Islanda se declara pregatita sa renunte definitiv la aderarea la UE
Actualul guvern a promis un referendum pe aceasta tema, al carui rezultat probabil ar fi o respingere a aderarii, dar unii membri ai executivului sustin o renuntare la aderare fara consultarea populatiei.
Problema cea mai spinoasa la aceste negocieri este pescuitul. Ministerul islandez de Externe a anuntat joi ca l-a convocat pe seful misiunii UE la Reykjavik pentru a-i cere explicatii in legatura cu interdictia privind importurile de hering si macrou din Insulele Feroe.
Potrivit Uniunii Europene, Insulele Feroe practica pescuitul excesiv in Atlanticul de nord. Pana in 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate in comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe si UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung si o repartizare prestabilita a capturii totale admisibile (TAC).
Cu toate acestea, in 2013 Insulele Feroe au decis in mod unilateral sa iasa din acest acord si au stabilit o cota autonoma de peste trei ori mai mare decat cea convenita anterior. In mod similar a procedat si Islanda, care va fi probabil vizata de aceleasi sanctiuni europene.
Atat Insulele Feroe cat si Islanda sustin ca procesul de incalzire climatica a provocat o migratie a macroului catre nord si astfel ele estimeaza ca respectivele cote sunt rezonabile

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Iata un exemplu de verticalitate, de ne-ploconire neconditionata in fata marilor zilei, si o atitudine in folosul tarii si a locuitorilor ei.
Si ai uitat sa spui ca-i membru fondator al FMI si BM.
Faptul ca Islanda are populatia un pic mai mare decat Clujul nu are importanta, oricum, este o reclama proasta facuta Uniunii Europene prin acest anunt. Iar faptul ca UE nu actioneaza dupa principiul sugerat de tine (ca daca ar fi o tara mica nu prea prezinta importanta), sta faptul ca in cazul Ciprului, Uniunea s-a mobilizat si a actionat in doi timpi si trei miscari... Ciprul, o tara mica, iata, a pus pe jar UE!!!
Iar faptul ca este si membru fondator al FMI si BM, ii da si mai multa greutate si credibilitate pozitiei sale.