunci o sa apara piloni 2 3 4 5 etc de pensie, fonduri de investitii, vehicule financiare scutite de la impozite, cum au americanii, pentru oameni care o sa se pregateasca de pensie mai imbelsugata.

  Sper ca cei care nu o sa aiba prevederea pentru asa ceva sa ajunga la un nivel de echilibru material care sa le permita sa se descurce cu ce bani, putini si tarzii, o sa ne puna la dispozitie sistemul de pensii.

  Era o discutie ca in 10 ani, cand o sa inceapa sa iasa la pensie decreteii, practic oamenii de 40 de ani care acuma sunt parte din populatia pe care sta toata tara, sistemul de pensii o sa inceapa sa trozneasca rau de tot.

  Mare atentie, aici nu vorbim de sanatate, si acolo o sa fie o alta discutie, dar cam in aceiasi termeni.

  Pentru noi, cei care mai avem 25 de ani de munca( din care 20 pentru credite, mno, apropitari monser ) ramane sa prevedem din timp si sa actionam in consecinta.

  Sanatate si spor .
  • +2 (2 voturi)    
   uita de pensie! (Vineri, 23 august 2013, 6:09)

   dece [utilizator] i-a raspuns lui obsCUR

   Tu, nascut in 80, nu vei mai lua pensie. Nu va mai exista conceptul de pensie.
   Strange banii acum, investeste-i cu cap si roaga-te sa fi sanatos.
   Ca barbat nascut in 1980, vei inceta contributiile catre stat la peste 75 de ani! Daca vei mai trai inca 5 ani dupa retragere...o sa fie bine!
   Solutia obligarii oamenilor sa cotizeze pana peste 75 de ani sa va lovi de reticenta angajatorilor, care nu te mai vor angajat la peste 45 de ani, caci nu mai dai randament!
   Sanatate si uita de pensie!
 • +15 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 august 2013, 14:11)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   si statul ce mai taxeaza? (Joi, 22 august 2013, 23:33)

   gogudelacrevedia [utilizator] i-a raspuns lui

   Crezi ca statul te va lasa sa te bucuri de metale sau de proprietati? Metalele se pot confisca (vezi america anilor 1930) iar casele sau propietatile se pot taxa pana ramai fara ele... ca de, pensiile trebuie platite de undeva, mai ales pentru aia care sunt mai egali ca altii in fata legii cum sunt politicienii, judecatorii, securistii si parlamentarii... adica aia care dau legi mai intai pentru ei si apoi pentru p*lime.
 • 0 (4 voturi)    
  O solutie... (Joi, 22 august 2013, 14:26)

  Mayhem [utilizator]

  Ce-ar fi sa facem in asa fel incat sa lasam sistemul de pensii de stat sa se prabuseasca cat mai lin, ca sa afectezi cat mai putini oameni si sa incurajam sistemul de pensii private?

  Asa am responsabiliza oamenii sa munceasca nu pentru a plati pensia altora ci pentru a si-o asigura pe a sa la batranete.

  http://risearchteam.wordpress.com/2013/05/31/the-system-has-failed-esecul-sistemul-de-pensii-de-stat/
 • -1 (1 vot)    
  originea problemei (Joi, 22 august 2013, 14:27)

  kalughin [utilizator]

  "Toate ideile acestea stranii pornesc de la notiunea eronata ca ne ingramadim prea multe fiinte umane pe aceasta planeta finita in resurse si potential. Ea denota zgarcenia generatiei contemporane care dispretuieste trecutul, se gandeste doar la ziua de azi, si nu priveste spre viitor. Generatia care gandeste asa isi are ideologii ei. Unul dintre ei, astazi batran, a facut valva in anii 60 cu o carte care a facut inconjurul lumii in scut timp - Population Bomb (“Bomba populatiei”). Autorul e Paul R. Ehrlich, actualmente profesor de biologie in Departamentul de Biologie la Stanford University in California. Cartea lui a pus frica in oamenii politici din ziua lui facindu-i sa creada ca societatea globala se afla la marginea unei prapastii din cauza exploziei demografice de dupa al Doilea Razboi Mondial. Ehrlich i-a motivat sa adopte politicile anti-umane si anti-natalitate din anii 70 ale caror efecte se simt si azi." (sursa http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=22099700&msgid=1763683&act=5KHS&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.alianta-familiilor.ro%2F )
 • +8 (8 voturi)    
  Luați-vă gândul de la pensii (Joi, 22 august 2013, 14:39)

  Amoredivino [utilizator]

