In Monitorul oficial de joi, 22 august 2013, a fost publicata hotararea Guvernului pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, impuse de aparitia OG nr. 16/2013, prin care s-a redus cota de TVA pentru paine, faina si alte produse de panificatie, dar s-au si introdus accize nearmonizate pentru unele produse considerate de lux. E drept, sunt si cateva exceptii cand nu se necesita autorizarea. Tuica este supusa unei accize marite in acest moment si se datoreaza de catre gospodaria individuala cand bauturile sunt destinate consumului propriu. Vezi in text toate modificarile legate de accize sau Consultati actul normativ aici!

Actul normativ a fost necesar sa fie adoptat ca urmare a modificarii Codului fiscal prin OG nr. 16/2013, prin care s-a micsorat cota de TVA pentru paine, faina si alte produse de panificatie, insa au fost reintroduse si accizele pentru unele produse considerate „de lux” ( bijuterii, iahturi, blanuri naturale, autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mare de 3000 cm cubi).

  • In principal, actul normativ reglementeaza procedura de autorizare pentru achizitii intracomunitare si procedura de calcul a accizelor, pentru aceste noi tipuri de produse supuse accizelor, si detaliaza cateva aspecte cu privire la acciza redusa pentru micii producatori de bere. Este reglementat si cursul de schimb la care se va efectua conversia accizelor exprimate in euro si rotunjirile cand apar fractiuni de moneda.
  •  Legiuitorul adopta si nivelul accizei datorat de gospodariile individuale pentru productia de tuica si rachiuri, cand acestea sunt destinate consumului popriu.
  • La o prima vedere acciza este foarte ridicata respectiv 1000 euro/hl alcool pur. Se beneficiaza de o acciza redusa cu 50% pentru o cantitate de 50 litri.
  • In afara de accize, mai sunt detaliate si alte cateva prevederi punctuale, cum ar fi detalierea deducerii la calculul impozitului pe profit pentru contributiile la fondul de pensii facultative, intr-un plafon de 400 euro/an pentru fiecare participant.
  • Se detaliaza de asemenea si situatia in care un salariat achita in nume propriu contributia la fondul de pensii facultative, iar hotararea stabileste procedura aplicabila pentru deducerea sumei la calculul impozitului pe venitul din salarii.

Detaliere punctuala a unor prevederi din actul normativ:

  • Cursul de schimb valabil pentru conversia in lei a accizelor exprimate in euro este cursul din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru anul 2013 acesta este de 4,5223 lei / euro.
  • Pentru a putea efectua achizitii intracomunitare de produse accizabile cu accize nearmonizate se necesita obtinerea unei „autorizatii pentru achizitii intracomunitare” emisa de autoritatea fiscala competenta.

Ce produse sunt supuse accizelor nearmonizate?

Aceste produse sunt:

a. cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 si 0901 12 00;

b. cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori, cu codurile NC 0901 21 00, 0901 22 00 si 0901 90 90;

c. cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, cu codurile NC 2101 11 si 2101 12;

d. berea/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30% din numarul total de grade Plato;

e. bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%;

f. bijuterii din aur si/sau din platina cu codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor;

g. confectii din blanuri naturale, cu codurile NC: 4303 10 10 si 4303 10 90;

h. iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu codurile NC: 8903 91, 8903 92 si 8903 99, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta;

i. autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 si 8703 33, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm^3;

j. arme de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, cu codurile NC: 9302 00 00, 9303, 9304 00 00;

k. cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute la lit. j), cu codurile NC: 9306 21, 9306 29, 9306 30.

Pentru achizitia acestor tipuri de produse de la furnizori din Comunitatea Europeana, se necesita „autorizatie pentru achizitii intracomunitare.

Cand nu se necesita obtinerea autorizatiei?

Nu se necesita obtinerea autorizatiei pentru urmatoarele situatii:

a. achizitii intracomunitare de produse cu acciza nearmonizata ce sunt destinate uzului propriu al operatorului economic;

b. achizitii intracomunitare de bere si bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri.

Nota: acestea se supun autorizarii, insa urmeaza alta procedura, cum ar fi notificarea achizitiei de bere de la mici producatori din alte state membre.

  • Producatorii de bere cu o capacitate de productie de pana la 200.000 hl/an beneficiaza de plata unei accize reduse. Acestia se regasesc prin denumirea generica de mici producatori independenti.
  •  Pentru a beneficia de aceasta facilitate, acestia vor depune pana pe data de 15 ianuarie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere privind capacitatea de productie.
  • Pentru achizitii intracomunitare de la mici producatori de bere din alte state membre, persoana interesata sa achite acciza redusa trebuie sa obtina un certificat eliberat de autoritatile din alte state membre ca are calitate de mic producator de bere.
  • Identificarea producatorului se face prin denumirea acestuia si codul de acciza atribuit de autoritatile din alt stat membru. Hotararea detaliaza si situatia cand se depaseste anual capacitatea de productie de 200.000 hl bere.

Ce se intampla cu tuica produsa in gospodariile individuale, destinata consumului propriu?

  • Pentru tuica si rachiul din fructe, realizata in propria gospodarie si destinata consumului propriu se datoreaza o acciza de 1000 euro/hl alcool pur. Pentru cantitatea de 50 litri, se datoreaza o acciza redusa la 50%.
  • Actul normativ porneste de la prezumtia ca tuica este realizata in sistem de prestari de servicii de catre un antrepozit de productie, adica persoanele fizice nu-si utilizeaza propriile instalatii de fabricatie.
  • Acciza se achita la momentul la care tuica a fost ridicata din antrepozit si predata beneficiarului.

Cu aceasta ocazie, legiuitorul modifica si nivelul garantiilor datorate de antrepozitarii autorizati, astfel:

a) pentru alcool etilic si bauturi alcoolice = 2.000.000 euro;

b) pentru tutun prelucrat = 10.000.000 euro;

c) pentru produse energetice = 15.000.000 euro.

Aceste garantii se reduc cu procentul de 50% sau 75% in situatia in care in ultimii 2 sau 3 ani, antrepozitarul autorizat sau destinatarul inregistrat nu a inregistrat obligatii restante la bugetul general consolidat.

  • Reglementarile privind accizele se aplica incepand cu data de 01 septembrie 2013, iar celelalte prevederi se aplica incepand cu data de 22 august 2013, data publicarii hotararii in Monitorul Oficial.

Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta