Islanda intentioneaza sa renunte definitiv la procesul de aderare la Uniunea Europeana, in conditiile in care Bruxelles-ul se pregateste sa-i impuna sanctiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul, a anuntat joi Ministerul islandez de Externe, citat de AFP si preluat de Agerpres. Negocierile de aderare, incepute in anul 2009, au fost suspendate in luna ianuarie a anului in curs pentru a permite desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile legislative. Dar, aceste alegeri au fost castigate de o coalitie de centru-dreapta care sustine ramanerea tarii in afara UE si negocierile nu au mai fost reluate.

Actualul guvern a promis un referendum pe aceasta tema, al carui rezultat probabil ar fi o respingere a aderarii, dar unii membri ai executivului sustin o renuntare la aderare fara consultarea populatiei.

Problema cea mai spinoasa la aceste negocieri este pescuitul. Ministerul islandez de Externe a anuntat joi ca l-a convocat pe seful misiunii UE la Reykjavik pentru a-i cere explicatii in legatura cu interdictia privind importurile de hering si macrou din Insulele Feroe.

Potrivit Uniunii Europene, Insulele Feroe practica pescuitul excesiv in Atlanticul de nord. Pana in 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate in comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe si UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung si o repartizare prestabilita a capturii totale admisibile (TAC).

Cu toate acestea, in 2013 Insulele Feroe au decis in mod unilateral sa iasa din acest acord si au stabilit o cota autonoma de peste trei ori mai mare decat cea convenita anterior. In mod similar a procedat si Islanda, care va fi probabil vizata de aceleasi sanctiuni europene.

Atat Insulele Feroe cat si Islanda sustin ca procesul de incalzire climatica a provocat o migratie a macroului catre nord si astfel ele estimeaza ca respectivele cote sunt rezonabile