  Nu vom mai prinde pensie asemenea părinților noștri. Oricum pensia majorității pensionarilor este plătită din bani împrumutați de la FMI.
  Aștept cu o vie curiozitate momentul când nu vor mai fi bani de pensii (moment ce este posibil să vină mult mai repede decât spun predicțiile actuale) și când pensionarii vor părăsi fotoliile de unde își duc veacul în fața televizoarelor la telenovele și vor ieși cu furie în stradă. Milioane de pensionari sunt imposibil de adus la tăcere. Dacă jandarmii rup picioarele tinerilor dacă aceștia se revoltă, să știți că nu vor putea face același lucru și bătrânilor pentru că aceștia sucombă imediat și apoi se numește omor. Persoanele de vârsta a treia nu pot fi aduse la tăcere cu bastoane de cauciuc și gaze lacrimogene. Și apoi să te ferească Dumnezeu de furia a sute de mii de pensionari. Cine își mai amintește de pe vremea împușcatului ce pățeai dacă voiai să te bagi în față la o coadă. Te sfârtecau pensionarii...
  • +5 (5 voturi)    
   bun si ce crezi ca se va intampla? (Joi, 22 august 2013, 23:36)

   gogudelacrevedia [utilizator] i-a raspuns lui Amoredivino

   Guvernul va face ce face orice guvern retard roman, pune mai multe taxe care va sugruma si mai mult sectorul privat pana cand aia taxatii vor refuza sa mai munceasca si sa vedem cine va mai muncii si cine pe cine va mai taxa. O sa ajungem ca in domnia fanariota cand intra in curte sa iti ia zecuiala cu biciul lasand pe om sa moara de foame. Asa si acum in perioada moderna doar ca ii va lua banii si nu porcul din batatura....
 • -1 (1 vot)    
  MIORITA (Joi, 22 august 2013, 18:21)

  all23 [utilizator]

  si de-o fi sa moara pensia ....
  nimeni nu spune ca lipsesc bani fiindca statul i-a luat ( sau nu i-a colectat dar a dat pensii ). pentru banii cotizati ar trebui sa fim despagubiti , asa cum sunt despagubiti si cei care au avut proprietati si statul le-a nationalizat !!!
  treziti-va oameni buni si cereti-va dreptul , nu stati sa vedeti cum vine boc si base si adauga la sistemulpublic de pensii toti idiotii din serviciile speciale , armata etc . acestia nu au dreptul la pensia publica , decat daca statul pune acum exact sumele pe care le-ar fi depus acesti oameni de-a lungul vietii ! la fel si cu pensia minima ! nu au dreptul sa ia din banii unuia care a contribuit mai mult si sa dea unuia care nu a contribuit! in alte tari e penala treaba !

  pentru decretei , treziti-va ci cereti ca armata sa se considere stagiu normal de cotizare la nivelu de 2 salarii medii pe economie pe fiecare luna!
  veti putea astfel sa aveti dreptul sa va pensionati la 60-65 de ani si nu dupa , asa cum veti ramane daca scadeti armata, facultatea etc .

  sa aveti mintea cea de pe urma!
 • 0 (2 voturi)    
  Solutia corecta (Vineri, 23 august 2013, 4:42)

  suk-yi [utilizator]

  Cine ne va plati pensia? Corect ar fi sa o cereti acelora care v-au colectat fondurile pentru pensionare din salarii, cum ar fi guvernul, etc. Nu vad de ce copilul meu sau al altuia e dator sa plateasca datoriile angajate de altii.
  Nu e fondul sustenabil? Foarte bine, sa se recunoasca public si sa nu se mai incaseze deloc. Fiecare ar trebui sa fie constient ca va imbatrini si sa isi puna deoparte pentru viitor.
  Oricum tot jocul asta cu colectarea de taxe si impozite e o mare farsa; se vede clar cum banii unora, munciti din greu, trec in buzunarul altora, care sunt si mai motivati sa frece menta, in consecinta.
  Repet, nu e de datoria copiilor nostri sa achite nota de plata a populismului si nesabuintei. Daca nu sunt bani, de ce se dau ajutoare sociale si venituri minim garantate? Garantate de cine?
 • +7 (7 voturi)    
  cea mai buna pensie.... (Vineri, 23 august 2013, 11:17)

  dr_bear [utilizator]

  Pensia pe care mi-o doresc cand voi avea 65+ ,voi fi bolnav si intr-o oarecare masura neputincios, sa vina fiul si/sau fiica mea sa ma viziteze, sa ma intrebe ce mai fac, sa mergem la o plimbare prin parc si sa-mi ceara un sfat, o parere si o vorba buna. Si daca i-am crescut bine, imi vor lasa si un pachet cu cate ceva, asa cum au facut-o si parintii mei pentru parintii lor, si parintii lor parintilor lor, samd.
  Toata lumea se pregateste pentru un viitor fara generatie tanara. Banii in metale, proprietati, fonduri private, de stat, masuri peste masuri....
  EU imi doresc poate sa fiu sarac, dar decent....si sa vina cineva sa-mi zica : Tata, ce faci? esti bine? si apoi altcineva mic si dragalas sa strige : bunicule!!
  Asta, va doresc si voua !
 • +1 (1 vot)    
  Familia trebuie sustinuta (Vineri, 23 august 2013, 21:38)

  Eucris [utilizator]

  Mai bine ne-am centra pe politici de a consolida familia si a educa femeile sa nu isi avorteze copiii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by